Αστρολάβος,Mαρία Mανουρά Nana`s dream

H Mαρία Μανουρά στο "Άτιτλο 6" μας παρουσιάζει έναν κροκόδειλο στο άνω μέρος της σύνθεσης που εκπροσωπεί τη δυαδική φύση του ανθρώπου,την εξαπάτηση, την προδοσία, την προσποίηση και την υποκρισία. χαρακτηριστικά γνωρίσματα όσων κατέρχονται προς την κόλαση εξ' ου και η κυριαρχία του θερμού πορφυρού χρώματος σε αυτό το μέρος του έργου.

Η κατίσχυση αυτών των χαρακτηριστικών έναντι της αφέλειας και της αθωότητας των αχνών μορφών των αμνών που μοιάζουν να σβήνονται στον ορίζοντα είναι πασιφανής.

Στο "Άτιτλο 10" η καλλιτέχνης μας παρουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος να κρεμιέται με τον ίδιο εξευγενισμένο τρόπο των άλλων δύο ενδυμάτων. Η καλλιτέχνης τονίζει με έμφαση τον εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης που είναι σε καθημερινή χρήση -όπως επιτάσσουν τα συμφέροντα των πολλών- οδηγούμενης τελικώς στον θάνατο. Η ανθρωποφαγία στα μαζικά μέσα ενημέρωσης εξάλλου είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που χρήζει περαιτέρω διερευνήσεως, όπως συμβαίνει με τις εκπομπές μόδας στις οποίες το ένδυμα και η παρουσίαση του θεωρούνται σημαντικότερα από τα ανθρώπινα αισθήματα.

Στο "Άτιτλο 18" η Μανουρά μας παρουσιάζει έναν αμνό καθευδόμενο σε αντιπαραβολή με μια κλίνη που υπερίπταται στο κενό του έναστρου νυκτερινού ουρανού. Έτσι επισημαίνει με τον τρόπο της την αναλογία της αθωότητας και της ενύπνιας κατάστασης στην οποία τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα λόγω της άγνοιας που εκπροσωπεί η νύχτα.

Στο "Άτιτλο 26" ένα παιδί αγκαλιάζει έναν τράγο και η Μανουρά υπογραμμίζει με έμφαση πως τα παιδιά λόγω αφέλειας ή αγνότητας δεν αντιλαμβάνονται την ακολασία, τα πάθη και τις αμαρτίες των ενηλίκων, παρά μόνον αγκαλιάζουν την έκσταση τους, την ζωτική ενέργεια της γνώσης τους και το παιγνιώδες τους ύφος. Ο έναστρος νυχτερινός ουρανός συμβολίζει και τα μικρά όνειρα της παιδικής ηλικίας που υφίστανται λόγω άγνοιας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΕΛΗΣ

http://www.arelis.gr - http://www.theaterinfo.gr

Αστρολάβος γκαλερί
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.astrolavos.gr
+00 30 210-7294342,3
Ξανθίππου 11Αθήνα 106 75

Διάρκεια έκθεσης:19.10.2018-1.12.2018
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11.00-15.00 και 18.00-21.00
Σάββατο 11.00-15.00

Pin It