Όλυμπος - Father

Η Μαρία Ζερβός σε ένα από τα σχέδια της με τίτλο “Γη και Ουρανός (Το Ραβδί)”, στην ατομική της έκθεση “Όλυμπος” στην γκαλερί Ιλεάνα Τούντα, παρουσιάζει σε πρώτο επίπεδο ένα λιοντάρι δαμασμένο, όπως ένας φρόνιμος κύνας από μία θηριοδαμάστρια με την αμφίεση μίας ταχυδακτυλουργού

. Εξάλλου το λιοντάρι έχει ως έρεισμα ένα δάπεδο έδρας με οφιοειδείς φιγούρες. Επίσης το κυανό καπέλο της θηριοδαμάστριας υποδηλώνει πως είτε η μαγεία είτε η αρκανική της σκέψη, την οδηγούν σε στοχαστικά μονοπάτια. Επιπλέον το πράσινο σάλι της προσθέτει μία επίκτητη κομψότητα που ίσως να συμβολίζει την ελπίδα της για το μέλλον τόσο της ίδιας όσο και του ζώου που είναι αντωπό της. Συν τοις άλλοις το λευκό φόντο αποδίδει στο έργο μία αίσθηση μετεωρισμού στο κενό και μία ματιά μακαριότητας. Επιπροσθέτως το κίτρινο πουκάμισο της δημιουργεί ένα πεδίο για μια συμβολιστική διάθεση, ενώ οι φυλλόμορφες φιγούρες μπορεί να εκπροσωπούν αισθήματα οικογενειακής στοργής ή ενδυνάμωσης. Τελικώς στο φόντο δεσπόζει η σκηνή της πάλης του Ηρακλή με το λιοντάρι της Νεμέας που εφορμά σε αυτόν ως απόηχος της πρώιμης κλασικής εποχής, αφού οι ερυθρόμορφες φιγούρες είναι σε μελανό φόντο.

Στο επόμενο σχέδιο της Ζερβός με τίτλο “Γη και Ουρανός (Το Στεφάνι)” παρουσιάζεται εν είδει τάπητος η σκηνή της αρπαγής της Δηιάνειρας από το Νέσσο μέσω ερυθρόμορφων φιγούρων πάλι σε μελανό φόντο σε οικία χωρικών της Λατινικής Αμερικής ή της Αφρικής, ενώ το ζεύγος είναι διαχωρισμένο κυοφορώντας το ένδυμα της ψυχής.

Τέλος, στο σχέδιο “Γη και Ουρανός (Το Σχοινί)” παρουσιάζονται η Αφροδίτη με τον Πάνα και τον Έρωτα [Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών 100 π.Χ] σε κτήριο ερειπωμένο που θυμίζει τσαντίρι. Ίσως εδώ η καλλιτέχνης να δημιουργεί ένα σχόλιο ως προς τα ερείπια σε σχέση με την αρχαία κληρονομιά της Ελλάδος.

Dimitris-Andreadis02Ο Δημήτρης Ανδρεάδης [Αθήνα, Ελλάδα, Σεπτέμβριος 1979] στην σειρά έργων του που τιτλοφορούνται ως "Father" καταλήγει στο συμπέρασμα πως το φως είναι ο Δημιουργός του σύμπαντος, των χρωμάτων, των αποχρώσεων, των ιδεών και η πηγή της ζωής, της συμμετρίας, της αρμονίας του κύκλου [επιστροφή στο σημείο εκκίνησης] και της πυραμίδας που συμβολίζει την επαφή με το θείο στοιχείο του σύμπαντος ως ο Αιώνιος Γεωμέτρης. Τέλος ο καλλιτέχνης επισημαίνει πως κάποιες φορές τα χρώματα και οι καταστάσεις λανθάνουν του φωτός.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Αρματολών και Κλεφτών 48,Τ.Κ 114 71,
Λυκαβηττός, Αμπελόκηποι, Αθήνα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: + 00 30 210-6439664
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη και Πέμπτη: 15.00-20.00
Τετάρτη και Παρασκευή: 12.00-20.00
Σάββατο: 12.00-16.00
http://www.art-tounta.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διάρκεια έκθεσης: 5-3-2019 ως 20-4-2019

Pin It