Boundless

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου εγκαινιάστηκε στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ " η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λένιας Πλατανιά, με τίτλο: ' Boundless '.

 

Με επιρροή από το καλλιτεχνικό κίνημα του συμβολισμού και το ρομαντικό ιδεώδες η θεματογραφία των έργων της Λένιας Πλατανιά στρέφεται γύρω από τη σχέση ανθρώπου και φύσης . Η πνευματικότητα, η φαντασία, το όνειρο, η έντονα δραματική ατμόσφαιρα και ο μυστικιστικός χαρακτήρας των έργων της παραπέμπουν καθαρά στα ιδεώδη του συμβολισμού. Οι εικόνες των έργων της μεταφέρουν το θεατή νοερά σε άλλες εποχές, άλλους τόπους, τόπους φανταστικούς που αποτυπώνονται συχνά με έντονα υπερρεαλιστικά χρώματα και εξάρουν τη δραματουργία του εκάστοτε θέματος. Το ανθρώπινο στοιχείο εκφράζεται είτε μέσα από το σώμα, είτε μέσα από τα ίχνη που αφήνει ο άνθρωπος στη φύση. Αυτά τα στοιχεία ενώνονται δημιουργώντας ένα πλέγμα όπου συνυπάρχουν, αναιρούν ή υπεισέρχονται το ένα στο άλλο συνθέτοντας τελικά ένα ονειρικό τοπίο.Τα όρια του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου μπλέκονται, όπως το σώμα ενώνεται με τη βλάστηση συνθέτοντας μια εικόνα παράλληλα οικεία και αλλόκοτη.

Οι εικόνες απαρτίζονται από αρχετυπικά σύμβολα. Το δάσος είναι γεμάτο κρυμμένα μυστικά, ο άνθρωπος πρέπει να το εξερευνήσει για να βρει νόημα, μια διαδικασία πνευματική. Το δάσος συμβολίζει το μυστήριο,το ασυνείδητο, είναι ένα μέρος εκτός λογικής και διάνοιας. Το νερό σηματοδοτεί την αλλαγή, τη μεταμόρφωση, ένα είδος γέννησης, μια υπέρβαση της γήινης κατάστασης. Τα λουλούδια και η βλάστηση δεν απεικονίζονται εξιδανικευμένα αλλά με έντονο δραματουργικά χαρακτήρα. Το σπίτι εκφράζει τις ανθρώπινες δημιουργίες καθώς και την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση.

Αν και η αποτύπωση των έργων είναι ρεαλιστική και με έμφαση στην λεπτομέρεια, αυτό που κυριαρχεί σαν αίσθηση στα έργα είναι ο ρομαντικός τους χαρακτήρας. Η πρόκληση ισχυρής συγκίνησης, το συναίσθημα, η φαντασία, ο λυρισμός. Το χρώμα είναι έντονο, πλούσιο και οι δραματικές φωτοσκιάσεις χαρακτηριστικές. Οι μορφές, γυναικείες κυρίως μοιάζει να έχουν βγει περισσότερο από έργα του 18ου αιώνα παρά να είναι σύγχρονες μορφές. Μέσα από πολλαπλά οπτικά επίπεδα αναδύεται η ατμόσφαιρα, η οποία εκφράζεται με τη συμβολική χρήση των χρωμάτων και της φωτοσκίασης. Παράλληλα μέσω της υψηλής λεπτομέρειας κάθε κομμάτι του έργου δημιουργεί την δική του ιστορία, στοιχεία που τελικά συνθέτουν ένα μεταφυσικό, ονειρικό περιβάλλον. Πρόκειται για μια ζωγραφική που μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και καλλιτεχνικά ρεύματα όπως οι μυθοπλασίες του William Blake, τα ατμοσφαιρικά τοπία του Friedrich, ή οι εντάσεις των έργων των Γάλλων ρομαντικών Gericault, Delacroix, με μία σύγχρονη ζωγραφική εκδοχή που καλεί το θεατή να ταξιδέψει στον φαντασιακό ατμοσφαιρικό αυτό κόσμο που δημιουργεί.

