Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΕκθέσεις«Εφαρμοσμένα Υψόμετρα»

«Εφαρμοσμένα Υψόμετρα»

zafeiropoulos detail view nitra-900Η Nitra Gallery, στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την τελευταία ενότητα του project «Σε Αναζήτηση του Ερωτήματος» του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου με τίτλο «Εφαρμοσμένα Υψόμετρα». Το "Quest of Query" είναι ένα συνεργατικό project σε εξέλιξη που ξεκίνησε στο Μπέργκεν της Νορβηγίας το 2013.

Η έκθεση παρουσιάζει μία εγκατάσταση 20 μέτρων, ενός πανοραμικού τοπίου που είναι αποτέλεσμα ανά-σύνθεσης 500 φωτογραφιών από την ευρύτερη περιοχή της Νορβηγίας. To ψηφιακό αρχείο επεξεργάστηκε από τον φωτογράφο Γ. Μπουλασίδη και εκτυπώθηκε με UV Inject σε επί- ζωγραφισμένα πλακάκια linoleum.

Επιμέλεια: Eszter Szakács

Η έκθεση ενεργοποιεί μία από τις βασικές αναζητήσεις του project "Quest of Query", της άποψης πως το «τοπίο δεν είναι αθώο» ενώ ασχολείται με το θέμα της αναπτυξιακής ροής στο παγκόσμιο σύστημα. Το ψηφιακά επεξεργασμένο φωτογραφικό κολάζ παρουσιάζει μια απέραντη θέα της κορυφογραμμής του βουνού Fløyen, που αποτελεί ορόσημο ψυχαγωγίας και φυσικό «οχυρό» για την πόλη του Μπέργκεν.

zafeiropoulos nitra 3-900Τα «Εφαρμοσμένα Υψόμετρα» είναι ένα επινοημένο μοντέλο αντίληψης του κόσμου που λειτουργεί μέσω της ψευδαισθητικής πρόσληψης. Αυτό το δομημένο περιβάλλον από απομεινάρια άνθρακα της ανθρώπινης παραβίασης, τα ίχνη και τα υπολείμματα από «υπαρκτά» αντικείμενα και στοιχεία που στο σύνολό τους σχηματίζουν μία φυσική αλληγορία: την εικόνα μιας εννοιολογικά ανύπαρκτης γης. Το μνημειώδες πανόραμα βασίζεται στα αποτελέσματα μίας θελκτικής οφθαλμαπάτης, ενώ συγχρόνως εμπεριέχει τους κινδύνους που ενέχει η (κατά)χρήση της φύσης. Αυτή η γοητευτική σύνθεση, η οποία δεν στοχεύει σε κάποια ηθικολογική προσέγγιση, είναι περισσότερο μια αφήγηση από ό,τι μία απλή εικόνα, είναι μια παράθεση των τμημάτων ενός νέου κόσμου που φτιάχνουμε για τους εαυτούς μας.

Εγκαίνια: Nitra Gallery, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, 20.00
Διάρκεια: 29 Ιανουαρίου – 28 Φεβρουαρίου 2015

Nitra Gallery
51 Philippou street
546 31 Thessaloniki
Greece
t. +30 2310 285 890
www.nitragallery.com

**Η έκθεση Applied Altitudes αποτελεί την τέταρτη ενότητα του project Quest of Query. Οι πρώτες δύο ενότητες παρουσιάστηκαν στη Βουδαπέστη το 2014 (Διεθνή Οργανισμός Transit & Erika Deak Gallery), η τρίτη θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι, παράρτημα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) από τις 23 Ιανουαρίου έως 9 Μαρτίου 2015 με τίτλο Quest of Query: Interpretations of the Actual σε επιμέλεια Eszter Szakács και με την υποστήριξη της Nitra Gallery.

Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος
Γεννήθηκε το 1978. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (1998-2003).
Συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus με υποτροφία του Ι.Κ.Υ στο Universidad de Barcelona, Βαρκελώνη – Ισπανία. (2000-2001).
Αποφοίτησε με άριστα από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (2004-2006).
Αποφοίτησε με άριστα και τιμήθηκε με το Paula Rhodes Μemorial Award από το MFA του School of Visual Arts, Nέα Υόρκη-ΗΠΑ με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Fulbright, Gerondelis και Αλέξανδρος Ωνάσης (2007-2009).
Συμμετείχε στο Skowhegan School of Painting and Sculpture (2009).
Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Από το 2001 έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, residencies και project στην Ελλάδα και εξωτερικό.
Έχει αποσπάσει επαίνους και αναθέσεις παραγωγής έργων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σε Ιδρύματα και Ινστιτούτα όπως το Morton Arboretum στο Lisle Illinois των ΗΠΑ, το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στην Αθήνα, την εταιρία Miltech Hellas κ.ά.
Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ελβετία, Λονδίνο και ΗΠΑ. Άρθρα, κριτικές και παρουσιάσεις του έργου του έχουν δημοσιευτεί σε δεκάδες ελληνικά, διεθνή και διαδικτυακά μέσα.
Το 2013 ήταν resident artist στο Flux Factory στην Νέα Υόρκη και στο το USF residency program στο Μπέργκεν της Νορβηγίας.
Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 16η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με τίτλο "Errors Allowed" στην Ανκόνα της Ιταλίας.
Το 2014 συμμετείχε στη Biennale Φωτογραφίας (Photobiennale) του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Zεί και εργάζεται στην Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Ολυμπία Μπελεβέτη

Ολυμπία Μπελεβέτη

Η Ολυμπία Μπελεβέτη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει τελειώσει το Anatolia College και ακολούθως σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο UCL (University Cοllege London) στη Γλωσσολογία και ασχολήθηκε με κριτική τέχνης, αλλά έχει κάνει και επιμέλεια σε λογοτεχνικά βιβλία, όμως ο "μεγάλος της έρ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Κυριάκη, 18 Αυγ. 2019 - 09:06:24
 

Newsletter

ΑρχικήΕκθέσεις«Εφαρμοσμένα Υψόμετρα» Top of Page