Divas

Η The Blender Gallery με χαρά παρουσιάζει την ατομική έκθεση “Divas” του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Φίλιππου Τσιάρα, σε συνδιοργάνωση με τη Varvara Roza Galleries. Διάρκεια έκθεσης μέχρι το Σάββατο 30 Ιουλίου.

 

Η “DIVAS” αποτελεί τη πιο πρόσφατη έκθεση της σειράς έργων “THE SUPERDOT” στην οποία παρουσιάζονται τα περίφημα και γεμάτα χρώμα Dot Portraits δυναμικών προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης, μουσικής, κινηματογράφου, μόδας, όπως πρόσωπα της κοινωνικο-πολιτικής επικαιρότητας. Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιείται μετά από δύο επιτυχημένες εκθέσεις στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, ενώ μετά τη στάση της στην Αθήνα θα συνεχισει το ταξίδι της στο Μονακό και τη Βενετία.

 

 Η σειρά “DIVAS” του Τσιάρα είναι ένα μωσαϊκό μυθικών και συνάμα απτών χαρακτήρων. Η ίδια η απαιτητική φύση αυτών των ζωγραφικών έργων δημιουργεί μια περιοδική παρουσίαση πουαντιγιστικών προσωπικοτήτων, η οποία επανεξετάζει κλασσικές φιγούρες όπως την απόλυτη ντίβα Marilyn Monroe, την οπερατική ντίβα Maria Callas, τον αθάνατο Αριστοτέλη Ονάσση και τη Jackie O, την Ελληνίδα θεά Ειρήνη Παπά, αλλά και μυθικές περσόνες όπως ο David Bowie, η Νανά Μούσχουρη, ο George Michael, η Audrey Hepburn, o Elon Musk και o Prince. Το αποτέλεσμα είναι μια ιμπρεσιονιστική και σουρεαλιστική βουτιά στην ιστορία του πορτρέτου, ένα αφιέρωμα στη μνήμη εμβληματικών γιγάντων.

Το βιβλίο “The SUPERDOT” αποτελεί επίσης μια αναδρομή στη dot portraits του Τσιάρα, καθώς καλύπτει τρεις δεκαετίες της εφαρμογής του Dot , από τη πνευματική σειρά “Circle of Life”, τα εκκεντρικά άλογά του, μέχρι τις αρχαικές φιγούρες. Η σειρά του, "Superdot", είναι εμποτισμένη με μυριάδες ζωγραφισμένες πολύχρωμες συντεταγμένες, που συνορεύουν με αυτό που ο Τσιάρας αποκαλεί «η επιστημονική του αισθησιασμού» ή «με αρχαϊκούς όρους, ένα σύγχρονο ελληνορωμαϊκό μωσαϊκό».

 

Ο Φίλιππος Τσιάρας είναι ένας καλλιτέχνης διεθνούς φήμης, Ελληνικής καταγωγής ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Έχει μια αξιοσημείωτη καριέρα η οποία ξεκίνησε με μια συνάντηση τη δεκαετία του 80 με τον Άντι Γουόρχολ και τον Λουκά Σαμαρά. Στη πρόσφατη έκθεση του στο Λονδίνο, ο Βρετανικός Τύπος χαρακτήρισε τον Τσιάρα ως τον “'Ελληνα Warhol”. Δουλεύει με ένα πολύ ευρύ φάσμα μέσων; Ζωγραφική, Φωτογραφία, Κεραμικά, Γυαλί, Μπρούντζο. Έχει λάβει πολλά βραβεία και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 80 ατομικές εκθέσεις στη βόρειο Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Τα έργα του βρίσκονται σε συλλογές φημισμένων μουσείων ( όπως το Metropolitan Museum, New York ) και ιδιωτικές συλλογές.

 

 Ημέρες Λειτουργίας

Tρίτη 10:00 - 18:00
Τετάρτη - Παρασκευή 10:00 - 20:00
Σάββατο 12:00 - 16:00

 THE BLENDER GALLERY

Διεύθυνση: Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα 16674
Τ: (+30) 213 0280 597
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website: www.theblendergallery.com

  

O Φίλιππος Τσιάρας[Ναχούα,New Ηαmpshire,Ε.Π.Α,1952]στο έργο "David Βowie"[Λονδίνο,Ενωμένο Βασίλειο,8-1-1947-Νέα Υόρκη,Ε.Π.Α,10-1-2016][Μονοτυπία,μεικτή τεχνική σε χαρτί][Διαστάσεις: 84 χ 84 εκατοστά] παρουσιάζει τον καλλιτέχνη με ποικιλόμορφες και πολύχρωμες ιδέες στο πρόσωπο,χαρακτηριζόμενες από τη ρευστότητα και την ευμεταβλητότητα των καλλιτεχνικών και μουσικών του εμπνεύσεων μέσω της αρμονικής και επιτυχημένης εναλλαγής ψυχρών χρωμάτων[μωβ,πράσινο]και θερμών[κόκκινο].Επίσης,οι κύκλοι στο πρόσωπό του συμβολίζουν τις κυκλικές αποκαλύψεις του προσωπικού του κόσμου και οι καφετί με τους γκρίζους κύκλους που επικαλύπτουν το σκοτεινό φόντο της ιστορίας, φανερώνουν την κυκλικότητα των γήινων-καφετί- και υπαγορευθεισών από τον Θεό -με το ασημί ή το γκρίζο που συμβολίζει την επιμειξία του λευκού με το μαύρο - ιστορικών γεγονότων.Επιπλέον,ο τραγουδιστής και μουσικός με τη θέση των δακτύλων του προτείνει τη σιωπή ως αντιπρόταση στην ενεργητική ακουστική μουσική επικράτηση και στη δεκτική παθητική ακρόαση των μουσικών του κειμένων.

