Την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε η πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού δημιουργού Γιάννη Στεμπίλη με έργα σκαλισμένα και λαξευμένα σε μέταλλο υπό τον τίτλο ‘SΗE’, που αποτελεί ουσιαστικά μια ωδή στη Γυναίκα ως Σύμβολο, Μάνα, Θεότητα, Γεννήτορα.
Η Ιστορικός της Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, σημειώνει για το έργο του εικαστικού Γιάννη Στεμπίλη:
‘’...Μεταλλικές, γεμάτες χρώμα, πυρωμένες, ξεπροβάλλουν λαξευμένες, σαν ανασαίνουν, μέσα στους παιχνιδιάρικους ρυθμούς και την αστραφτερή, εκκεντρική λάμψη της ποπ αρτ παράδοσης που αποζητά να τραβήξει, εξαρχής, το βλέμμα...Ο εικαστικός, μέσα από την τέχνη του, και μέσα από την προσωπική του οπτική, ιδιάζουσα τεχνική απόδοση και θεώρηση, έχει επιλέξει να μας επανασυστήσει, διεθνούς φήμης γυναίκες, κορυφαίες προσωπικότητες των Τεχνών, της Πολιτικής και των Γραμμάτων, που έχουν αφήσει, με τη ζωή και το έργο τους, το ανεξίτηλο στίγμα τους, στον παγκόσμιο χάρτη της ιστορίας.
Ανάμεσα στις γυναίκες αυτές, πρωτοστατούν: η κορυφαία Ελληνίδα, σοπράνο του 20ου αιώνα, Μαρία Κάλλας, η Εβραία φιλόσοφος, μαρξίστρια πολιτική θεωρητικός και επαναστάτρια, Ρόζα Λούξεμπουργκ, αλλά και η Μαρία Παντίσκα, η ξακουστή, μαυροφορεμένη «γυναίκα από το Δίστομο», που έχει φωτογραφηθεί, καθώς θρηνεί τέσσερις μήνες μετά από την μεγάλη σφαγή (Ιούνιος του 1944). Πλάι σ' αυτές, βρίσκουμε γυναίκες, όπως είναι: η Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια, πρώην μοντέλο και πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF, Μία Φάροου, η τραγουδίστρια της ποπ, Κιμ Γουάιλντ και η μούσα του Αλμοδόβαρ, Ισπανίδα ηθοποιός, Ρόσι ντε Πάλμα.
Πέρα από εκείνες όμως, τις δοξασμένες, μιας που η φύση της ποπ αρτ κουλτούρας το επιτρέπει, ο εικαστικός, διευρύνει το πεδίο της δημιουργικής του εμβέλειας, προσθέτοντας τολμηρές συνθέσεις που απεικονίζουν το γυμνό γυναικείο σώμα, ως έχει. Αθώα προκλητικό, βαθιά ερωτικό, σαν βγαλμένο από το φαντασιακό, το χάδι και το σάρκινο αίμα που κυλάει στις φλέβες μιας ερωτικής ποίησης. Κάπου μεταπλάθει και την Μόνα Λίζα.’’
Η έκθεση διαρκεί μέχρι και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Τρ. – Πέμ. – Παρ.: 15.00 – 21.00, Τετ. – Σάβ. : 11.00 -15.00
Στον χώρο τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας όπως αυτά έχουν εξαγγελθεί.
Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας.
Ο Γιάννης Στεμπίλης γεννήθηκε το 1968. Από το 1986 και για τρεις δεκαετίες υπήρξε σχεδιαστης κοσμηματων. Εδώ και μερικά χρόνια πάντρεψε τις τεχνικές του ικανότητες στην κατεργασία των μεταλλων με το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες και εικαστικές τέχνες. Ετσι προέκυψε μια δική του τεχνική με έργα σκαλισμένα και διαμορφωμένα πάνω σε μέταλλα που συχνά κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να ξεφύγουν από το τελάρο και να διεκδικήσουν τον τρισδιάστατο χώρο. Κάθε έργο θέλει από 2 έως 6 μήνες για να ολοκληρωθεί. Έχει λάβει μέρος σε περίπου 50 εκθέσεις κοσμημάτων καθώς και εικαστικές ομαδικές εκθέσεις σε χώρους και γκαλερί της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Έχει εκπροσωπήσει επίσης την Ελλάδα στην Biennale νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης στη Λισαβόνα το 1994, καθώς και στην Βiennale του Λονδίνου το 2021.
