Αστρολάβος, Ομαδική έκθεση, Higlights 22-23

έως: Σάββατο 11. 02 .2023

 

Στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος- Δεξαμενή» παρουσιάζεται η Ομαδική Έκθεση : “ Highlights ’22 - ‘23 ”, με ξεχωριστά έργα ζωγραφικής σύγχρονων και παλαιότερων Ελλήνων Δημιουργών.
Μια έκθεση με διάθεση και χαρακτήρα πληθωρικό και εορταστικό. Έργα Τέχνης συλλεκτικής αξίας παλαιότερων καλλιτεχνών, συνδιαλέγονται με έργα σύγχρονων σημαντικών δημιουργών με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αισθητική. Έργα πολύ διαφορετικού ύφους, από τη σύγχρονη αναπαράσταση έως την αφαίρεση συνομιλούν μεταξύ τους με κύριο γνώμονα τη δύναμη των ζωγραφικών αξιών. Έργα που μας φέρνουν κοντά την γραφή σπουδαίων καλλιτεχνών της γενιάς του ’30, του ’60 αλλά και σύγχρονων νεότερων και πιο αναγνωρισμένων δημιουργών.

Για τον φιλότεχνο - συλλέκτη που επιθυμεί να αποκτήσει έργα μοναδικής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας ή να ανακαλύψει νεότερους ταλαντούχους δημιουργούς, πολλά από αυτά αποτελούν ένα δυνατό θέλγητρο και μια καλή επένδυση στο βάθος του χρόνου.

Μεταξύ των παλαιότερων και των πιο καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών, έργα των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι οι: Γκολφίνος Γ, Μυταράς Δ, Πατρικαλάκις Φ, Τσαρούχης Γ, Φασιανός Α, Λασηθιωτάκης Γ, Λεβεντάκου Μ, Μπότσογλου Χ, Πατρασκίδης Τ, Χάρος Μ, ενώ των νεότερων, οι: Αλεξίου Π, Αποστολίδου Μ, Βαρβάκη Κ, Βιτάσταλη Α, Δουζένη Χ, Κατσαμπάνη Α, Κερκύρα Ν, Κόλλιας Π, Κρανάκης Ν, Κρυωνίδης Ν, Πανοπούλου Π, Παπαδημητρίου Ε, Παπαδημητρίου Α.Μ, Παπαδόπουλος Α, Παπαθανάση Σ, Πούλιου Ι, Χώνιας Τ.

Διάρκεια έκθεσης : έως Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» ( Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, www.astrolavos.gr , Fb: Astrolavos Art Galleries
Ωρ. λειτ: Τρίτη - Παρασκευή: 12.00 - 16.00 και 17.00 - 20.00, Σάββατο 11.00 - 15.00.)

 

Η Ναταλία Κερκύρα[Αθήνα,Ελλάδα,1975] στο έργο <<Οpen>> εκθέτει μια κοπέλα που κρατάει στο χέρι της ένα κινητό,αν και συνομιλεί συγχρόνως με έναν νεαρό άνδρα.Η καλλιτέχνης επισημαίνει την επικοινωνιακή διάθεση της εν λόγω γυναικείας μορφής που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη δια ζώσης μορφή και στην τηλεπικοινωνία. Ακόμη, η διάφανη πόρτα που έχει το ταμπελάκι open είναι κλειστή και αυτό εμπεριέχει ένα είδος αντινομίας μεταξύ λεκτικής και εικονιστικής διατύπωσης, αν και οδηγεί σε έναν ανοικτό χώρο είτε καταστήματος που θεωρείται κλειστός χώρος είτε προς τη Φύση που θεωρείται ανοικτός χώρος και που κανείς δε γνωρίζει σε τι λογής περιβάλλον θα βρεθεί ο εισερχόμενος σε αυτήν.

