«Ο Ζωγράφος, ο Γλύπτης, ο Δάσκαλος»

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 στο κτήριο του Σκαγιοπουλείου, η αναδρομική έκθεση του Χαράλαμπου Θεμιστοκλέους «Ο Ζωγράφος, ο Γλύπτης, ο Δάσκαλος», που συνδιοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, την Ένωση Εικαστικών Πάτρας και τον Σύνδεσμο Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή», στο πλαίσιο των αφιερωμάτων για τους δημιουργούς της πόλης και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η έκθεση προς τιμήν του Χαράλαμπου Θεμιστοκλέους, που γεννήθηκε στην Μόρφου, πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και των αδελφοποιήσεων της Πάτρας με Αμμόχωστο και Λεμεσό, που επισφράγισαν τις πανάρχαιες και διαχρονικές σχέσεις Αχαΐας-Κύπρου. Στα εγκαίνια θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριος Κυριάκος Κενεβέζος.

Για την οργάνωση της έκθεσης, παραχωρήθηκε ευγενώς το κτίριο του Σκαγιοπουλείου, από το «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας-Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Νομού Αχαΐας -Σκαγιοπούλειο». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά του Ιδρύματος, που εκπονήθηκαν από τους καλλιτέχνες-μέλη της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Κωνσταντίνα Παπακώστα, στο κείμενό της για το έργο του τιμώμενου δημιουργού, αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Ο Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους (1950-2012) μπορεί να θεωρηθεί μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες στον χώρο των εικαστικών στην πόλη της Πάτρας. Για περισσότερο από τριάντα χρόνια έζησε και δημιούργησε στην πόλη που διάλεξε για δεύτερη πατρίδα του –μετά τον ξεριζωμό από την γενέτειρά του, τη Μόρφου της Κύπρου. Στην πόλη αυτή πρόσφερε απλόχερα το πολυσήμαντο έργο του. Δεν ήταν μόνο ο προικισμένος ζωγράφος που πειραματιζόταν πάνω στις αμέτρητες δυνατότητες του εικαστικού λόγου, στη δυναμική της έκφρασης.......συνάρθρωνε τις αξίες της ιδιαίτερης πατρίδας του, της γενιάς του, της τέχνης του, τις κατακτήσεις της προσωπικής του αναζήτησης –κατακτήσεις και αξίες μοναδικές, που με κάθε ευκαιρία μοιραζόταν με ανθρώπους που δεν ησύχαζαν, που η τέχνη έγινε συνώνυμη με τη ζωή τους».
Απο το εκτενές χρονολόγιο που συνέταξε η ίδια, σταχυολογούμε: «Ο Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο της Μόρφου, πηγαίνει στη Λευκωσία προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά. Το 1969, μεταβαίνει στην Αθήνα και το 1971 φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ Κύπρου. Το 1973, την κρίσιμη αυτή χρονολογία, φοιτά στο Πολυτεχνείο και συμμετέχει στα γεγονότα χωρίς να έχει ενταχθεί σε κάποιο πολιτικό χώρο. To 1974, η εισβολή των Τούρκικων στρατευμάτων στην πατρίδα του Κύπρο, ανήμερα του Προφήτη Ηλία ανατρέπει τα σχέδιά του να επισκεφτεί την οικογενειά του. Αποφοιτεί στις 11 Οκτωβρίου του 1975 από την ΑΣΚΤ, συμμετέχοντας στην ομαδική έκθεση αποφοίτων. Το 1976, διορίζεται ως καθηγητής εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση, στην Πάτρα, στο 3ο Γυμνάσιο Αρρένων όπου και διατήρησε την οργανική του θέση για τριάντα χρόνια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Προετοιμάζει μαθητές για εισαγωγή στην ΑΣΚΤ και την Αρχιτεκτονική Σχολή.

Τα επόμενα χρόνια οργανώνονται ατομικές εκθέσεις σε Πάτρα και Αθήνα, ενώ συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, στην Πινακοθήκη Πιερίδη και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΟΜΜΑ στα Χανιά. Συμμετέχει στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Πατρέων, Του ανατίθεται η δημιουργία γλυπτού το οποίο σήμερα βρίσκεται στην Πλατεία Αχαιών Πεσόντων Κύπρου στην Πάτρα. Το 2007 συνταξιοδοτείται έπειτα από τριάντα χρόνια διδασκαλίας του μαθήματος των εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση. Συνεχίζει ακούραστα όμως να διδάσκει στο εργαστήριο που πλέον έχει μεταφερθεί στην οδό Σολωμού όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Πεθαίνει στην Πάτρα στις 9 Ιανουαρίου του 2012».

«Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής οργανώθηκε μια παράλληλη έκθεση με έργα των μαθητών του, που ορμώμενοι από τη διδασκαλία του, συνέχισαν σπουδάζοντας και δημιουργώντας. Ως συνέχεια, ως μια προέκταση και μια αδιάψευστη απόδειξη της τεράστιας συμβολής του στην σύγχρονη εικαστική παρουσία στην πόλη της Πάτρας, αλλά και ευρύτερα, όπου ο καθένας από τους μαθητές του διαπρέπει», καταλήγει η επιμελήτρια Κωνσταντίνα Παπακώστα, που φρόντισε με τη συνεργασία της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας και με την αρωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, να αποτελέσει η σύναξη αυτή ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, καθώς για πρώτη φορά 50 σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί της πόλης, συναντώνται για να τιμήσουν τον Δάσκαλό τους, σε μια πρωτότυπη έκθεση.

Συμμετέχουν οι:
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΑΣΤΕΡΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΒΑΝΤΑΡΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΓΕΡΟΥΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΓΙΑΝΟΥΛΗ ΧΑΡΑ
ΔΑΡΕΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΕΛΩΙΖΟΣ
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΝΝΑ
ΚΑΣΠΙΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΛΩΝΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
ΚΟΡΔΕΛΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΚΟΥΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛHΝΗ
ΛΕΜΗ ΕΣΘΗΡ
ΜΑΛΤΕΖΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΖΑ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΠΑΤΣΑΟΥΡΑΣ ΤΙΜΟΣ
ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΝΤΑΤΣΙΚΑ-ΜΑΧΑΙΡΑ ΓΙΩΤΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΤΣΙΜΠΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΦΟΥΝΤΖΟΥΛΑΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ
ΧΑΧΑΛΗ-ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΕΥΘΑΛΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑ

Στις παράλληλες εκδηλώσεις που οργανώνονται, από την Ένωση Εικαστικών Πάτρας, θα αποτιμηθεί το έργο του και θα παρουσιαστούν και άλλες εκφάνσεις της εικαστικής δημιουργίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά.
Η έκθεση του Χαράλαμπου Θεμιστοκλέους εγκαινιάζεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 και ώρα 21.00 στο κτήριο του Σκαγιοπουλείου (Σολωμού & Ιεροθέου) και η παράλληλη έκθεση «Τιμή στον Δάσκαλο» με έργα των μαθητών του, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου και ώρα 20.00 στην Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου & Αράτου).

Ώρες λειτουργίας: Kαθημερινά: 10.00-13.00 & 19.00-21.00. Σάββατο: 10.00-13.00. Κυριακή & Δευτέρα κλειστά. Διάρκεια εκθέσεων έως 30 Ιουλίου 2014

Pin It