O Γιάννης Στεμπίλης[Aθήνα,Ελλάδα,1968] στο έργο του "Πάτα το ρε Kιμ. You keep me hangin on"[Διαστάσεις: 100 χ 80 εκατοστά][σύρμα χαλκού,ψευδάργυρος,μεταλλικά χρώματα] παρουσιάζει τη διάσημη τραγουδίστρια Κim Wilde [Τσίζγουικ,Μίντλσεξ,Ενωμένο Βασίλειο,18-11-1960]στο εξώφυλλο του δίσκου της <<Close>> [1988]που γνώρισε εκπληκτική επιτυχία ανά τον κόσμο με τραγούδια όπως το <<Υou game>>, <<Νever trust a stranger>>, <<Four letter word>>, <<Love in the natural way >>και <<Ηey mr heartache>> και τα οποία αξίζανε να πάνε στην κορυφή των αμερικανικών,των γαλλικών και των βρετανικών charts.Το πορτρέτο της είναι φιλοτεχνημένο με ψευδάργυρο, σύρμα χαλκού και μπλε χρώματα που υποδηλώνουν όχι μόνον την ευγενική της καταγωγή αλλά και πως η μουσική έχει θεϊκή και πολύτιμη σημασία και ποιότητα.Στο στόμα της αποτυπώνεται,πιθανώς,ο αστερισμός του Κηφέα,στη μύτη της ο αστερισμός της Κασσιόπης,στο δεξιό της μάτι ίσως ο αστερισμός του Ηνιόχου και στο αριστερό της μάτι ο αστερισμός που έχει αποτυπωθεί,προσιδιάζει με αυτόν του Περσέα,αποτύπωση που υποδεικνύει την έναστρη διατηρητέα καταγωγή της παρά τα όποια σημάδια σπρέυ στο πρόσωπό της.Το πορτρέτο της Κim Wilde είναι πιθανώς επηρεασμένο από το τελευταίο της αστρικό άλμπουμ, <<Here come the aliens>> [2018] που έχει μεταφυσικά και εξωγήινης προέλευσης και επιπνεύσεως τραγούδια όπως τα <<Kandy crush>>, <<Cyber nation war>>, <<Rosetta>>, <<Solstice>>, <<Pop don’t stop>>, <<Addicted to you>>, <<Rock the paradiso>> , <<Birthday>> που αξίζανε,επίσης,και αυτά να πάνε στην κορυφή των αμερικανικών,των γαλλικών και των βρετανικών charts.
Στο έργο "Contemplating"[Διαστάσεις: 78 χ 56 εκατοστά [ψευδάργυρος,μεταλλικά χρώματα] o καλλιτέχνης παρουσιάζει τη Μia Farrow[Λος Άντζελες,Ε.Π.Α,9-2-1945]να κοιτάζει προς τη Δύση και να είναι έτοιμη να καπνίσει ένα τσιγάρο, φανερώνοντας την αμηχανία και τη θλίψη της σε κάποιο στιγμιότυπο της ζωής της και τω όντι τόσο απορροφημένη και φοβισμένη από το αντικείμενο της θέασής της όσο και προσηλωμένη προς τον επίδοξο συνομιλητή της ή τον υποθετικό παρτενέρ της.
Στο έργο "Myrtillocactus geometrizans fukurokuryuzinboku"[Διαστάσεις: 80 χ 65 εκατοστά] [ψευδάργυρος,μεταλλικά χρώματα,σωλήνες χαλκού,μεταλλικό κουτάκι]ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια κοπέλα ξανθιά α λα ντίβα με κομπινεζόν και με εύπορα στήθη να αναταράζει το κουτί μπελντέ που ξεφυτρώνει ένας κάκτος, διακοσμώντας το φόντο που την πλαισιώνει, ενώ έχει καθοδικό βλέμμα λόγω αιδούς για την αμφίεσή της.Παραλλήλως,ο καλλιτέχνης υποδεικνύει πως η εδωδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη διακόσμηση όσο και για τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων.
