ΟΖ – Εικόνες από τον κόσμο

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής και γλυπτικής, που δημιουργούν μία εγκατάσταση με αναφορές στον Μάγο του Οζ.

 

Διάρκεια έως 21/06/2024

Ο καλλιτέχνης δεν εικονογραφεί σελίδες από την κοσμαγάπητη ιστορία. Συλλέγει τοπία και εικόνες από βιντεοπαιχνίδια τα οποία επεξεργάζεται και ζωγραφίζοντάς τα, αποκαλύπτονται το παραμύθι και οι ποικίλες ερμηνείες του Μάγου Οζ. Η περιπέτεια της Ντόροθι, του ορφανού κοριτσιού και της ιδιότυπης παρέας του προς τη Σμαραγδένια Πολιτεία, προβάλλεται στο βλέμμα του ως ένας κόσμος με ανατροπές, παγίδες, αβεβαιότητες και κινδύνους.
«Ο λαός μου φοράει πράσινα γυαλιά για τόσο πολύ καιρό, που οι περισσότεροι νομίζουν πως αυτή είναι πραγματικά η Σμαραγδένια Πολιτεία» γράφει ο συγγραφέας του Οζ, Λύμαν Φρανκ Μπάουμ.

Ο Μίλτος Μιχαηλίδης μοιάζει να αναρωτιέται ποια είναι η πραγματικότητα και ποιος ο ψηφιακό μας κόσμος. Αφημένος στην ιστορία του Οζ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ασυμφωνία ανάμεσα σε αυτό που υπάρχει και σε αυτό που πράγματι βλέπουμε. Τον απασχολεί το γεγονός ότι πάντα παρεμβάλλεται ένας φακός, συνήθως η οθόνη ενός κινητού, που διαμορφώνει – παραμορφώνει την αίσθηση που σχηματίζουμε από ένα φυσικό τοπίο έως ένα πολιτικό συμβάν γύρω μας. Οι ψηφιακές εικόνες έχουν γίνει τόσο οικείες, που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Πρόκειται για αντιστροφή της πραγματικότητας, που, όχι μόνο ανταγωνίζεται την κανονικότητα, αλλά συχνά την αντικαθιστά, όπως η ιστορία από τον Μάγο του Οζ. Ο Μίλτος Μιχαηλίδης, μιλώντας με σύγχρονο τρόπο, είναι σαν να μεταφέρει σκηνές από μια ταινία που δε βρήκε διανομή.
Ακόμη και η ζωγραφική του δεν είναι αυτό που φαίνεται. Χρησιμοποιεί ξυλομπογιές, οι οποίες μέσα από μία διαδικασία, δημιουργούν ένα οπτικό αποτέλεσμα που περισσότερο παραπέμπει στη ματιέρα ακρυλικών παρά στο ταπεινό μέσο των χρωματιστών μολυβιών.
Παρόμοια, οι εγκαταστάσεις του, περίτεχνες μακέτες από παιχνίδια, πλαστικά, αντικείμενα του μοντελισμού και κατασκευές από τσίγκο, του επιτρέπουν με τρόπο θαυμαστό να βγάζει τους πρωταγωνιστές του από το «κάδρο», τις διαστάσεις του τελάρου και να τους προσφέρει άλλη προοπτική, ενώ συγχρόνως παρασύρει τον θεατή μέσα στο χώρο που ο ίδιος ο καλλιτέχνης οραματίζεται. Τα υλικά του, ξυλομπογιές, παιχνίδια κλπ, δεν απηχούν μόνο μια παιδικότητα, αλλ’ υποδεικνύουν και το αφήγημά του: το μύθο του Οζ και την πραγματικότητα, ή πιο σωστά, τις πολλές και διαφορετικές εκδοχές του στην ψηφιακή εποχή.

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00 – 20:00 & Σάββατο 12:00 – 16:00

Aριστοφάνους 20
105 54 Ψυρρή – Αθήνα
τηλ.: +30 210 3214994
website: www.aaart.gr 

Ο Μίλτος Μιχαηλίδης[Αθήνα,Ελλάδα,1971] στο έργο <<Η συμμορία της Ντόροθυ>> παρουσιάζει μία τετράδα εγκληματιών στην οποία διακρίνεται ο τρίτος εκ των δεξιών της θεάσεως του επισκέπτη με τη στίλβουσα κεφαλή του, ως ενδεικτικό σημάδι της ηγεσίας του σε αυτήν και αδυναμία αναγνώρισης της ταυτότητάς του από τους άλλους τρεις αλλά και από τους διερχόμενους πεζούς και ενοίκους των κατοικιών σε μία φανταστική μεγαλούπολη.Σύμφωνα με αυτή τη λογική σε μία εγκληματική ομάδα μόνον ένας πρέπει να είναι ο αρχηγός και να δίνει εντολές ως primus inter pares, μεταδίδοντας τις γνώσεις της διάρρηξης, της κλοπής, της ένοπλης ληστείας,των δολοφονιών, της διακίνησης λαθραίων εμπορευμάτων και ανθρώπων στα άλλα μέλη της συμμορίας.Πιθανώς, είναι μία ομάδα γυναικών στη συμμορία και η ενδυόμενη ως Αϊ- Βασίλης αποτελεί ένα σχήμα οξύμωρο, αφού αντί της παράδοσης δώρων θα προβεί σε διαρπαγή λαφύρων στη διάρρηξη.Επιπλέον, η ενδυόμενη τον Τζόκερ ως φυλακισμένη έχει το στοιχείο της αντινομίας, αφού η φυλακή δεν προϋποθέτει την ευτυχία ή τη χαρά και το ένδυμά της συνιστά ένα στοιχείο προοικονομίας για την υποψήφια εγκληματία.

Στο έργο <<Η σμαραγδένια πολιτεία>> διακρίνουμε μία σειρά αόρατων αλλά και ένυλων κύκλων που μοιάζει να απορροφούν και να εισρροφούν την ενέργεια του παρόντος, του παρελθόντος και του μέλλοντος και κατʼ άλλους μπορεί και να καταπιούνε τους χώρους που εμφανίζονται, παρά το ειδυλλιακό στοιχείο που διέπει το εν λόγω εξοχικό περιβάλλον.

Στο έργο <<Πέρα από τα βουνά>> ο καλλιτέχνης εκθέτει μία σειρά ενεργειακών κύκλων στα ενδότερα των οροσειρών που μοιάζει να αναγεννούν το φυσικό αυτό τοπίο ή να αποτελούν μυστικούς πλανήτες εντός των βουνών που κατοικούν σε αυτούς αλλόκοτα όντα.

Στο έργο <<Το κάστρο της κακιάς μάγισσας της δύσης>> κύκλοι ενεργειακοί μοιάζει να ελκύουν πυλώνες και σπίτια στο εσωτερικό τους,ακολουθώντας τη ροή που επιτάσσει το ηλιακό φαινόμενο.

Στο έργο <<It ʼs the end of the world as we know it [and I feel fine]>> ο καλλιτέχνης απεικονίζει έναν επισκέπτη σε αμερικανική μεγαλούπολη με πολλαπλασιαζόμενο το ηλιακό του πλέγμα και εξαφανίζοντας έτσι τον περιρρέοντα χώρο.

Την έκθεση συνοδεύει το κείμενο που έχει επιμεληθεί ο Ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

Pin It