Εντός Εαυτού: Το εικαστικό στίγμα της πανδημίας

Η συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective σας προσκαλεί να επισκεφτείτε τη ψηφιακή έκθεση 11 εικαστικών καλλιτεχνών - μελών της κατά αποκλειστικότητα με έργα που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας σε σύλληψη και επιμέλεια Πάρη Καπράλου.

 

Η έκθεση είναι ήδη online και διαρκεί μέχρι και τη Πέμπτη 20 Μαΐου 2021. Αν και πρόκειται για την έβδομη έκθεση που διοργανώνει η συλλογικότητα από ιδρύσεως της, είναι η πρώτη ψηφιακή έκθεση που παρουσιάζει στη πλατφόρμα ψηφιακών εκθέσεων της νέας ιστοσελίδας της arcgreece.gr.

Ο Επιμελητής σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: “Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι οι καλλιτέχνες παράγουν αριστουργήματα σε περιόδους γενικευμένης μιζέριας. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από τη πραγματικότητα. Οι καλλιτέχνες είναι κοινοί άνθρωποι με μια ιδιαίτερη κλίση στην αναψηλάφιση της πραγματικότητας, οι οποίοι εκφράζουν τη σκέψη τους με ξεχωριστούς τρόπους, και γενικευμένη απεύθυνση. Συχνά από τη δραστηριότητά τους εκπηγάζουν οξυδερκείς και φιλοσοφημένες παρατηρήσεις, που μοχλεύουν τη περίσκεψη του κοινωνικού συνόλου. Η δημιουργικότητα των εικαστικών στη Πανδημία υστέρησε έναντι του κυρίαρχου αφηγήματος, όχι έναντι της ζοφερής πραγματικότητας.

Η σημαντικότερη πρόκληση της Πανδημίας είναι η αποκοπή μας, η στροφή μας εντός. Η απομόνωση έκανε τους ανθρώπους μισερούς, επιθετικούς στο κοινωνικό λόγο τους. Εκτός εαυτού! Φιλικές και κοινωνικές σχέσεις διαλύθηκαν καθώς οι φοβισμένοι άνθρωποι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των social media επιδεικνύοντας μαινόμενοι τη μισαλλοδοξία τους. Θεωρίες συνομωσίας & η άρνηση της πραγματικότητας κατατρέχουν τους πιο αδύναμους χαρακτήρες. Στο τέλος της ημέρας απομένει ο διαρκής διάλογος με εμάς τους ίδιους: η μεγάλη μάχη βρίσκεται εντός εαυτού.

Καταλήγω τη μικρή εισαγωγή μου στην έκθεση μας, με μέρος του σκεπτικού του εικαστικού Δημήτρη Κρίστιτς, στον οποίο ανήκει η σύλληψη του τίτλου της έκθεσης μας: “...η ψυχική υγεία ενός δημιουργού-καλλιτεχνη βασιζόταν αυτή τη περίοδο στο εσώτερο έργο. Το “εσώτερο” εμπεριέχει την κατάσταση του Εντός καθώς ξεπερνάει το πρώτο στάδιο "εισόδου" και ανιχνεύει βαθύτερα νοήματα. Έχω την αίσθηση πως όλοι μας ο καθένας με τον δικό του τρόπο εκφράστηκε πολύ έντονα αυτήν την περίοδο στο έργο του ,στην καθημερινότητά του που κι αυτή είναι ένα έργο εν εξελίξει και σ αυτήν την έκθεση θα προβάλλομε τα Εντός μας Εκτός”.

Στη πρώτη ψηφιακή έκθεση της η συλλογικότητα μας παρουσιάζει έργα 11 εικαστικών καλλιτεχνών - μελών της που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας, και αντικατοπτρίζουν τον ψυχισμό των δημιουργών τους. Πολλά από τα έργα ίσως φανούν ασυνήθιστα στους φιλότεχνους που γνωρίζουν τη πορεία και τη μανιέρα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, τόσο ως προς τη θεματολογία όσο και τεχνοτροπικά. Η ιδιαιτερότητες της περιόδου ανέδειξαν διαφορετικά δημιουργικά αντανακλαστικά στους περισσότερους συμμετέχοντες. Τα έργα αυτής της περιόδου ίσως είναι εφαλτήρια αλλαγής για κάποιους καλλιτέχνες, για τους περισσότερους όμως απλώς εκφράζει με τον προσήκοντα τρόπο το πνεύμα των καιρών.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί: Sasha Chaitow, Foti Kllogjeri, Άννα Γκιώτη, Χριστίνα Ζυγούρη, Ηλίας Κασσελάς, Στυλιάνα Κατσιάρη, Αγγελική Κουρμουλάκη, Δημήτρης Κρίστιτς, Μανώλης Πέντες, Σπύρος Ρωμάνος, Ελένη Τσοτσορού.

Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 20 Απριλίου από τις 19:00 - Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 στις 23:59'
Τόπος: ARC -Art Revisited Collective website / Τμήμα ψηφιακών εκθέσεων https://arcgreece.gr/index.php/el/current-expo

Σχετικά με την ARC -Art Revisited Collective
H ARC -Art Revisited Collective είναι μία εικαστική συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 από καλλιτέχνες και τον Αθηναίο εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα συμπεριέλαβε εικαστικούς καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και τη Κύπρο. Η συλλογικότητα δραστηριοποιείται κυρίως στον Ελλαδικό χώρο, είναι ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει ποικιλία δράσεων, διοργανώνει εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς θεσμικές διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο. Ανακαλύψτε περισσότερα:

Pin It