Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΕκθέσεις«Δανδρολένη»

«Δανδρολένη»

dandroleni-900Η ps [υ]art therapy gallery επεκτείνοντας τον κύκλο συνομιλίας Art Therapy & Art, που άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο μέσω των δράσεων και των εκθέσεων του πρώτου μέρους του project ΜΕΤΑτροπή _᾽ΑΤροπος_ I, II, III, εισάγει το δεύτερο μέρος του project και παρουσιάζει τον Πρόλογο του δεύτερου μέρους την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30.

Σε αυτήν την πρώτη/εισαγωγική ενότητα ΜΕΤΑτροπή_᾽ΑΤροπος_ II _[prologue] το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εικαστική ενότητα «Δανδρολέ-νη»* και να έρθει σε επαφή με τον ιδιαίτερο εικαστικό κόσμο του Κωνσταντίνου Κα-ταγά, όπου κατέφυγε και περιθάλπτηκε κατά την διάρκεια της αποκατάστασης της α-ναπηρίας του λόγω κάκωσης νωτιαίου μυελού στο μετεγχειρητικό στάδιο. Ο Καταγάς, αν και δεν ακολούθησε ακαδημαϊκά τον «δρόμο του καλλιτέχνη», σε όλο τον ενήλικο βίο του ξεδίπλωνε τις σχεδιαστικές του ικανότητες, ένα «ταλέντο» το οποίο στη συνέ-χεια λειτούργησε και λειτουργεί θεραπευτικά, ή όπως ο ίδιος προτιμά: ως προσωπική επανακκίνηση. Η τέχνη, η δημιουργία έχει την δύναμη να σταθεί ανάμεσα στο αβά-σταχτο δεδομένο της αήττητης μοίρας [Άτροπος] και στο πάσχον σώμα [Μετατροπή], αγγίζοντας το ανέγγιχτο και «μιλώντας» το ανέλεγκτο του σώματος ως Άλλου. Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις, μας λέει η Martha Graham. Τι συμβαίνει όμως όταν το σώμα μας προδίδει; «Συνείδηση γίνεται σταδιακά η πραγμα-τική θέση κάθ’ενός. Αλήθεια πως μπορεί να μείνει αλόβητος ο νους όταν το σώμα στερείται υγείας; Πως μπορούμε να κάνουμε συνείδηση την επανεκκίνηση;» Κ.Κ.

Το ιδιότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέρον, και από πλευράς τέχνης και από πλευράς ψυ-χικής υγείας – θεραπείας, έργο του Καταγά εισάγει καθοριστικά το project ΜΕΤΑτρο-πή_᾽ΑΤροπος_ II που στο σύνολό του θα εστιάσει στις αποχρώσεις του πάσχοντος σώματος όσον αφορά την ψυχική υγεία και την καλλιτεχνική δράση και στην απόπειρα της ανάδειξης των κοινών τόπων μεταξύ τέχνης και θεραπείας, στους οποίους επιτελεί κινητήριο ρόλο.

Την σκυτάλη θα παραλάβουν στη συνέχεια [chapters |one & two] τρεις διεθνείς κατα-ξιωμένοι καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων θα αποτελέσουν το έναυσμα για την σκια-γράφηση πρόσφορων εδαφών στον ενδοτόπο του καλλιτέχνη εν μέσω του σώματος και σε ανοικτή συνομιλία με την πολυεπίπεδη νοηματοδότησή του σε φιλοσοφικό, ψυχαναλυτικό ανθρωπολογικό, κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο.

Παράλληλα και κατά την διάρκεια του Προλόγου θα πραγματοποιηθούν 4 εικαστικά εργαστήρια Art as Therapy από την Ρωξάνη Γιάννου, βιωματικά εργαστήρια με πα-ρουσίαση μέρους του εικαστικού της έργου, που επικεντρώνεται στην διττή και φευ-γαλέα διάσταση του σώματος συνομιλώντας με τα έργα του Καταγά.

(«Δανδρολένη»* < δαντρολένιο (dantrolene): μυοχαλαρωτική φαρμακευτική ουσία).

Έναρξη [prologue] : Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, 2018, ώρα: 20.30
Διάρκεια παρουσίασης: 28.9.18 - 15.10.18
Επιμέλεια project ΜΕΤΑτροπή _᾽ΑΤροπος_ I, II, III:
Δρ.Σωζήτα Γκουντούνα, Διδάκτωρ Ιστορίας της τέχνης , Έλενα Τονικίδη, εικαστικός, art- therapist.
Επιμέλεια [prologue]: Νένα Σαμιώτη, ψυχολόγος, ειδ. art- therapist
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 18:00-23:00 | Τρίτη & Πέμπτη: 21:00- 01:00 | Σάββατο & Κυριακή: 12:00-17:00

ps [υ]art therapy gallery
Δημοκρίτου & Στρατιωτικού Συνδέσμου 23, Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλ.: 6970898814/6942676207 |e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
http://ps.art.therapy.gallery/

Βιογραφικό
Κωνσταντίνος Καταγάς
Γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δασολογίας και Φυσι-κού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1987 εργάζεται ως Δασολόγος στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων στη Σύρο, με πλού-σιο και ποικίλο έργο.
Παράλληλα, από τις αρχές του ’90 δραστηριοποιείται στον χώρο της τέχνης, της γρα-φιστικής και του web design. Δημιουργός και υποστηρικτής του καλλιτεχνικού γρα-φείου animastudios στην Ερμούπολη της Σύρου από το 1996 έως το 2008. Εκδότης του free press περιοδικού new loukoumi από το 2002 έως το 2007. Έλαβε τιμητική διάκριση ΕΒΓΕ για web design το 2004 και συμμετείχε στην αντίστοιχη επιτροπη κρίσης των βραβείων ΕΒΓΕ το 2005.
Το 2012 και 2013 παρουσιάζει στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων 54 από τα σχέδια που δημιουργήθηκαν εκεί σε μια ενότητα με τίτλο “Άρρητοι πλόες” (Irrational Navigations). Το 2012 εκδίδει ένα κόμικ 78 σελίδων με τίτλο «Η Αποκα-τάσταση είναι ένα είδος ζωής • Το ζω αυτό ή το ονειρεύομαι;». Ακολουθούν πολλές εκθέσεις και εικονογραφήσεις.
Από το 2013 υλοποιεί το project rest[art, με εκθέσεις και ενημερωτικές δραστηριότη-τες, ημερίδες, συνέδρια επιθυμώντας να δραστηριοποιήσει μέσω της τέχνης του την κοινότητα για την αποδοχή, την καταπολέμηση του στίγματος των ατόμων με αναπη-ρία και την ψυχική ενθάρρυνση τους. Πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2018 παρουσιάζει την ενότητα “Ψυχής περιστροφές” στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Η έκθεση υλοποιεί-ται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Σύρος-Πολιτισμός 2018, σε συνδιοργάνωση με το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ερμούπολης. Στην έκθεση εμφανίζονται απροειδοποίητα καλλιτέχνες που ανοίγουν διαλόγους με τα σχέδια. Παράλληλα εκδί-δεται το βιβλίο του με σχέδια-ποιήματα-κείμενα: “Ψυχής Περιστροφές”.
Τον περασμένο Ιούνιο παρουσίασε την έκθεση-παρέμβαση για το Προσφυγικό θέμα, με τίτλο «Επανεκκίνηση, κάθε ανθρώπου νους μπορεί ν’αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια στη ζωή» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Δευτέρα, 22 Απρ. 2019 - 12:21:53
 

Newsletter

ΑρχικήΕκθέσεις«Δανδρολένη» Top of Page