Ηδύφως το τερπνό

Μια ανεπανάληπτη έκθεση ζωγραφικής του Βακιρτζή Αθανάσιου

 

Ο καλλιτέχνης , με εικαστική ωριμότητα , εισχωρεί σε βάθος στον τρόπο τής επικοινωνίας με εικόνες, που τον χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι από τα πρώτα βήματα τού πολιτισμού τους. Προικισμένοι με αυτό το ταλέντο άνθρωποι δεν τούς ήταν αρκετό να επικοινωνήσουν με τούς άλλους απλώς, αλλά να Χειρίζονται τις λέξεις, τις εικόνες, τούς ήχους, και τα άλλα εργαλεία των τεχνών ώστε να προκαλούν το αισθητικό ηδονή καί νά γίνεται το έργο τους απολαυστικο καί θαυμαστό. Η ποίηση των ζωγραφικών παραστάσεων τού Αθανάσιου Βακιρτζη, είναι τέτοια. Εναλλάσσεται η ήρεμη γλυκύτητα , με την αγριότητα τής καταστροφής που ούτως ή άλλως καί αυτή διεκδικεί την ύπαρξη της δικτατορικά στην ζωή. Ο καλλιτέχνης δεν την αγνοεί την συμπεριλαμβάνει. Ζωγραφισμένα αντικείμενα επάνω σε σχισμένα χαρτόνια συσκευασίας, δείχνοντας την δημιουργία μαζί με την καταστροφή. . Ανακαλύπτει τα αισθητικά στοιχεία τα συνθέτει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο καί τά χρησιμοποιεί ώστε να δημιουργήσει με εκφραστική δύναμη το έργο του, πού βρίσκεται στην απέναντι όχθη από το να είναι διακοσμητικό δείγμα, ανούσιας παράθεσης χρωμάτων και σχημάτων. Η ζωγραφική του έχει την ικανότητα να μιλάει στις πιο βαθιές πτυχές της ψυχής του θεατή για πράγματα που τον αγγίζουν καί τό κάνει με τον τρόπο εκλογής των στοιχείων των απαρτιζόντων την σύνθεση , με την χρωματική κλίμακα, που πότε είναι μουντή με θλίψη και πότε ζωηρή με ευγενική χαρά. Η χειρονομία που διαλέγει να εκτελέσει το έργο του είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα που θέλει να φτάσει αυτός ο πολύ ενδιαφέρον ζωγράφος ο Αθανάσιος Βακιρτζης . Ήπια και γαλήνια, βίαιη καί νευρική, φαίνεται πάντα να είναι εκεί που πρέπει . Η ταυτότητα τής προσωπικής του καλλιτεχνικής έκφρασης είναι αναγνωρίσιμη από την ζωγραφική δύναμη καί φαίνεται να περιέχει τά ιδιαίτερα χαρακτηριστικα τής ψυχοσύνθεσης του καλλιτέχνη .
Το ταλέντο είναι απαραίτητο στην τέχνη αλλά χρειάζεται και να καλλιεργηθεί για να αποδώσει τούς καλύτερους καρπούς αυτό το χωράφι. Εκτός τη γνώση χρειάζεται η ελευθερία, ο αυθορμητισμός , η έμπνευση και άλλα. Μα πάνω από όλα η θέρμη καί η αγάπη για την τέχνη, που όλα αυτά φαίνεται ότι δεν λείπουν από τον Αθανάσιο Βακιρτζή.

Ο ίδιος λέει για την έκθεση
Αβύθιστο ας είναι τό ηθικό στο Ηδύφως το τερπνό.
Περιττεύει το κουρνιασμα στην Μαυρίλα . Με την απεικόνιση τρελό είναι οτι η τεχνική, χάος καί φτώχεια φέρνει. Στην πάλη τών στίχων υπάρχει μία καί μόνο σταθερή σημαία. Το ορθό. Φαίνεται από τό συναίσθημα ιθυνει.
Η πλαστικότητα όπως και στην προϊστορία, με ταχύτητα καί αίσθημα, σύμμεικτα με τίς συμπτώσεις της κατεργασίας, ως Ιερογραφια στέκει.
Αυτό είναι το μέλημα του χρωστήρα μου.
Η ζωγραφική μου είναι σάν ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει λαϊκά σκελεθρα. Μέσω της γραφής με υγιεινό φορτίο γίνεται υπερπόντια.

Ο Αθανάσιος Βακιρτζης γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Διδάχθηκε την ζωγραφική από τούς γονείς του που έχουν διδακτορικό πτυχίο στην ζωγραφική ο πατέρας του από την ΑΣΚΤ καί η μητέρα του είχε καί από την ΑΣΚΤ καί από την Beaux-arts de Paris. Έτσι απέκτησε μια πλήρη μόρφωση στα σχετικά με την τέχνη, οπότε έπειτα έκανε ελεύθερες σπουδές καί μελέτες για την ζωγραφική και γλυπτική , που του έδωσαν τον προσωπικό εικαστικό του χαρακτήρα. Ασχολήθηκε με την βίντεο τέχνη -καθώς σπούδασε καί ηλεκτρονικό σχεδιασμό- όπου έλαβε μέρος με ακάματη εργατικότητα σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο με επιτυχία. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε ομαδικές, γλυπτική, ζωγραφική, κόσμημα τέχνης, -εχει σπουδάσει αργυροχρυσοχοΐα- επίσης σε ατομική στην πινακοθήκη του Δήμου Νέας Ιωνίας Παναιτώλιο , πινακοθήκη Γρηγοριάδη , Διαδικτυακή έκθεση με δικό του ιδιαίτερο ηλεκτρονικό σχεδιασμό τις ημέρες του εγκλεισμού από τον κορονοϊο. Στην έκθεση τώρα στην PÀME gallery με γενικό τίτλο "Ηδύφως" θα δούμε μία εντελώς καινούργια καί μοναδική παρουσίαση τής ζωγραφικής του των δύο τελευταίων ετών.

Έκθεση ζωγραφικής
Βακιρτζή Αθανάσιου
Από Κυριακή 14 Ιουλίου έως Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
Καθημερινά από τις 10πμ έως 22μμ
PÀME Gallery
Κλεισόβης 7 , πλατεία Κάνιγγος, Αθηνα 10677
Τηλ 6985033093
Είσοδος ελεύθερη

Pin It