Χρώμα σε νερό 8: Φθινοπωρινές Μεταμορφώσεις

Ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 30 ζωγράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση "Χρώμα σε νερό 8: Φθινοπωρινές Μεταμορφώσεις" και να τιμήσετε με την παρουσία σας τα εγκαίνια της τη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, ώρες 19:00 - 22:00.

 

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα στο χώρο τέχνης Luminous Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42) και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).

Η έκθεση, που πραγματεύεται το Φθινόπωρο τόσο ως εποχή όσο και παραβολικά ως κατάσταση της ύπαρξης, είναι η 8η διοργάνωση της σειράς εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης υδατογραφίας στην Ελλάδα.

Η έκθεση τελεί υπό την ευγενική Χορηγία των Royal Talens (https://www.royaltalens.com) και Rembrandt (https://www.royaltalens.com/en/brands/rembrandt/)

Σημειώνεται στο επιμελητικό κείμενο: "Το Φθινόπωρο έχει απεικονιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στη Τέχνη. Αγαπημένο θέμα στην υδατογραφία από τότε που επινοήθηκε το ζωγραφικό είδος. Εποχή μυστήρια, κατά την οποία η φύση μεταμορφώνεται, οι αποχρώσεις αλλάζουν, η νύχτα προελαύνει έναντι της ημέρας. Η λέξη “Φθινόπωρο” έχει μακρά ιστορία στον Ελλαδικό χώρο: ετυμολογείται από τις λέξεις φθίνω (=λιγοστεύω) + ὀπώρα (=φρούτο), παραδίδεται πρώτη φορά γραπτώς από τον Θουκυδίδη (5ος αι.π.Χ.), αξιοποιείται εδώ και αιώνες για να περιγράψει την εποχή μετάβασης. Δεν είναι τυχαίο που τα Ελευσίνια Μυστήρια πραγματοποιούνταν τότε, όπως άλλωστε και τα Παναθήναια, για να εορταστεί η Ερχεσία (εικόνα) της θεάς Αθηνάς, κοσμοθεωρητικό σύμβολο της νίκης της αλήθειας επί του ψεύδους. Ενδιαφέρον σημασιολογικό πλαίσιο στο Φθινόπωρο προσδίδει ο Martin Heidegger, με τη θεωρία του για το “οντολογικό φθινόπωρο” στο έργο του “Sein und Zeit” (Είναι και Χρόνος), που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1927. Σε αυτό, ο Heidegger αναλύει τον χρόνο και την ύπαρξη και επιχειρεί να κατανοήσει την αλήθεια της ύπαρξης (Dasein). Σύμφωνα με αυτό, η ανθρώπινη ύπαρξη είναι συνεχής κίνηση ανάμεσα σε τρεις καταστάσεις του χρόνου: το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ωστόσο, ο Heidegger έχει επίγνωση του γεγονότος ότι η ανθρώπινη ύπαρξη είναι πεπερασμένη και ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Το “οντολογικό φθινόπωρο” αναφέρεται στην κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης που αντιλαμβάνεται την πεπερασμένη φύση της, την αναπόφευκτη κίνηση προς τον θάνατο και τη μεταβολή του χρόνου: αποτελεί την αναγνώριση της μεταβολής και της μεταμόρφωσης του κόσμου και του ίδιου του ανθρώπου, προετοιμάζοντάς την για τη μετάβαση σε μια πιο αυθεντική και ανεξάρτητη ύπαρξη."

Ο επισκέπτης θα δει έργα ζωγραφικής με υδατοδιαλυτά μέσα σε χαρτί (watermedia, ακουαρέλα, υδατοδιαλυτά μελανια,μολύβια νερού, σκόνες, φυσικές υδατοδιαλυτές χρωστικές, καθώς επίσης εναλλακτικά μέσα -π.χ. τσάι, καφές, κ.α.).

Τα έργα έχουν θέματα ανθρωποκεντρικά ή/και φυσικό τοπίο, παραδοσιακής απεικόνισης του Φθινοπώρου, αλλά και έργα που εστιάζουν στη αντίληψη και τις ψυχολογικές και φιλοσοφικές μεταπτώσεις της εποχής, και υπαρξιακά ζητήματα.

Στην έκθεση έχουν συμβάλλει με τα έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: John Abbot, Μιχαήλ Μουμτζής, Yana Liubarska, Αγγελική Χατζηστυλιανού, Foti Kllogjeri, Κατερίνα Λαμπροπούλου, Monika Cilmi, Μαρία Ζαβιτσάνου, Matus P., Βασίλης Κατσαράκης, Suzie Card, Σοφία Σιούλα, Κίρσικκα Σουστιέλ, Γιούλα Τσιαντη Παπαδοπούλου, Πάβελ Αντρέεφ, Κατερίνα Βασιλείου, Αγγελική Δουβή, Γεωργία Ντονά, Όλγα Μπαρμάζη, Μαριέττα Παπαγεωργίου, Νίκος Τζερμιαδιανός, Κωνσταντίνα Χίνη, Βάσια Κυρίτση, Ίρις Γιαννακοπούλου, Τζένη Γρηγοροπούλου, Φωτεινή Λιβάνη, Ανδριάνα Σμπυράκη, Κάθριν Τσιριγκούλη, Βασιλική (Λίλιαν) Φιλίππου.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος (στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) αναμνηστικός κατάλογος-βιβλίο, διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν.

Ώρες/Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

H έκθεση θα διαρκέσει ως και τη Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΏΣΗ
Τη Τρίτη 7 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα σεμινάριο & workshop με σύγχρονες μεθόδους αποιτύπωσης στην ακουαρέλλα, με εισηγητή τον βραβευμένο διεθνώς ακουαρελίστα Foti Kllogjeri, με χορηγία υλικών των Royal Talens (https://www.royaltalens.com) και Rembrandt (https://www.royaltalens.com/en/brands/rembrandt/). Το σεμινάριο & workshop απευθύνεται αποκλειστικά σε ζωγράφους, οποιουδήποτε ύφους και επιπέδου και θα διεξαχθεί στην Ελληνική γλώσσα. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης αποστείλτετε email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα “WORKSHOP”.

Το εικαστικό θέμα της αφίσας είναι λεπτομέρεια έργου του Foti Kllogjeri.

Instagram
#colorinthewatergr

Facebook
@colorinthewatergr

Σχετικά με την σειρά εκθέσεων "Χρώμα σε νερό"
Η σειρά εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” είναι ένα προσωπικό project του εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου που ξεκίνησε το 2019 με στόχο την διάδοση, προβολή και γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με ενδιαφέροντες νέους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες στα κύρια μέσα έκφρασης των οποίων συγκαταλέγεται η υδατογραφία με κάθε δυνατή από τις ποικίλες μορφές της. Περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση για την συμμετοχή στην υπό δημιουργία κοινότητα, Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος και εξελίξεις μπορείτε να αντλείτε από την σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/colorinthewatergr

Σχετικά με την ARTgrID
H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών(Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.). Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. Πληροφορίες: https://artgrid.gr

Σχετικά με τη Luminous Eye
Η Luminous Eye: είναι ένας αθηναϊκός χώρος τέχνης που συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Κατερίνας Καρανίκα, Παύλου Παυλίδη, αποτελώντας μία κοιτίδα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες γκαλερί, και δίνει το δικό της στίγμα ποιότητας στα καλλιτεχνικά πράγματα των Αθηνών.

Pin It