Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΕκθέσειςΓαλάζιοι Ιππείς

Γαλάζιοι Ιππείς

galazioi-ipeis-900Εγκαίνια της Ζωγραφικής και Ακουστικής Εγκατάστασης ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΙΠΠΕΙΣ της Ελένης Παυλοπούλου - Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελληνική Δημοκρατία έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της Έκθεσης Γαλάζιοι Ιππείς που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στον Πολιτιστικό Χώρο «Φρανσίσκο ντε Μιράντα», στη Χάρητος 6, Κολωνάκι, στις 19:30.

Η αναγνωρισμένη Ελληνίδα καλλιτέχνις Ελένη Παυλοπούλου, επικαλούμενη το καλλιτεχνικό κίνημα «Der Blaue Reiter» («Γαλάζιος Ιππέας»), μας οδηγεί να εξερευνήσουμε μια αλληγορική ζωγραφική και ακουστική εγκατάσταση με ανθρωπιστικό μήνυμα, έναν ουτοπικό και ποιητικό προβληματισμό για τη δημοκρατικό ήθος που ξανάγινε όραμα και αποτελεί το επείγον αίτημα της εποχής μας.
Οι Γαλάζιοι Ιππείς είναι εμπνευσμένοι από δύο επαναστάσεις του δεκάτου ενάτου αιώνα, της Ελληνικής Επανάστασης και της νικηφόρας Νοτιοαμερικανικής Επανάστασης κατά της ισπανικής κυριαρχίας με επικεφαλής τον απελευθερωτή «Σιμόν Μπολίβαρ» που παραμένει αιώνιο σύμβολο. Μια κυριαρχία που σήμαινε για τη γενόμενη Αμερική το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας: «100.000.000 άνθρωποι εξοντώθηκαν συνολικά στην Αμερική, ενώ οι θάνατοι που συνδέονται με το εμπόριο δουλείας των ιθαγενών υπολογίζονται στους 28.000.000».

Η έκθεση αποτελείται από εννέα έργα στα οποία ξεχωρίζουν το αλληγορικό μπλε χρώμα με ελεγειακό τόνο, σα να πρόκειται για μία αιωρούμενη Ζωοφόρο του Παρθενώνα, μία Λιτανεία, μία παράλληλη Πομπή των Παναθηναίων, μετέωρη στη σύγχρονη Αθήνα, ως ανάμνηση του γενέθλιου τόπου της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού. Αποτελείται από μια πομπή με αδάμαστα άλογα ή δούρειους ίππους, από μουσικά όργανα εκφραστές αγγελμάτων, από σκαριά καραβιών, δραματικά σύμβολα της απόβασης και της επικυριαρχίας αλλά και της οδύσσειας του ανθρώπου.

Συνοδεύονται από εξεγερμένους χορευτές της ζωής που ωστόσο μοιάζουν σαν αρνητικά του ονείρου, σαν είδωλα, σαν σύγχρονοι δεσμώτες του σπηλαίου του Πλάτωνα. Σαν να βρίσκονται μέσα σε σύμπαν ψευδαίσθησης του Matrix, υπό την απειλή της τρομοκρατίας, της παραποίησης της αλήθειας, της αλλοτρίωσης της εικονικής πραγματικότητας, της χειραγώγησης.

Την έκθεση συμπληρώνουν τα πρόσωπα των ηρώων Σιμόν Μπολίβαρ, Οδυσσέα Ανδρούτσου και του ιθαγενούς αφανούς ήρωα, σαν αναμνηστικά πορτραίτα ενός ουμανιστικού Μουσείου. Η φωνή του ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου που απαγγέλλει το ποίημα «Μπολιβάρ», αγκαλιάζει την έκθεση σαν μία Ηχώ ενός άλλου ήρωα ή μάρτυρα και είναι η φωνή του καλλιτέχνη που μαρτυρά την αλήθεια.

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, προσκαλεί το ευρύτερο κοινό, τη βενεζουελάνικη και λατινοαμερικάνικη κοινότητα, καλλιτέχνες, διανοούμενους, δημοσιογράφους και καλλιτεχνικούς θεσμούς στα εγκαίνια αυτής της σημαντικής έκθεσης.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2017. Ωράριο λειτουργίας: 9:00 - 17:00, Δευτέρα έως Παρασκευή.
Είσοδος δωρεάν

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 
Τρίτη, 11 Δεκ. 2018 - 14:32:18
 

Newsletter

ΑρχικήΕκθέσειςΓαλάζιοι Ιππείς Top of Page