Στο έργο "Princess Diana"[Νόρφολκ,Σάντριγκχαμ,Αγγλία,1-7-1961-Παρίσι,Γαλλία,31-8-1997][Μονοτυπία,μεικτή τεχνική σε χαρτί][Διαστάσεις: 36 χ 36 εκατοστά] o καλλιτέχνης παρουσιάζει την <<Πριγκίπισσα του Λαού>> με ροζ μαλλί που συμβολίζει την έντονη ερωτική της διάθεση και τα ερωτικά της πάθη τόσο με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ [Αλεξάνδρεια,Αίγυπτος,27-4-1958-Παρίσι,Γαλλία,31-8-1997]όσο και τον James Hewitt[Ντάρρυ,Β.Ιρλανδία,30-4-1958], να είναι ασώματη με έμφαση στο τεράστιο πρόσωπό της ως ένα στοιχείο επικράτησης της σκέψης και του πνεύματός της έναντι της σωματικής της υπόστασης και των επιθυμιών της.Το κίτρινο χρώμα συμβολίζει την αιγλήεσσα σκέψη της και τα αζουρένια μάτια της τη θάλασσα που στα μυστικά και στα βάθη της κρύβει την ιδιοσυγκρασιακή και πολυποστασιακή φύση της γυναικός.

Στο έργο "Εlizabeth II"[Λονδίνο,Αγγλία,Ενωμένο Βασίλειο,21-4-1926][Μονοτυπία,μεικτή τεχνική σε χαρτί][Διαστάσεις: 36 χ 36 εκατοστά] ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τη Βασίλισσα του Ενωμένου Βασιλείου κατά την εορτή του Πλατινένιου Ιωβηλαίου ως ένα φόρο τιμής για τα 70 χρόνια της βασιλείας της, εντός της λευκότητάς της και το πιτσιλισμένο μουσταρδί χρώμα στο δεξιό μέρος του προσώπου της, συμβολίζει το δάκρυ της για το κόκκινο κυριαρχόν χρώμα του φόντου που εκπροσωπεί την περίοδο της αποαποικιοποίησης που σημάδεψε τη βασιλεία της στην Ασία και κυρίως στην Αφρική με αιματηρές εξεγέρσεις, επακολουθούμενης από καταστολή αυτών εκ των αποικιακών κυβερνητικών δυνάμεων.Το πρόσωπο της Βασιλίσσης αποπνέει ήρεμη δύναμη,νηφαλιότητα και πανίσχυρη αυτοπεποίθηση για την επικράτηση των βρετανικών ιδεωδών ανά τον κόσμο.

 

Στο έργο "Joker"[Μονοτυπία,μεικτή τεχνική σε χαρτί][Διαστάσεις: 84 χ 84 εκατοστά] ο καλλιτέχνης παρουσιάζει το παγωμένο πρόσωπο του εικονιζόμενου όπως διαφαίνεται από τη διαφορετική συστολή και διαστολή της κόρης των οφθαλμών του.Συγχρόνως, το κοκκινοεπενδυμένο στόμα και η μύτη του συμβολίζουν την παθιασμένη σκέψη,τον έντονο λόγο του και την σε διάταση όσφρησή του.

 

Στο έργο "Jackie Ο"[Μονοτυπία,μεικτή τεχνική σε χαρτί][Διαστάσεις: 36 χ 36 εκατοστά] τα ρόδινα χείλη και η ρόδινη περιβολή της Ζακλύν Μπουβιέ Κέννεντυ Ωνάση[Νέα Υόρκη,Ε.Π.Α,28-7-1929-Νέα Υόρκη,Ε.Π.Α,19-5-1994]υποδεικνύουν τον διαποτισθέντα ερωτισμό της εικονιζόμενης, αν και η ερεβώδης διασυμπαντική σκέψη της είναι περιλουσμένη από την εναπόθεση του κίτρινου φωτός στα υπέρτερα σημεία της πεφροντισμένης κόμης της.