Ο Πάνος Κόλλιας[Αθήνα,Ελλάδα,1983] στο έργο <<Άτιτλο>> προβάλλει μια ανδρική κοιμώμενη μορφή σε στάση προκλητική, οπισθοτυπική και με 2 κόκκινες γραμμές που συμβολίζουν το σήμα της νίκης για όποιον είναι σε πολύωρη ενύπνια κατάσταση. Επιπλέον, το μπλε πρόσωπό του συμβολίζει τις εύρωστες και εν αφθονία ιδέες του ουρανού που εμφανίζονται στον ύπνο των ανθρώπων και που αποτελούν έναν ύμνο στον θεό Ύπνο.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος στο έργο<< Up! Up! Up; this is not a spacesuit this is not the moon>> απεικονίζει έναν αστροναύτη να ατενίζει έναν άγνωστο πλανήτη και την σκηνή στον χώρο ενός ανελκυστήρα, ώστε να αναβιβασθεί και να εξελιχθεί ο εν λόγω πλανήτης από τον χρονικό προσδιορισμό 03: 60 :09 σε αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική, εξουσιαστική και πολιτιστική απογείωσή του.

Ο Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης [Δράμα,Ελλάδα,1946] στο έργο <<Άτιτλο>> παρουσιάζει μια μεγαλοπρεπή γυναικεία φιγούρα που δεσπόζει στον χώρο με τα ταλέντα και τις δεξιότητές της, αναδεικνύοντας με την ευλυγισία του κορμιού της τη χάρη και τις αρετές της. Παραλλήλως, μοιάζει να επισκιάζει τη σκοτεινή φιγούρα που, αφού έχει επισκιασθεί από τη συναγωνίστρια ή ανταγωνίστριά της, είναι κουλουριασμένη και με λυγισμένα τα γόνατα σε στάση δυσκαμψίας που φανερώνει τον ευάλωτο και τεθλιμμένο ψυχικό της κόσμο.

Ο Τάσος Χώνιας [Αθήνα,Ελλάδα,1974] στο έργο <<Άτιτλο>> παρουσιάζει ως σκηνοθετικός καλλιτέχνης την εικόνα ενός σαλονιού ξενοδοχείου που το μπαλκόνι του παραπέμπει και κατευθύνει σε έναν με ανοιχτή θέα ζοφώδη νυχτερινό ουρανό. Ταυτοχρόνως, μια κόκκινη καρέκλα με πασιφανή και κατάδηλη την ανθρώπινη απουσία εμφανίζεται ως σύμβολο εξουσίας του καλλιτέχνη και μεστή παθών και αγάπης. Επιπλέον, οι εν χρήσει μπογιές στο πρώτο πλάνο υποδηλώνουν καλλιτεχνική επιτατική δραστηριότητα σε αυτήν τη σάλα ξενοδοχείου, ενώ το άδειο μπουκάλι την κατάποση αλκοόλ ως στοιχείο έμπνευσης και μεθυστικής έκστασης για τον καλλιτέχνη. Επιπροσθέτως, το καλώδιο οδηγεί στο σκοτεινό δωμάτιο ως ένα στοιχείο ύπαρξης ηλεκτρισμού και φωτοδότησης του καλλιτέχνη που περιβάλλεται από την άγνοια και το σκοτάδι. Εξάλλου, τα κιγκλιδώματα στον εξώστη αποτελούν ένα είδος προφύλαξης και περιφύλαξης για τον καλλιτέχνη που έχει επισκεφθεί και διαμένει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, όπως η φωτεινή επιγραφή hotel υποδεικνύει.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΕΛΗΣ

http://www.arelis.gr

http://www.theaterinfo.gr

 

Αστρολάβος γκαλερύ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.astrolavos.gr
+00 30 210-7294342,3
Ξανθίππου 11,Αθήνα,Τ.Κ 106 75

Διάρκεια έκθεσης:16-12-2022 ως 11-2-2023
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 12.00-16.00 και 17.00-20.00
Σάββατο 11.00-15.00

 

Pin It