Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΕκθέσειςΟΔΟΣ ΑΙΔΟΙΩΝ, ΑΙΔΟΙΩΝ ΩΔΑΙ

ΟΔΟΣ ΑΙΔΟΙΩΝ, ΑΙΔΟΙΩΝ ΩΔΑΙ

odos-aidionΕπιστροφή στην αφετηρία. Ο Πειραιώτης, γνωστός εικαστικός Αντώνης Πολιτάκης επιστρέφει στο λιμάνι του Pirée.

Εγκαίνια: Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 8μμ
Διάρκεια Έκθεσης: 4/2/18 - 4/3/18

Περιηγήθηκε σε τόπους. Στην τσέπη της ψυχής του, το τεμπεσίρι, το μισοσβησμένο κάρβουνο από το βαρέλι των πορνών, το κοκκινάδι τους, υλικά της πρώτης του έκφρασης. Απομεινάρια μιας εφηβείας καθώς τότε ανίχνευε την τέχνη και τον έρωτα στο στρατσόχαρτο και στα κρεββάτια των κοριτσιών του λιμανιού που αγάπησε.

Στην πρώιμη εφηβεία του, οι λιμανίσιες αντρικές στιγμές που έζησε, καθορίζουν το ταξίδι του. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για την κατοπινή του ζωή. Από την Τέχνη και τα Θηλυκά. Τίποτα δεν είναι πιο Ιερό για εκείνον, από τις ανοιχτές λαγόνες που περιμένουν καρτερικά....

Στην Οδό των Αιδοίων, Αιδοίων Ωδαί θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά τα απόκρυφα σχέδια του καλλιτέχνη. Παρμένα από την προσωπική του συλλογή. Ο Πολιτάκης εμπιστεύεται στο Pirée, ένα μέρος από τις προσωπικές ερωτικές στιγμές του. Μέσα από αυτά τα σχέδια. Ο καλλιτέχνης αιχμαλωτίζει πάνω στο χαρτί με την σαγκίνα του (Sanguine) την ερωτική άψα της στιγμής, το παιχνίδι των θηλυκών, το κάλεσμα, τον ναρκισσισμό και αυτό το μοναδικό Ένα το Απόλυτο που οδηγεί στον δρόμο προς την Ελευθερία.

Ο Αντώνης Πολιτάκης γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά. Η οικογένειά του κατάγεται από την Μικρά Ασία.
Στο σχολείο του Σ. Μοντεσάντου και μόλις επτά χρόνων ξεκινάει μαθήματα ελευθέρου σχεδίου. Ένα χρόνο αργότερα παίρνει και το πρώτο του βραβείο για την ζωγραφική των σκηνικών στη σχολική εκδήλωση. Εκείνη την εποχή, οι χώροι έκφρασής του ήταν το λιμάνι και οι αλάνες.
Για επιφάνειες δημιουργίας είχε τις μάντρες, τα ντουβάρια, τα στρατσόχαρτα. Το κάρβουνο από καμένο ξύλο σε βαρέλι, το κραγιόν (κοκκινάδι) και το μολύβι ήταν τα αγαπημένα του υλικά. Οι ιερόδουλες του λιμανιού, οι αγορές, τα καράβια, η θάλασσα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα καλλιτεχνική ζωή του.
Από τις πρώτες του δασκάλες υπήρξαν η γλύπτρια Ολυμπία Φίκα, η ζωγράφος Τζένη Παπαδάκη, κατόπιν ο Γιάννης Μόραλης και η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στην Ιστορία της Τέχνης στην ΑΣΚΤ. Την περίοδο 1975-1980 τον βρίσκουμε να σπουδάζει στο Παρίσι στην Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον ζωγράφο-χαράκτη Jean Feugereux.
Στις αναζητήσεις του ήταν και το πέρασμά του από τις Μονές του Αγίου Όρους. Εκεί σπουδάζει την τεχνική της εγκαυστικής, την αγιογραφία και τα παραδοσιακά υλικά.
Οι 18 ατομικές εκθέσεις και οι συμμετοχές του σε 22 ομαδικές εκθέσεις τον καθιστούν ως έναν από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού.
Το 2013 στην Μασσαλία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αντιπροσωπεύει τον Πειραιά και την Ελλάδα με το έργο του “Ένα Κύμα μας ενώνει”.
Η αγάπη του και η αφοσίωση του στην πόλη που τον ανέθρεψε - τον Πειραιά - τον παρακίνησε ώστε να δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του πολλά εικαστικά εργαστήρια με πολλούς μαθητές. Έχει επιμεληθεί ποικίλα σκηνικά κι ενδύματα για το θέατρο και έχει δραστηριοποιηθεί και στο ραδιόφωνο με εικαστικές εκπομπές.
Η γοητεία που του άσκησε το λιμάνι του Πειραιά, η νυχτερινή του ζωή καθώς και τα πλοία κι η θάλασσα έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τέχνη του.

PIRÉE
Kastoros 78, Piraeus - Greece
+30 2104082700-02 // +30 6957213213
[ www.piree.gr // www.facebook.com/pireegr // www.instagram.com/pireegr ]

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Δεκέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Κυριάκη, 16 Δεκ. 2018 - 11:19:39
 

Newsletter

ΑρχικήΕκθέσειςΟΔΟΣ ΑΙΔΟΙΩΝ, ΑΙΔΟΙΩΝ ΩΔΑΙ Top of Page