Canone doppio

H «The Project Gallery» και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Tρινακρία» παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση με θέμα: «Canone Doppio» σε επιμέλεια του Francesco Piazza. Με την ευγενική υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Tempo Forte και την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

 Όπως σημειώνει ο επιμελητής: Ο διπλός κανόνας για κουαρτέτο εγχόρδων είναι μια σύνθεση του Igor Fedorovič Stravinskij που γράφτηκε το 1959 στη μνήμη του ζωγράφου Raoul Dufy. Για αυτήν την πολύ σύντομη σύνθεση με μόλις 20 μουσικά μέτρα και διάρκεια λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, ο Stravinskij επιλέγει μια δωδεκαφθογγική σειρά με συμμετρικό χαρακτήρα που δημιουργεί κανόνες, ξεκινώντας με δύο βιολιά που επαναλαμβάνουν τη σειρά των δώδεκα φθόγγων δύο φορές. Ο δεύτερος κανόνας εκτελείται από τη βιόλα και το βιολοντσέλο, που προστίθενται στα βιολιά δημιουργώντας μια σύνθετη αντιστικτική πλοκή.
Η αφηγηματική δομή του «Διπλού Κανόνα» διερευνά το θέμα του διαφορετικού από εμάς ως πιθανό προϊόν των επιλογών μας και του συνδυασμού τους, μέσω 12 θεμάτων, όπως οι δώδεκα ήχοι του δωδεκαφθογγικού συστήματος του Stravinskij, τα οποία εκφράζουν μια επιδρομή στις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης φύσης και οδηγούν σε διαφορετικές ερμηνείες και επιλογές.
Οι 12 θεματικές αντλούν έμπνευση από τη λογοτεχνία ως τη φιλοσοφία, από τη μουσική ως και τη μυθολογία, από την ψυχανάλυση στην επικαιρότητα και έχουν ανατεθεί σε δώδεκα ζευγάρια καλλιτεχνών, συνθέτουν στον «Διπλό Κανόνα» μια σειρά από 12 δίπτυχα έργα στα οποία ο κάθε καλλιτέχνης είναι η αντίστιξη του άλλου και σε κάθε παρτιτούρα προστίθεται μια άλλη παράλληλη: ένας διπλός κανόνας στον οποίο το θέμα της πολλαπλής φύσης της ανθρώπινης ύπαρξης, προσεγγίζεται από δύο διαφορετικές και συμπληρωματικές απόψεις.
Τα θέματα που πραγματεύονται οι καλλιτέχνες είναι το Σεξ, ο Λαβύρινθος, ο Πόλεμος, ο Καθρέφτης, η Μάσκα, οι Δίδυμοι, ο Σωσίας, η Εδέμ, το Όνειρο, η Σκιά, η Ηχώ και το Ταξίδι.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, ώρα 16:00 – 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 20 – 5 – 2021 έως 18 – 6 – 2021
Ωράριο: Τρίτη – Σάββατο: 12:00 – 20:00 (Κυριακή – Δευτέρα κλειστά)Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:
Αβλάμης Γεράσιμος, Evita Andújar, Νίκος Βαρυτιμιάδης, Valentina Biasetti, Gianluca Capozzi, Pierluca Cetera, Giuseppe Ciracì, Ελένη Γκινοσάτη, Demetrio Di Grado, Alice Faloretti, Vittorio Iavazzo, Μιχάλης Καραΐσκος, Έλενα Κυρκιλή, Ευδοκία Κύρκου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ισμήνη Μπονάτσου, Patrizia Novello, Διονύσιος Παππάς,
Κωνσταντίνος Πάτσιος, Vania Elettra Tam, Ειρήνη Τατάκη, Samantha Torrisi, Massimiliano Usai, Βούλα Φερεντίνου.

Συντονισμός έκθεσης – καταλόγου: Βασίλης Καραμπάτσας

.
Τηρώντας τους αναγκαίους υγειονομικούς κανόνες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού Covid19.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας από τους επισκέπτες.
Οι κανόνες ασφάλειας θα ισχύουν σε όλους τους ορόφους του κτιρίου, καθώς και στο all-day-bar Couleur Locale, με το οποίο έχουμε την χαρά να συνυπάρχουμε και στο οποίο μπορεί κάποιος να καθίσει με θέα την Ακρόπολη, πριν και μετά την έκθεση.