Διάρκεια έκθεσης : έως Σάββατο 28 Μαρτίου 2020, στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Για πληροφορίες: Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, www.astrolavos.gr, Fb: Astrolavos art galleries)

 

  H Λένια Πλατανιά[Αθήνα,Ελλάδα,1995]στο έργο"Sleepwalker"εκθέτει μία γυνή με αδαμιαία περιβολή στο πρώτο επίπεδο που προστατεύεται στην στέγη ενός έρημου σπιτιού από τον έντονο υετό,αφού τα δέντρα στο δεύτερο επίπεδο διαφαίνονται μόλις και μετά βίας.Η παρουσία των σκελετών των ζώων έχει έναν αυθαίρετο χαρακτήρα´ μα υπογραμμίζει το στοιχείο της ματαιότητας της ζωής[vanitas].Χέρια μιας απροσδιόριστης, ανθρώπινης παρουσίας θωπεύουν το γυμνό της κορμί, υπογραμμίζοντας πως η λαγνεία και ο ίμερος δεν έχουν συγκεκριμένο πρόσωπο.Ένα χέρι λευκό διαπερνάει την κοιλιά της με υπερρεαλιστική διάθεση και τονίζεται με τούτον τον τρόπο το γεγονός πως η αγνότητα έχει την ικανότητα να μεταφέρει τον ενδότερο κόσμο στον αόρατο.
  Στο έργο "Garden 2" η καλλιτέχνης απεικονίζει μια γυναικεία μορφή που αγγίζει με θαλπωρή την κάρα ενός αρχαίου αγάλματος-πιθανόν της Υγείας- εντασσόμενη στο θεατρικό σκηνικό της Φύσης.Με αυτόν τον τρόπο αφενός μεν μοιάζει να περιεργάζεται το εξωτερικό περίβλημα της κεφαλής αφετέρου δε αυτή η νοητική και συναισθηματική επεξεργασία οδηγεί στην καλύτερη γνωριμία της κοπέλας με τον κόσμο της ελληνικής αρχαιότητας.Το δεσπόζον ροζ ως θερμό χρώμα συντελεί στη διάκριση της μορφής από την ψυχρότητα του πράσινου της Φύσεως που την περιβάλλει.Τέλος, η ένθετη μάσκα με τα λαμπυρίζοντα μάτια μπορεί να παραπέμπει μεν από την μία πλευρά στο στοιχείο του μακάβριου που συναντάμε σε δίσκους εξωφύλλων των Prodigy αλλά από την άλλη το απειλητικό αυτό στοιχείο μοιάζει να επικαλύπτεται από το μεγαλείο της Φύσης.
  Στο έργο "Monument" απεικονίζεται μία γυναίκα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, περιβαλλόμενη φιδιών και η όλη σκηνή φανερώνει το γεγονός πως είναι μεστή γνώσεων σε περιβάλλον κορμού δέντρου ή σπηλιάς.Ο άνδρας που τη συνοδεύει μοιάζει ανεπηρέαστος από το απόκοσμο επεισόδιο που εκτυλίσσεται ενώπιον του.
  Στο έργο "Night" η καλλιτέχνης με τη δεξιόστροφη εικονογραφία της αγέλης λύκων ή κύνων και την ανάδυση της ανεπηρέαστης γυναίκας από αυτό το γεγονός αποδίδει με τον τρόπο της αποτροπα΄ι΄κό χαρακτήρα στην αίσθηση απειλής που διατρέχει το έργο.Εντυπωσιακή είναι η κυριαρχία των ψυχρών χρωμάτων [μωβ.μπλέ]στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του έργου.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΕΛΗΣ

http://www.arelis.gr

http://www.theaterinfo.gr

 

Αστρολάβος γκαλερύ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.astrolavos.gr
+00 30 210-7294342,3
Ξανθίππου 11Αθήνα 106 75

Διάρκεια έκθεσης:14.2.2020-28.3.2020
Ωράριο λειτουργίας:Τρίτη-Παρασκευή 11.00-15.00 και 18.00-21.00
Σάββατο 11.00-15.00

Pin It