A Grammar of Gestures

H Gallery Kourd σας προσκαλεί στα “Kourd Evening Art Talks”, σε ένα κύκλο ομιλιών πάνω στη ζωγραφική - στον τρόπο που έχει δημιουργηθεί το ζωγραφικό έργο, στον τρόπο που εμείς το βλέπουμε και στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε για αναφερθούμε σε αυτό.

 

Τα “Kourd Evening Art Talks”, δεν θα έχουν χαρακτήρα επίσημης ομιλίας αλλά θα λειτουργήσουν ως ξενάγηση στην έκθεση και σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ένα τόπο συνάντησης φιλότεχνων.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Jurriaan Benschop, συνομιλεί με τον Ανδρέα Ράγκναρ-Κασάπη, τον Αλέξανδρο Βούτσα, την Μαρίτα Γεραρχάκη, τον Δαυίδ Μπενφοράδο και την Θεοδώρα Κουμουνδούρου.

 

Θέματα συζητήσεων:
Τετάρτη 9 Μαρτίου, ώρα 19.30
Μεταβαλλόμενες φόρμες.
Ανδρέας Ράγκναρ-Κασάπης, Ζωγράφος.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των έργων της έκθεσης, είναι η δυναμική των σχημάτων, η τάση των μορφών να περιστρέφονται και να αλλάζουν εμφάνιση κατά τη θέαση τους. Ο καλλιτέχνης φαίνεται πως χρησιμοποιεί τη ζωγραφική για να αλλάξει το αντικείμενο που μελετά, παρά απλά για να το αναπαραστήσει ως έχειν.

Πέμπτη 10 Μαρτίου, ώρα 19.30
Η χειρονομία της ζωγραφικής.
Αλέξανδρος Βούτσας, Διδάσκων στο εργαστήριο Φωτογραφίας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Πώς εντάσσεται η ζωγραφική μέσα στο τοπίο της σύγχρονης τέχνης και της ζωής μας; Η εξέλιξη των ψηφιακών μέσων έχει επηρεάσει τη ζωγραφική και έχει δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο. Είναι η ίδια η εμπειρία του έργου τέχνης μέσω μιας οθόνης και δια ζώσης; Πώς εκφράζεται η ζωγραφική ειδομένη μέσω του ψηφιακού κόσμου;

Παρασκευή 11 Μαρτίου, ώρα 19.30
Το περιεχόμενο είναι μια ματιά.
Μαρίτα Γεραρχάκη, Κλινική Ψυχολόγος.

Η συζήτηση ξεκινά με ένα απόφθεγμα από τον αφηρημένο εξπρεσιονιστή ζωγράφο Willem de Kooning, από τη δεκαετία του 1960, ο οποίος δήλωσε πως “το περιεχόμενο είναι μια γρήγορη ματιά, μια συνάντηση σαν μια αναλαμπή”. Πολλές φορές ο τρόπος θέασης και ανάγνωσης του έργου τέχνης μπορεί να επηρεαστεί από την ψυχολογική κατάσταση και τις εμπειρίες μας. Πώς μια γρήγορη ματιά στο έργο τέχνης αρκεί για να σχηματίσουμε μια ιδέα γι αυτό.

 

 Δευτέρα 14 Μαρτίου, ώρα 19.30
PAINTING AS A TIME BASED ART
Δαυίδ Μπενφοράδο, Ζωγράφος.

Ας αναλογιστούμε τη ζωγραφική ως μια μορφή τέχνης που απαιτεί έναν ορισμένο χρόνο. Ως μια τέχνη που χρειάστηκε πολλές στιγμές και πολλές στρώσεις για να φέρει στην επιφάνεια το νόημα της. Μια τέχνη που ξεδιπλώνεται μόνο όταν της ρίχνει κανείς μια δεύτερη αλλά και μια τρίτη ματιά και βλέπει το πώς αυτή αλλάζει. Ενώ τα ζωγραφικά έργα παρουσιάζονται συνήθως ως στατικά αντικείμενα πάνω σε έναν τοίχο, ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην σύλληψη και στη διαδικασία παραγωγής τους, όσο και στην υποδοχή τους από το θεατή.

Τρίτη, 15 Μαρτίου, ώρα 19.30
Διεθνής γλώσσα, τοπικές ρίζες.
Θεοδώρα Κουμουνδούρου, Arthens founder & σύμβουλος τέχνης.

Η έκθεση συγκεντρώνει πέντε ζωγράφους που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα. Μοιράζονται όμως μια κοινή γλώσσα, που δημιουργεί ένα διάλογο ανάμεσα στις θέσεις του καθενός. Κι όμως, το έργο τους έχει τις ρίζες του σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια. Πώς το προσλαμβάνει αυτό ο θεατής;

Παρακαλώ όπως επιβεβαιώστε την παρουσία σας στο τηλέφωνο 2106426573 στις ώρες λειτουργίας της έκθεσης ή στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μια μέρα πριν από την κάθε ομιλία.
Η είσοδος είναι δωρεάν.

Λεπτομέρειες έκθεσης.
Τίτλος έκθεσης: A Grammar of Gestures
Καλλιτέχνες: Maria Capelo, Mark Lammert, Michael Markwick, Béatrice Dreux, David Benforado.
Επιμέλεια: Jurriaan Benschop.
Ημερομηνία: 23.11.2021 - 18.03.2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 12 - 8.00 μμ. και Σάββατο 11 - 3 μμ.
Τόπος: Kourd Gallery, Κασσιανής 2 και Φαναριωτών.

 

Πληροφορίες
Χάικ Ι. Κουρδογλανιάν
Τηλέφωνο: 210 6427573
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.gallerykourd.gr 
Facebook: gallerykourd,
Instagram: @gallerykourd
Jurriaan Benschop: website

Pin It