Info: The Project Gallery, Νορμανού 3 (εντός της στοάς) στον 1 όροφο στο κτίριο που βρίσκεται το Couleur Locale

 

Ο Γεράσιμος Αβλάμης[Αθήνα,Ελλάδα,1981] στο έργο <<Αρμονική συνήχηση>>[2020][ακρυλικό σπρέι μεταλλικού χρώματος,φύλλα χρυσού,ακρυλικό]μας παρουσιάζει μία οφιοειδή φιγούρα ή καμπυλοειδή που παραπέμπει στο σύμβολο του ζωδίου του λέοντα σε διπλό μοτίβο και η οποία συνδυάζει τη φιδίσια γνώση με την εξουσία σε συνδυασμό με την πυραμιδοειδή επικοινωνιακή τάση στο φόντο εφαπτόμενη σε δύο επαναλαμβανόμενους κύκλους.

Η Εβίτα Αντουγιάρ[Εσίγια,Ισπανία] στο έργο <<Είμαστε>> [2021][μεικτή τεχνική σε χαρτί]εκθέτει μία γυναίκα με στραμμένη την πλάτη στον θεατή σε έναν εξωπλασματικό αναδιπλασιασμό ενώ η μορφή της αντικατοπτρίζεται σε ένα καθρέφτη.Έτσι, η καλλιτέχνης επισημαίνει πως ο πραγματικός χαρακτήρας ενός ανθρώπου διαφαίνεται ή δεν διαφαίνεται, αναλόγως της οπτικής γωνίας από την οποία μπορούμε να τον παρατηρούμε.

Ο Τζιανλούκα Καποτζί[Αβελίνο,Ιταλία,1973] στο έργο <<Άτιτλο>> [2020][λάδι σε χαρτί]παρουσιάζει μια ντροπαλή συνεσταλμένη κυρία με τακούνι και γόβα που συμβολίζει τον αστικό καθωσπρεπισμό και μια άλλη γυναίκα να αυτοϊκανοποιείται ημίγυμνη στο γρασίδι ενώ το περιβάλλον είναι κοινό για τα ανθρώπινα αυτά συγκοινωνούντα δοχεία.Ο καλλιτέχνης επισημαίνει πως σε ένα κοινό περιβάλλον γαλουχημένοι δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετική αντίδραση στα ίδια γεγονότα.

Η Έλενα Κυρκιλή[Τορόντο,Καναδάς]στο έργο <<Sinless Eve>>[2020][μεικτή τεχνική]μας παρουσιάζει ένα αιδοιόσχημο φερμουάρ που πότε έχει τη δυνατότητα του <<ανοίγειν>> και ενίοτε του <<κλείνειν>> σε ένα πλαίσιο δικτύου από το οποίο δεν περιορίζεται, συμβολίζοντας το ελευθέριο πνεύμα, την ευπροσαρμοστικότητα,την ευελιξία και τη δυναμική [προερχόμενη από τη σωστή χρήση] των γυναικών στις εκάστοτε περιστάσεις.

Η Ευδοκία Κύρκου[Κύπρος]στο έργο <<Ο πειρασμός>>[2020]μεικτή τεχνική,τύπωμα/στάμπα σε χειροποίητο χαρτί και κλωστή]προβάλλει στο δεξιό μέρος του έργου τον πλανήτη γη ή τον κόσμο φλεγόμενο ή αιματηρό που έχει ως επίκεντρο έναν οφθαλμό που διαφεντεύει και που δένει ή ξεδένει τα πάντα, αν και στο άνω αριστερό μέρος του έργου παρουσιάζεται μία τεραστία χείρα που συμβολίζει την ιστορία της ανθρωπότητας και που την καθοδηγούν ένας άνδρας και μια γυναίκα μέσω κλωστής που πρεσβεύει τη μοίρα ενώ στο κάτω αριστερό μέρος μοιάζει να αντικατοπτρίζεται σε αντιστροφή αυτή η κατάσταση στον υποχθόνιο κόσμο, μόνον που εκεί η κλωστή του χεριού μοιάζει να καθοδηγεί τον άνδρα και τη γυναίκα σε άβολη ανάποδη στάση.

