Φύσεις

or.artspace/ Εργαστήριο Σύγχρονης Τέχνης 2023-2024

 

Εγκαίνια έκθεσης : Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, ώρα 19:00
Διάρκεια: ως Πέμπτη 13/6/2024
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Παρασκευή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, ώρα 19:00-22:00. Σάββατο και Κυριακή, ώρα 12:00- 22:00.

Πώς αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις που διατηρούμε στην καθημερινότητά μας με τον «φυσικό» κόσμο, σήμερα, την εποχή της κλιματικής αλλαγής και των έντονων προβληματισμών για το καθοριστικό και εντέλει καταστροφικό αποτύπωμα του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη; Μπορεί, άραγε, η επαφή με τη σύγχρονη τέχνη να συμβάλει ώστε να αποδομηθούν, εν μέρει τουλάχιστον, παγιωμένες αντιλήψεις του λεγόμενου «κοινού νου» περί της μιας και μοναδικής «Φύσης» που υποτίθεται ότι αντιπαρατίθεται στον «Πολιτισμό»; Μήπως ο πειραματισμός με τη χρήση της έννοιας στον πληθυντικό αριθμό (φύσεις), η έμφαση στα προσωπικά βιώματα και η μορφοποίησή τους μέσα από την ομαδική καλλιτεχνική διαδικασία μπορούν να ενδυναμώσουν την κριτική αντιμετώπιση των κοινωνικών στερεοτύπων που επηρεάζουν τις καθημερινές πρακτικές μας;

Τα έργα των ατόμων που συμμετείχαν φέτος (2023-2024) στο Εργαστήριο Σύγχρονης Τέχνης του or.artspace δείχνουν πως μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να αποφέρει απρόσμενα αποτελέσματα. Τα ερωτήματα που αναδύθηκαν βιωματικά και διατυπώθηκαν, εντέλει, εικαστικά -κατά κύριο λόγο μέσω του βίντεο, της φωτογραφίας ή της εγκατάστασης μεικτών μέσων- αφορούν το κατά πόσο υφίσταται και τι μπορεί να σημαίνει η «ανθρώπινη φύση», πώς επηρεάζει το παρόν και το μέλλον μας η τεχνητή νοημοσύνη, πώς συνδεόμαστε στη ζωή μας με τα φυτά, τα πουλιά ή το νερό. Η έκθεση που θα διαρκέσει μια εβδομάδα (7 ως 13 Ιουνίου 2024) ελπίζουμε να προκαλέσει συναφείς συζητήσεις και να εμπνεύσει περαιτέρω διερευνήσεις, συμβάλλοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού γύρω από ένα ζήτημα όχι μόνο εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύπλοκο από θεωρητική σκοπιά, αλλά και πολιτικά ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο.

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Φρόσω Αναμορλίδη, Σοφία Μudita Αντωνιάδου, Έλενα Ν. Αντωνίου, Διαλεκτή Βαλσάμου- Stanislawski, Χρύσα Δημητρακοπούλου, Κάτια Καζαντζόγλου, Άννα Κασιμάτη, Νάνσυ Λαζάρου, Μαρία Λολώνη, Αλεξάνδρα Οικονόμου, Βαγγέλης Ταστάνης, Στέλιος Siddho Σπυριδάκης, Κωνσταντίνα Χαλκιά.

Έργο αφίσας: Διαλεκτή Βαλσάμου-Stanislawski
Συντονισμός εργαστηρίου σύγχρονης τέχνης και επιμέλεια έκθεσης: Ελπίδα Ρίκου, PhD, ανθρωπολόγος, εικαστική καλλιτέχνιδα (or.artspace, TWIXTlab)
Εξωτερική συνεργάτιδα: Σοφία Γρηγοριάδου, PhD, ανθρωπολόγος, εικαστική καλλιτέχνιδα (TWIXTlab)

Το Εργαστήριο Σύγχρονης Τέχνης
https://ergastiriosygchronistechnis.wordpress.com/
Το Εργαστήριο Σύγχρονης Τέχνης του or.artspace ξεκίνησε το 2016 στο Δήμο Χαλανδρίου, ύστερα από πρόταση της Ελπίδας Ρίκου, σε συνεργασία με τη Σοφία Γρηγοριάδου, με στόχο να συμβάλει κριτικά στον αναστοχασμό γύρω από τα στερεότυπα και να υποβοηθήσει τη δημιουργική επαναδιατύπωση καθημερινών πρακτικών μέσω της τέχνης. Το Εργαστήριο βασίζεται στην προσέγγιση «μεταξύ» σύγχρονων εικαστικών τεχνών, ανθρωπολογίας και εν γένει κοινωνικών επιστημών που έχει προτείνει από το 2014 το TWIXTlab (https://twixtlab.com/) και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ένα ευρύ κοινό που δεν σχετίζεται συστηματικά με την τέχνη, όπως και σε άτομα που έχουν διαμορφώσει τη δική τους καλλιτεχνική πρακτική και επιθυμούν να σκεφτούν πάνω σε αυτή εντασσόμενα στο συγκεκριμένο πλαίσιο.
Η δουλειά του Εργαστηρίου δίνει έμφαση στην πρακτική, με κάποιες αναφορές στην κοινωνική θεωρία και την ιστορία της τέχνης. Βασίζεται σε ασκήσεις και πρότζεκτς γύρω από θεματικές που προτείνονται από τις συντονίστριες αλλά και από τα άτομα που συμμετέχουν. Τα έργα εκτίθενται στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους. Οι οκτώ, ως τώρα, εικαστικές εκθέσεις του Εργαστηρίου έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορους χώρους, αφού ως το 2022 το Εργαστήριο Σύγχρονης Τέχνης στεγαζόταν στο Δήμο Χαλανδρίου (Κέντρο Νεότητας, Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο), εξέθεσε διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ από το 2022-2023 μεταφέρθηκε στο TWIXTlab (ιδρυτικά μέλη του οποίου είναι τόσο η Ρίκου όσο και η Γρηγοριάδου) και από το 2023- 2024 το αναλαμβάνει πλέον το or.artspace.

οr.artspace
To or.artspace είναι το καλλιτεχνικό εργαστήριο της Ελπίδας Ρίκου, διδακτόρισσας κοινωνικής ψυχολογίας, ανθρωπολόγου και εικαστικού. Το or.artspace αποτελεί τόπο ανταλλαγών και μαθητείας για άτομα και μικρές ομάδες που ενδιαφέρονται έμπρακτα για την έρευνα στην τέχνη και τις κοινωνικές επιστήμες, όπως και για τη δημιουργία, έκθεση και πώληση έργων σύγχρονης τέχνης.

Ο χώρος λειτουργεί από το 2021 στην Αθήνα, στην οδό Δημητρακοπούλου 89 στο Κουκάκι. Φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις και πρότζεκτ καλλιτεχνικής έρευνας.

Δείτε περισσότερα:
https://orartspace.com/
Ακολουθείστε:
https://www.facebook.com/Orartspace-108204383961592/
https://www.instagram.com/orartspace/

Pin It