Art Your Pet

Η Sianti Gallery σε συνεργασία με την εταιρεία Your Pet το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 εγκαινίασε την ομαδική έκθεση με τίτλο " Art Your Pet ", που περιλαμβάνει την παρουσίαση έργων 36 καλλιτεχνών με θέμα τους φίλους μας τα ζώα.

 

«Sianti Gallery»
(Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη)
Διάρκεια Έκθεσης : Σάββατο 4 Ιουνίου – Σάββατο 2 Ιουλίου 2022
Επιμέλεια Έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης

Η ιδέα αυτής της έκθεσης γεννήθηκε από τον Θοδωρή Σιαντή και την Ευγενία Σαμαρά, τους ιδρυτές της εταιρείας Your Pet. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εφαρμογή, που ασχολείται με υιοθεσίες και εξαφανίσεις ζώων και ήδη μετρά 20.000 μέλη από την έναρξή της, τον Σεπτέμβριο 2021, ενώ διαθέτει αντίστοιχο κανάλι στο YouTube . Εδώ πρέπει να τονιστεί ο φιλοζωικός χαρακτήρας της έκθεσης καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της θα διατεθεί στην Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων «ZEM RESCUE».

Όπως είναι γνωστό, τα ζώα, είτε ως σύμβολα, είτε ως «διακοσμητικά στοιχεία» είτε ως ένδειξη της στενής σχέσης ανθρώπων και ζώων είτε ως πλάσματα μυθικά και θεϊκά, είτε απλά σαν το αγαπημένο θέμα των καλλιτεχνών πρωτοστάτησαν στην τέχνη από την πρωτόγονη μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Με διάφορους τρόπους απεικόνισης, με ποικιλία χρωμάτων, μέσα από την προσωπική ευαισθησία του κάθε καλλιτέχνη και τα δεδομένα κάθε εποχής, στόλισαν και στολίζουν βράχους, τοίχους, οροφές, ναούς, πίνακες ακόμα και ανθρώπινα κορμιά.

«Art Your Pet» τονίζει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Μάνος Στεφανίδης σημειώνοντας: «Είναι πολύ σπουδαίο, νομίζω, να υπενθυμίζουμε συνεχώς και προς πάσα κατεύθυνση, το μεγάλο χρέος που έχουμε εμείς, τα λεγόμενα, έλλογα όντα προς το υπόλοιπο, ζωικό βασίλειο του πλανήτη, τα θεωρούμενα "άλογα". Όπως επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές από τις υπερέχουσες, ανθρώπινες ιδιότητες, όπως ευαισθησία, αυταπάρνηση, αφοσίωση εντοπίζονται περισσότερο στα τετράποδα παρά στα δίποδα. Είναι πολύ λυπηρό αλλά είναι αλήθεια πως ο άνθρωπος με τον τεχνολογικό, κυρίως, πολιτισμό που δημιούργησε, αποτελεί όλο και περισσότερο τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη ενώ είναι εκείνο το ζώο που απειλεί με εξαφάνιση τα περισσότερα είδη της πανίδας και της χλωρίδας της γης μας. Άρα, είναι απόλυτα αξιέπαινη η προσπάθεια της Your Pet και της γκαλερί Sianti να συνδιοργανώσουν μιαν εικαστική έκθεση με βασικό θέμα και πρωταγωνιστές τους φίλους μας τα ζώα σε μιαν εκδήλωση με έργα ζωγραφικής ή γλυπτικής, με εγκαταστάσεις ή βίντεο.Κι ως προς τα ζώα, αυτά είναι βέβαιο πως και φίλοι μας είναι όσο και ακούσια θύματα μας. Ως προς εμάς όμως;
Να γιατί χρειαζόμαστε την τέχνη. Την υψηλότερη, δηλαδή, έκφραση του ανθρώπινου πολιτισμού. Για να μας ευαισθητοποιεί, να μας ενεργοποιεί και να μας προβληματίζει. Για να μας κάνει λίγο περισσότερο ανθρώπινους. Όπως λίγο περισσότερο ανθρώπινους μάς κάνει εξάλλου κι η επαφή και η σχέση μας με τα ζώα
»!

Ίσως τελικά, όσο παράξενοι κι αν είναι οι καιροί μας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ζώα που μας ανέχονται με όλες τις παραξενιές μας. Που είναι δίπλα μας σε κάθε δύσκολη στιγμή και μας παρηγορούν. Άλλωστε μπορούμε να παραδεχτούμε ότι τα ζώα είναι ό τι έχει απομείνει από τον Παράδεισο. Σίγουρα , όμως, η αγάπη μας προς τα ζώα πάντα επιστρέφει. Ίσως με άλλον τρόπο, ή και άλλη μορφή.

