Ιρίνα Κουζμένκο SoS - Screams of Silence

Η γκαλερί Thalatta.art παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της ταλαντούχας ζωγράφου Ιρίνα Κουζμένκο με τίτλο SoS - Screams of Silence.

 

Η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία, θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στις 19.00, στον χώρο της γκαλερί Χρήστου Λαδά 5 – 7 και θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου 2023.

Η Ιρίνα Κουζμένκο, η οποία έχει ρίζες τόσο από την Ουκρανία όσο και από την Ελλάδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε κοντά στην πόλη Μαριούπολη, στην Ουκρανία. Μετά την εγκατάστασή της στην Ελλάδα το 2006, συνέχισε την αναζήτηση της ταυτότητάς της μέσα από την τέχνη. Τα έργα της αντλούν έμπνευση από την πατρίδα της, η οποία διανύει δύσκολες στιγμές λόγω των πολεμικών συγκρούσεων. Η Κουζμένκο χρησιμοποιεί τη ζωγραφική ως έναν τρόπο να εκφράσει συναισθηματικά την αντίδρασή της στις κρίσιμες αυτές στιγμές.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Ελένη Γατσά, εκ μέρους της Imagine Visual Arts, αναδεικνύει την έννοια της μετουσίωσης στα έργα της. Σύμφωνα με την επιμελήτρια, η δημιουργός εκκινώντας από τα προσωπικά της βιώματα, χρησιμοποιεί στοιχεία και αποσπάσματα από τόπους και στιγμές που αποτελούν σημαντικά κομμάτια των αναμνήσεών της. Με τα έργα της, αναζητά να ανασυνθέσει και να ανανεώσει αυτές τις μνήμες, δημιουργώντας μια ζωντανή αφήγηση που εξερευνά την ανθρώπινη ύπαρξη και επιχειρεί να εκφράσει την αντίδραση των ανθρώπων στις καταστροφές. Με δραματικό και συναισθηματικό τρόπο, με μια διαδικασία μετασχηματισμού μέσα από τη γενναία πράξη της ζωγραφικής μας παροτρύνει σε μια προσέγγιση στο θέμα του πολέμου και των καταστροφών που προκαλεί.

Η έκθεση ανοίγει τον διάλογο για την ανθρώπινη επιβίωση, την προσωπική εξέλιξη και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των εχθροπραξιών με συνείδηση και συμπόνια. Εν μέσω μιας εποχής όπου η ειρήνη αποτελεί πολύτιμη αξία, η τέχνη αναδεικνύεται ως ισχυρό μέσο για τη προώθηση της συνείδησης και την ανάδειξη της ανάγκης για πρόληψη των συγκρούσεων.


Η Ιρίνα Κουζμένκο γεννήθηκε το 1981 στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.
Σπούδασε Ρωμανογερμανική Φιλολογία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Φιλανθρωπικών Σπουδών της Ουκρανίας από το 1998 έως το 2004. Στη συνέχεια, δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο από το 2004 έως το 2006. Το 2015 άρχισε τις σπουδές της, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2021. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες ομαδικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων, η έκθεση Έργα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο το 2019, καθώς και η έκθεση Memorial A.I. Kuindzhi στο πλαίσιο της IV All-Ukrainian / III International Exhibition of Landscape Painting, το 2021. Επίσης συμμετείχε με υποτροφία στο διεθνές πρόγραμμα Manifesto Project και στην ομώνυμη έκθεση στο «Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη» το 2021.

Η γκαλερί Thalatta.Art είναι ένας νέος εικαστικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας, που φιλοξενεί κυρίως ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας καινοτόμες εκθέσεις, με στόχο να εισάγει στην καλλιτεχνική σκηνή και την αγορά της τέχνης ένα νέο κύμα αισθητικής δημιουργίας και αστικής κινητικότητας.

Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00, Τετάρτη & Σάββατο 10:00-18:00
Επικοινωνία: +30 210 331 5488 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://thalatta.art/
Διεύθυνση: Τhalatta.art, Χρήστου Λαδά 5-7, Αθήνα, 105 61

Pin It