Η θάλασσα που αγάπησα

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στη γκαλερί Καψιώτη

 

Εγκαίνια έκθεσης : Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
Διάρκεια έκθεσης: 26 Μαΐου -24 Ιουνίου 2023


«Η θάλασσα είναι η μόνη μου αγάπη. Γιατί έχει την όψη του ιδανικού. Και τ’ όνομά της είναι ένα θαυμαστικό». Κώστας Καρυωτάκης Το Εγκώμιο της Θαλάσσης
Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 εγκαινιάζεται στην γκαλερί Καψιώτη η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Η θάλασσα που αγάπησα».
Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» που διοργανώνει για ένατη συνεχή χρονιά ο δήμος Πειραιά και θα την εγκαινιάσει ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ώρα 7.30 μ.μ.


Συμμετέχουν οι ζωγράφοι : Παύλος Σάμιος, Σωτήρης Σόρογκας, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Αδαμάκης, Δάφνη Αγγελίδου, Χρύσα Βέργη, Μιχάλης Μαδένης, Χρήστος Παλλαντζάς, Τάσος Δήμου, Μαρία Κτιστοπούλου, Μανώλης Χάρος, Ηλίας Παπανικολάου, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Κούκος, Σοφία Καλογεροπούλου, Σωτήρης Ανδριανός, Όλγα Βερυκάκη, Στάθης Βατανίδης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ράνια Καπελιάρη, Δέσποινα Κουβάτσου, Ραφαήλ Μπαίκας, Μανώλης Σαριδάκης, Παναγιώτης Σιάγκρης,
Και οι γλύπτες: Νίκος Καλαφάτης, Στέλιος Γαβαλάς, Αντώνης Καστρινάκης, Διονύσης Ματαράγκας, Πόλυ Κάνιστρα.

 

Ο ομηρικός «Οίνοψ Πόντος», η ερωτική θάλασσα του Ελύτη, η ταξιδιάρα ασίγαστη θάλασσα του Καββαδία, η «μόνη αγάπη» του Καρυωτάκη, η μυστηριώδης και επικίνδυνα γοητευτική θάλασσα του Χριστιανόπουλου, η ομιλούσα θάλασσα του Καβάφη, γίνεται πηγή έμπνευσης για 30 καταξιωμένους εικαστικούς που με τους χρωστήρες και τη σμίλη τους υμνούν τον αιώνιο έρωτα μας για το απέραντο γαλάζιο.
Σύμβολο ελευθερίας, αποχωρισμού, ταξιδιού , ομορφιάς, ελπίδας , χαράς και προσδοκιών. Η θάλασσα και η αέναη ομορφιά της είναι μια άσβεστη και παντοτινή αγάπη βαθιά ριζωμένη στις καρδιές όλων των Ελλήνων, ταυτισμένη με την ιστορία τους.
«Τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι, ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός» , αποκαλεί τη θάλασσα ο Καβάφης. Ένα «τραγούδι» που η ομορφιά και το μεγαλείο του έχουν πολλές μορφές κι όλες έχουν «την όψη του ιδανικού».
Αυτή την ποικιλόμορφη ομορφιά της θάλασσας και όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε βυθίζοντας το βλέμμα ή το σώμα μας στα νερά της, αποτυπώνουν στα έργα τους οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση.
Έργα τέχνης που εκπροσωπούν όλα τα ρεύματα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, από τον ρεαλισμό και τον υπερρεαλισμό έως την αφαίρεση, τον εξπρεσιονισμό και τον ιμπρεσιονισμό, προσκαλούν το θεατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι και τον προκαλούν να νιώσει με όλες τις αισθήσεις του τη μαγεία της θάλασσας.


Ο επισκέπτης της έκθεσης, θα αφήσει το βλέμμα και το νου του να περιπλανηθούν στο απέραντο γαλάζιο, θα ανακαλέσει μνήμες από «την πιο όμορφη θάλασσα» που είδε και θα ονειρευτεί «την πιο όμορφη θάλασσα» στην οποία δεν έχει ακόμα ταξιδέψει.
Ωδή στο παιχνίδι της θάλασσας με το φως και τη σκιά, τα έργα «Λιμένι» της Χρύσας Βέργη , «Νυχερινή βαρκάδα» της Δάφνης Αγγελίδου, «Νύχτα» του Μανώλη Χάρου και «Κίτρινη Βάρκα-Φως» του Χρήστου Κεχαγιόγλου.
Τις ξέγνοιαστες μέρες των διακοπών, έχουν ως σημείο αναφοράς το έργο του Παύλου Σάμιου «Βαρκάδα» και του Στάθη Βατανίδη «Στην παραλία», ενώ το έργο της Σοφίας Καλογεροπούλου είναι ένας φόρος τιμής στα ευτυχισμένα παιδικά μας παιχνίδια στη θάλασσα.
Σε μαγευτικά θαλασσινά τοπία που ανασύρουν τις πιο όμορφες μας μνήμες και μας προκαλούν να νιώσουμε το θαλασσινή αύρα να μας χαϊδεύει το πρόσωπο, το άρωμα της αλμύρας που τόσο βαθιά είναι χαραγμένο στα πιο όμορφα μας συναισθήματα, μας μεταφέρουν το έργο του Δημοσθένη Κοκκινίδη «Αχινοί», του Μιχάλη Μαδένη «Σούνιο», του Ηλία Παπανικολάου «Νησίδα», του Μανώλη Σαριδάκη «Ανάγλυφος Αέρας» και του Παναγιώτη Σιάγκρη «Χαλκιδική».
Με τη γνωστή αφαιρετική τεχνική και ευαισθησία, ο Σωτήρης Σόρογκας στα δύο έργα που παρουσιάζει στην έκθεση εξετάζει τη σχέση που έχει ο πανδαμάτωρ χρόνος με το θαλασσινό στοιχείο.
Με σεβασμό στο κοινό της γκαλερί , επιλέχθηκαν έργα υψηλής αισθητικής και ποιότητας , που αποτελούν περιήγηση στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής τέχνης και στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Η έκθεση «θεσμός» διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας».
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σοφία Καψιώτη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί Καψιώτη.

 

Ταυτότητα Εκδήλωσης
«Η Θάλασσα που αγάπησα » - Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής
Διάρκεια έκθεσης: 26 Μαΐου - 24 Ιουνίου 2023
Εγκαίνια: Παρασκευή 26 Μαΐου – Ώρα 7.30
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00

Info
Γκαλερί Καψιώτη
Διεύθυνση: Αλκιβιάδου 153 & Σωτήρος, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 4129257
www.gallerykapsioti.gr 

Pin It