Καλλιτέχνες : Αντωναρόπουλος Χρήστος, Αλεξόπουλος Στάθης, Αρκάς, Γιάκου, Γιαννακόπουλος Λεωνίδας, Γκάγκικ Αλτουνιάν, Δημητριάδου Κατερίνα, Κανά Ειρήνη, Καράς Χρίστος, Κουντούρης Μιχάλης, Λάβδας Κώστας, Μηνάς, Μπελιβανάκη Λίλα, Μυταράς Δημήτρης, Ντιός Κώστας, Παπαγιάννη Σύνη, Παπαγιάννης Θόδωρος, Παπαδημητρίου Βιβή, Παπαϊωάννου Χριστίνα, Πιστώνης Αχιλλέας, Ραυτόπουλος Θοδωρής, Σαρακατσιάνος Χρήστος, Σελιμάς Βασίλης, Σιάγκρης Παναγιώτης, Σπάρταλης Άγγελος, Σπυριούνης Κώστας, Σταθόπουλος Γιώργος, Στεφανίδου Αριάδνη, Στέφου Μάϊρα, Τόλης Κωνσταντίνος, Τσιμπλάκη Μαριτάσα, Φασιανός Αλέκος, Φωτιάδου Σοφία, Χαντζαράς Απόστολος, Χάρος Μανώλης, Χρυσικός Θοδωρής

Sianti Gallery
Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)
Τηλ: 210 7245432, 210 3648335
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Web : https://bit.ly/3NE2399

Ώρες λειτουργίας Sianti Gallery :
Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή 10:00-20:00
Τετάρτη 10:00-15:00
Σάββατο 10:00-16:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος[Χανιά,Κρήτη,Ελλάδα,1983] στο έργο "Αunt Julie and the gang"[Ακρυλικά σε χαρτί][Διαστάσεις: 50 χ 70 εκατοστά] παρουσιάζει μια γατοκέφαλη θηλυκή φιγούρα του προηγούμενου αιώνα να περιστοιχίζεται από τρείς γατόμορφες φιγούρες ως μία δεσπόζουσα,κυριαρχική και ηγετική μορφή της τρίτης ηλικίας των γυναικών που με τα μαύρα γυαλιά τους ή τα γυαλιά πρεσβυωπίας τους λόγω της σωστής επαφής τους με το περιρρέον οπτικό περιβάλλον ή ένεκα ορθής οπτικής γωνίας του κυριαρχούντος χώρου, χρειάζονται την ορθή και σοφή καθοδήγησή της,τη θαλπωρή της,τη φροντίδα της και τη δυναμική της.

Η Κατερίνα Δημητριάδου[Θεσσαλονίκη,Ελλάδα]στο έργο "Μία προσευχή για τα ζώα" μας παρουσιάζει μία νεαρή γυναικεία φιγούρα σε γαλάζιο φόντο και σε στάση προσήλωσης,συγκέντρωσης σκέψης και ικεσίας για το καλό όλων των ζώων.Στο έργο δεσπόζει μία αλεπού κατηφής και ένα ωδικό πτηνό σε μελαγχολία που επιφέρουν την τεχνική της αιτιολόγησης για το τελετουργικό της εν λόγω κοπέλας.Το αιθέριο λευκό της φόρεμα με τις μωβίζουσες,κυανίζουσες και μπλεβίζουσες αποχρώσεις έρχεται σε απόλυτη αρμονία με τον γαλάζιο ουρανό.

Ο Μιχάλης Κουντούρης[Ρόδος,Ελλάδα,1960] στο έργο "Η συμπόνοια"[Ακρυλικά σε χαρτί][Διαστάσεις: 112 χ 80 εκατοστά]μας παρουσιάζει την Κοκκινοσκουφίτσα να τρέφει έναν λύκο με γάλα στο πιάτο που αποτελεί προέκταση του χιονισμένου τοπίου.Η καλλιτέχνης επισημαίνει πως το περιβάλλον επιγεννάει υλικές ανάγκες παρεμφερούς χρώματος και υφής της φύσης του· όχι όμως των ιδιοτήτων του.

