Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΖωγραφικήΜια Οδύσσεια στον αστικό χώρο

Μια Οδύσσεια στον αστικό χώρο

spyropoulos-900Την 3η Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα το βράδυ 8 μ.μ. στην «Κερκυραϊκή Πινακοθήκη» γίνονται τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Κώστα Σπυρόπουλου με τίτλο «Μια Οδύσσεια στον αστικό χώρο».

Η Οδύσσεια είναι μια μακρά πορεία προς ένα σκοπό που για να συνεχίζεται ξεπερνά πολλές δυσκολίες και γι’ αυτό είναι πηγή «σοφίας» και ωρίμανσης για τον Οδυσσέα.
Οδυσσέας σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ο ίδιος ο ζωγράφος που με έντονα χρώματα και με αφαιρετική διάθεση εξερευνά το αστικό τοπίο που είναι ο χώρος που ζει και αναπτύσσεται. Εκεί που ολοκληρώνεται η κοινωνική ζωή και παράγεται ο πολιτισμός.
Το αστικό τοπίο έχει μια δομή και πολλές εκδοχές.

Άλλες απ’ αυτές ο ζωγράφος τις θεωρεί δεδομένες και τις τονίζει και άλλες τις διαπραγματεύεται για να δημιουργήσει νέα σχήματα και οράματα, χρωματικές διαφυγές. Ανακαλύπτει μια αίσθηση της πόλης όχι σαν μέσο για την αναμόρφωση της κοινωνίας ή σαν επίκαιρης μορφής μιας ιδανικής λύσης, αλλά σαν μιας σκηνής γεμάτης σύμβολα που διασταυρώνεται με τα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η αίσθηση αυτή, αν και περιγράφεται δύσκολα, γίνεται εύκολη αναφορά για τον ζωγράφο, επειδή με την πλούσια χρωματική του γκάμα την μετουσιώνει σε γνώριμο τόπο που οροθετείται από παιχνίδια, από πλήθη, από Μ.Μ.Ε., από διαφημίσεις και από την μόδα.

Η εκπλήρωση ενός ρόλου στην ζωή της πόλης, είναι αυτό που χαρακτηρίζει την επιδίωξη του ζωγράφου σ’ αυτή την τελευταία του παρουσία.
Άλλωστε η «κοινωνική δυσφορία» και η ανάγκη για αλλαγή των κατεστημένων αξιών αποτελούν τον ούριο άνεμο στα πανιά του Οδυσσέα δημιουργού. Αυτό όμως το ολοκληρώνει ζώντας με την κουλτούρα που μεγάλωσε. Ότι απορρίπτει, δεν το απορρίπτει στο όνομα μιας σνόμπ «ωριμότητας», αλλά για να ξαναπλάσει έναν άλλο νέο κόσμο που η όρασή του, επιτρέπει να συλλάβει και η φαντασία του και η νοητική του λειτουργία επεξεργάζονται απαλλαγμένες, όσον είναι δυνατόν, από ιδεοληψίες και κατεστημένες καταστάσεις. Θέλει να βλέπει τον κόσμο όπως δεν έχει διδαχθεί να τον βλέπει.

Έτσι ανοίγει ένα καινούριο παράθυρο αισθητικής που κοιτάζει στον ατέλειωτο ωκεανό του αγνώστου.
Άλλωστε τι θα ήταν ο κόσμος μας δίχως την υπόσταση που εμείς του αποδίδουμε. Ένα μαυρόασπρο θέατρο που θα παιζόταν σε άδεια καθίσματα και δεν θα είχε κανένα νόημα. Ο Οδυσσέας πορεύεται συνέχεια και πλάθει καινούριους κόσμους αναθεωρώντας τους παλιούς. Αυτή είναι η μοίρα του η δική του και όλων μας που συναποτελούμε το «κοινωνείν».

Διάρκεια έκθεσης μέχρι 5 – 10 – 2018.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Απρίλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Τετάρτη, 24 Απρ. 2019 - 01:58:30
 

Newsletter

ΑρχικήΖωγραφικήΜια Οδύσσεια στον αστικό χώρο Top of Page