Ο καλλιτέχνης στο έργο "Nana Mouskouri"[Χανιά,Κρήτη,Ελλάδα,13-10-1934][Μεικτή τεχνική σε χαρτί][Διαστάσεις: 80 χ 80 εκατοστά]παρουσιάζει την ερμηνεύτρια και μουσικό να είναι απεικονισμένη σε εναλλαγή μαύρου και λευκού, αντιπροτείνοντας μέσω της θέσης και της αντίθεσης την εγελιανή σύνθεση ως την ιδεαλιστική λύση ανάμεσα σε 2 ενδεδειγμένες επιλογές.Παραλλήλως, οι γκρίζες πινελιές προκρίνουν και ενδιάμεσες βαγονένιες λύσεις στο τρένο της απολυτότητας των χρωμάτων του λευκού και του μαύρου που διαπνέουν το έργο.

Στο έργο "Prince"[Μινεάπολις,Μινεσότα,Ε.Π.Α,7-6-1958-Τσεινχάνσεν,Μινεσότα,Ε.Π.Α,21-4-2016][Μονοτυπία,μεικτή τεχνική σε χαρτί][Διαστάσεις: 36 χ 36 εκατοστά]o συνδυασμός των χρωμάτων είναι υπερμαγευτικός όπως και η μουσική του εν λόγω τραγουδιστή,ερμηνευτή και μουσικοσυνθέτη με κατερχόμενο το βλέμμα του από ντροπή,από συστολή,από ταπεινοφροσύνη,από σεμνότητα και από σεβασμό προς το μουσικό του κοινό, αν και το πολύχρωμο νεφέλωμα στο πρόσωπό του και στον περιρρέοντα χώρο συναποτελούν τον αντίκτυπο της υδάτινης, ποταμίσιας και χειμαρρώδους μεγαλοφυίας του που καθηλώνει το κοινό στο ευμετάβλητο <<μουσικό γίγνεσθαι>>.

Στο έργο "Onassis"[Μονοτυπία,μεικτή τεχνική σε χαρτί][Διαστάσεις: 110 χ 110 εκατοστά] o εικονιζόμενος δισεκατομμυριούχος Αριστοτέλης Ωνάσης[Σμύρνη,Μικρά Ασία,20-1-1906-Παρίσι,Γαλλία,15-3-1975] εμφανίζεται με μαύρο γυαλί ως ένα στοιχείο απάρνησης των παπαράτσι και των κοσμικότητων και ως ένα στοιχείο αμύνης στην ψυχολογική διείσδυση των παρατηρητών,των θεατών και όσων γνώριζαν μετά το δολοφονικό εσκεμμένο ατύχημα του γιου του, Αλέξανδρου Ωνάση[Νέα Υόρκη,Ε.Π.Α,30-4-1948-Ελληνικό,Αθήνα,Ελλάδα,23-1-1973] που του προκάλεσε κατάθλιψη και μια ανίατη ασθένεια, οδηγώντας τον στον μαρασμό και στον θάνατο από αυτό το τραγικό γεγονός. Κάποιοι τότε συσχέτισαν τον θάνατο του υιού του με το γάμο του που είχε με την Ζακλύν Μπουβιέ Κέννεντυ Ωνάση και που ενόχλησε το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

andyw 1150

Στο έργο "Split Warhol"[Μονοτυπία,μεικτή τεχνική σε χαρτί][Διαστάσεις: 84 χ 84 εκατοστά] ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τον Andy Warhol[Πίτσμπουργκ,Πενσυλβάνια,Ε.Π.Α,6-8-1928-Νέα Υόρκη,Ε.Π.Α,22-2-1987]ως μια διχασμένη προσωπικότητα που προσπαθεί να ισοσταθμίσει τον λευκό του εαυτό στο μαύρο φόντο του περιβάλλοντός του και τον μαύρο εαυτό του που εκπέμπει ένα πράσινο ελπιδαφόρο μήνυμα.Έτσι, ο καλλιτέχνης επισημαίνει πως από την καταστροφή και το κακό δημιουργούνται πολύ ωραίες και οπτιμιστικές καταστάσεις και από την αγνότητα,την αθωότητα και την παρθενική σκέψη δημιουργούνται το κακό και η καταστροφή.Η λευκή όψη παρουσιάζεται ανισομερής εν συγκρίσει με τη μαύρη που είναι συρρικνωμένη όπως διαφαίνεται στο κάτω μέρος της κεφαλής· όμως στο άνω μέρος είναι ισότιμες οι δύο αντικρουόμενες χρωματικές επιφάνειες.

 

 

THE BLENDER GALLERY
Ζησιμοπούλου 4,Γλυφάδα,
Τ.Κ 166 74,
Τηλέφωνο επικοινωνίας:
+ 00 30 2130280597

Divas by Φίλιππος Τσιάρας
Διάρκεια έκθεσης: 3 Ιουνίου 2022-30 Ιουλίου 2022
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη: 10.00-18.00
Τετάρτη,Πέμπτη,Παρασκευή: 10.00-20.00
Σάββατο: 12.00-16.00

http://www.artsy.net/partner/the-blender-gallery
http://www.theblendergallery.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Pin It