Ο Κώστας Λάβδας[Ελλάδα,1980] στο έργο "Die fetten jahre sind forbei"[Ακρυλικά σε καμβά][Διαστάσεις: 134 χ 97 εκατοστά]παρουσιάζει έναν γυμνό μεσήλικο άνδρα να κάνει μπάνιο από κοινού με 2 πανέμορφους σκύλους που δείχνουν να περιορούν τις οιμωγές των εισβαλλόμενων εκ του παραθύρου οξυδοντωτών και αγριωπών πιθήκων.Ο καλλιτέχνης προσδιορίζει το σκηνικό προς τα άγρια μεσάνυκτα όπως διαφαίνεται από το φόντο του ανοικτού παραθύρου.Επίσης,ο άνδρας αν και φαίνεται τρομαγμένος, δε δείχνει ούτε να κοιτάζει στα μάτια την αγέλη των αγρίων ζώων ούτε και το περιεχόμενο του ανθρωπίνου λόγου τους.Το παπάκι στην μπανιέρα αποτελεί το διανθιστικό στοιχείο στην καλλιτεχνική σύνθεση, αν και υποσκάπτει και διασκεδάζει το τρεμώδες και φρικιαστικό στοιχείο αυτής.Τα σαμπουάν ανυψωμένα στο μπράτσο της μπανιέρας αποτελούν το συνυποδηλωτικό στοιχείο της κάθαρσης των ζώων και των ανθρώπων.Παραλλήλως, η υπογραφή του καλλιτέχνη στο μάρμαρο της μπανιέρας φανερώνει τη διάθεση του καλλιτέχνη να αποτελέσει το έμπεδο μέσο κάθαρσης των εικονιζομένων μέσω της εικαστικής του δημιουργίας.

Ο Βασίλης Σελιμάς[Αγρίνιο,Ελλάδα,1983] στο έργο "Childish hat"[Ακρυλικά σε χειροποίητο χαρτί][Διαστάσεις: 30 χ 21 εκατοστά]παρουσιάζει έναν γυμνό νεανία με καπέλο α λα Ινδοκίνας, συναποτελούμενο από έναν μικρό ιχθύ και ένα συναρτημένο σε αυτό λουρί,ενδεικτικό στοιχείο της νεκρότητας της αθώας σκέψης του.Ο σκελετός του ψαριού που καλύπτει την ηβική του περιοχή ταυτοχρόνως την προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα των θεατών και υποδύεται το κάλυμμα του εσωρούχου.Συγχρόνως, οι ζώντες ιχθείς αποτελούν το εξωλογικό στοιχείο στην εικαστική σύνθεση.Η επιτοίχια εικόνα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη[Σκιάθος,Ελλάδα,4-3-1851-Σκιάθος,Ελλάδα,3-1-1911] αποτελεί το στοιχείο υπέρβασης των κανόνων της λογικής με την εισβολή των νόμων της λογοτεχνίας.

Η Μάϊρα Στέφου[Αθήνα,Ελλάδα,1968] στο έργο "Εye of the tiger" [Ακρυλικά σε μουσαμά][Διαστάσεις: 80 χ 60 εκατοστά]μας παρουσιάζει μία όμορφη γατούλα με πανέμορφα πράσινα μάτια, αν και είναι τρομαγμένη, να κρύβεται πίσω από τη φυλλωσιά ως ένα προφυλακτικό μέσο από τα φώτα των αυτοκινήτων του αστικού τοπίου,μολονότι η φύση είναι το καταφύγιό της από την ανθρώπινη παρουσία και τους κινδύνους που κυοφορεί για την ύπαρξή της αυτή.

Η Σοφία Φωτιάδου[Βόλος,Ελλάδα,1961] στο έργο "Άτιτλο"[Λάδι σε καμβά][Διαστάσεις 115 χ 95 εκατοστά]παρουσιάζει ένα συνοφρυωμένο μπουλντόγκ επαναπαυμένο στο μαξιλάρι μίας καρέκλας και η καλλιτέχνης επισημαίνει με αυτόν τον τρόπο τον διαποτισθέντα εκνευρισμό των προσώπων που κατέχουν θώκους και θέσεις εξουσίας εκ των απορρεουσών ευθυνών που συνεπάγονται όλα τα παραπάνω.Επίσης, στο έργο "Άτιτλο" παρουσιάζει ένα πουλί που μεταφέρει με το ράμφος του μία σταγόνα νερού ή ένα πολύτιμο μαργαριτάρι, επισημαίνοντας πως για τη γάτα η πολυτέλεια αποτελεί ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας και ανάγκης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει ο Ιστορικός Τέχνης, Μάνος Στεφανίδης[Πειραιάς,Ελλάδα,1954],την οργάνωση της έκθεσης έχει κάνει η Βασιλική Σιάντη και η Ντόρα Λεοντοπούλου και τον σχεδιασμό του καταλόγου έχει κάνει ο Νίκος Λεοντόπουλος.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΕΛΗΣ

http://www.arelis.gr

http://www.theaterinfo.gr

 

Sianti Gallery
www.ikastikos-kiklos.com 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+00 30 210-7245432/+ 00 30 210-3648335
Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 2,Αθήνα 116 34

Διάρκεια έκθεσης:4.6.2022-2.7.2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10.00--20.00
Τετάρτη: 10.00-15.00
Σάββατο: 10.00-16.00

Pin It