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης[Αθήνα,Ελλάδα,1972] στο έργο <<Λαβύρινθος της ζωής>> [2021][ακρυλικό σε ψηφιακή εκτύπωση] παρουσιάζει έναν λαβύρινθο πλασμένο από την πολυπλοκότητα του νου του Δαίδαλου ενσαρκωμένο σε μεσαιωνικά ιδεώδη στο οποίο ο επισκέπτης έφτανε εύκολα στο κέντρο του λαβυρίνθου, δηλαδή στο νόημα της ζωής, αλλά δύσκολα έβρισκε την έξοδο, δηλαδή τη λύση και την απελευθέρωση από αυτό το νόημα.Οι κύκνοι και τα ψάρια που υπερίπτανται του εδάφους, συμβολίζουν την αθωότητα των επισκεπτών και η κεφαλή του ίππου την ταχύτητα αυτών στη διαδρομή τους εντός του δαιδαλώδους οικοδομήματος.

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος[Αθήνα,Ελλάδα,26-11-1977] στο έργο <<Ιl sogno di gallo Bartolito>>[2020][κολλάζ σε χαρτί]εκθέτει μία ονειρική γάτα που πρεσβεύει την πονηρία και έναν ονειρικό σκύλο που εκπροσωπεί τη φιλικότητα να έχουν κοινή νόηση, αν και η γάτα έχει έκφραση λόγου παιδικού λόγω της ένθετης ζωγραφικής εικόνας στο στόμα της.Τέλος, οι οπές που κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος του έργου υπομνηματίζουν το τέλος και την αρχή ενός καινούργιου πολυάνθρωπου κόσμου.

Η Βάνα Ελέτρα Ταμ[Κόμο,Ιταλία,1968] στο έργο <<Αντίστροφος κανόνας>> [2020][ακρυλικό σε βαμβακερό χαρτί]παρουσιάζει ένα ζεύγος γυμνών γυναικών με πετσέτα στα μαλλιά τα οποία στεγνώνουν, αν και είναι σε μία κατάσταση σάλου και ταραχής λες και η μπανιέρα είναι πλοίο με το οποίο ταξιδεύουν.Η μπανιέρα έχει ρήγμα ως μέσο κάθαρσης από το οποίο εκφεύγουν τα βρόμικα νερά και από το οποίο μπορεί να γλιστρήσουν άλλοι,αφήνοντας μόνον τη σαπουνάδα στην μπανιέρα.Στον τοίχο διαφαίνεται πιθανώς ο αστερισμός των διδύμων ως σύμβολο διχασμού.

Η Βούλα Παρασκευή Φερεντίνου[Σκλίβανη Ιωαννίνων,Ελλάδα,1963]στο έργο <<Ο σωσίας>> [αρχειακή εκτύπωση]παρουσιάζει ένα σχίσμα σε βουνό από ένα καρφωμένο μαχαίρι που έχει ως αποτέλεσμα η μορφή στα δεξιά να αντικρύζει τον σωσία του που είναι ένας σκύλος και ο οποίος εκπροσωπεί το ζωώδες στοιχείο του ή τον θεωρούμενο ως σωσία του από τον ήρωα.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Φραντζέσκο Πιάτζα και τον συντονισμό της έκθεσης και του καταλόγου έχει κάνει ο Βασίλης Καραμπάτσας.

 

Την έκθεση του καταλόγου της έκθεσης προλογίζει η Άννα Μοντάβιο,Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών,o Χαράλαμπος Tσολάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας ¨Τρινακρία" και ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Project Gallery.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΕΛΗΣ

http://www.arelis.gr

http://www.theaterinfo.gr

 

Τhe Project Gallery
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+00 30 213-0436954
Νορμανού 3,Μοναστηράκι[Πρώτος όροφος]Αθήνα,Τ.Κ 105 55
Διάρκεια έκθεσης:20.5.2021-18.6.2021

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη-Σάββατο: 12.00-20.00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά.

Pin It