Οι δρόμοι είναι ακόμα εκεί

Το Ίδρυμα Πολιτισμού “Υδρία” του Tάσου Φάλκου - Αρβανιτάκη και Τιτίκας Αρβανιτάκη έχει την τιμή και την αμέριστη χαρά να φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Λούστα με τίτλο “Οι δρόμοι είναι ακόμα εκεί”

 

την πρώτη από μία σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων και εκθέσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 στις 7 το βράδυ στο χώρο του Ιδρύματος στην οδό Παπαμάρκου 28, στην περιοχή της Πλατείας Άθωνος στη Θεσσαλονίκη. Τη βραδιά των εγκαινίων θα επενδύσουν μουσικά η Άντζελα Κοτίδου – Πέττα στο πιάνο και η σοπράνο Ανίλα Τέλη.

Η έκθεση είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην πόλη όπου μεγάλωσε ο Κώστας Λούστας, τη Φλώρινα, τη δική του, όπως ο ίδιος γράφει, “πολύτιμη”, “πανάκριβη μικρή πολιτεία” και “καλλιτεχνομάνα”, εκεί όπου “κάποτε υπήρξαν όλα”...

Οι τοπιογραφίες προέρχονται από τη συλλογή της οικογένειας, και καλύπτουν χρονικά τέσσερις δεκαετίες. Η Φλώρινα απεικονίζεται σε όλες τις εποχές του χρόνου, με ιδιαίτερη έμφαση δοσμένη στα χιονισμένα τοπία, καθώς, όπως ο ίδιος ο ζωγράφος σημειώνει, “το είδωλο της πόλης προβάλλεται καλύτερα στο χιόνι, και είναι περισσότερο δικό Της”.

Πρόκειται για μία σειρά 25 περίπου αντιπροσωπευτικών έργων, φορτωμένη με τις αισθητικές και συναισθηματικές προτιμήσεις του Κώστα Λούστα, και με όλη την ένταση της μνήμης των παιδικών του χρόνων, η οποία “προστατεύει με την κρυφή της χάρη το καβαλέτο και τα πινέλα” του, και η οποία επιχειρεί να δείξει εκείνη τη Φλώρινα την “τελευταία”...

“... Είναι έργα απλώς “συμπερασματικά” ενός ανήσυχου βίου, που το βασικό του πρόβλημα ήταν η αθέατη των πραγμάτων υπόσταση, που, αν την πρόφτασα ή όχι στην κρίση σας, καταγγέλοντας όσους συνέβαλαν στη σημερινή καταστροφή μιας πόλης ανεπανάληπτης!... Λέω για τότε, που η Φλώρινα ήταν ένας πρασινοκόκκινος αδάμας... και “διασκέδαζαν” όλες οι σιωπές στο φως του απογεύματος, χτίζοντας ανθρώπους με ψυχισμούς τεράστιους... Ρίχτε μια ματιά στο χτες και στο σήμερα, και θα καταλάβετε τί θέλω να πω...”
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΣΤΑΣ (1933-2014)

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 – 15:00
Τετάρτη ΚΑΙ απόγευμα 18:00 – 21:00
Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία»
Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 221289, 6977 238 110
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Pin It