Στο έργο "Red Rosa" [Διαστάσεις: 75 χ 55 εκατοστά][καρφιά μπρούντζινα σε μεταλλική πλάκα]
ο καλλιτέχνης απεικονίζει το πρόσωπο της εμβληματικής φιγούρας της Ρόζας Λούξεμπουργκ[Ζαμόσκ,Πολωνία,5-3-1871-Βερολίνο,Γερμανία,15-1-1919] σχηματισμένο από καρφιά που συμβόλιζαν τη στήριξή της από μικρές ομάδες ανθρώπων και που κάποιοι άλλοι ξεκάρφωσαν,οι λεγόμενοι freikorps που ήταν παραστρατιωτικές ομάδες θανάτου σταλθείσες από τον πρώτο Προέδρο τη Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, Φρίντριχ Έμπερτ[Χαιδελβέργη,Γερμανία,4-2-1871-Βερολίνο,Γερμανία,28-2-1925], για να επιτελέσουν τη φρικτή δολοφονία της όπως και του πολιτικού της συνεργάτη, του Καρλ Λίμπκνεχτ[Λειψία,Γερμανία,13-8-1871-Βερολίνο,Γερμανία,15-1-1919], γιατί αμφότεροι ήθελαν να διαδώσουν τον κομμουνισμό στη Γερμανία μέσω του κίνηματος των Σπαρτακιστών.
Στο έργο "Rossy De Palma,at yoga time"[Διαστάσεις: 103 χ 106 εκατοστά] [ψευδάργυρος,μεταλλικά χρώματα,χαλκός]η Rossy de Palma[Πάλμα,Βαλεαρίδες νήσοι,Ισπανία,16-9-1964] παρουσιάζεται με το πόδι της να εξέχει του έργου ως ένα εξωαισθητικό στοιχείο και έτσι ο καλλιτέχνης επισημαίνει πως η τέχνη δεν έχει όρια, αλλά και πως ούτε περιορίζεται σε στεγανά, ενώ η σημασία της τέχνης επεκτείνεται πέραν της πραγματικότητας.Η στάση της ηθοποιού φανερώνει τη δύσκολη θέση του κλάδου των ηθοποιών που υπερδιαβαίνουν τα σύνορα της τέχνης.Η αλυσίδα στο πόδι της αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο που δεν παρεμποδίζει την κίνησή της στον χώρο, ενώ η πινελιά εν είδει μουστάρδας την επιστέφει σε μορφή ευλογίας φωτοστέφανου.
Στο έργο "Vogue 1969"[Διαστάσεις: 75 χ 75 εκατοστά][ψευδάργυρος,μεταλλικά χρώματα,plexiglass]o καλλιτέχνης μας παρουσιάζει μια κομψευόμενη δεσποινίδα σε στυλ Τwiggy[Λονδίνο,Ενωμένο Βασίλειο,19-9-1949]που η τούφα του μαλλιού της καλύπτει το δεξιό της μάτι, ως ενδεικτικό της διάθεσής της να μην αποκαλύπτει τις προθέσεις της, όπως είναι έμφυτη,εξάλλου,αυτή η τάση σε κάποιες γυναίκες.Επίσης, τα τεράστια πράσινα γυαλιά της συμβολίζουν την ελπιδαφόρο διάθεση του καλλιτέχνη και του μοντέλου να έχουν όλες οι γυναίκες ντελικάτη σιλουέτα, αν και κοιτάζει μετά επιφυλάξεως τον θεατή.
Στο έργο "Lisa" [Διαστάσεις: 100 χ 70 εκατοστά][ψευδάργυρος,μεταλλικά χρώματα]ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τη "Μόνα Λίζα" [1503-1519][Ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης][Μουσείο Λούβρου,Παρίσι,Γαλλία][Διαστάσεις: 77 χ 53 εκατοστά] γνωστή και ως Λίζα Γκεραρντίνι[Φλωρεντία,Ιταλία,15-6-1479-Φλωρεντία,Ιταλία,15-7-1542] του Λεονάρντο ντα Βίντσι[Βίντσι,Φλωρεντία,Ιταλία,15-4-1452-Αμπουάζ,Γαλλία,2-5-1519] σε μία μοντέρνα παραλλαγή να προβάλλει τα οπίσθιά της προς τον θεατή, αν και το ύφος της είναι σοβαρό.Αυτή η προκλητική στάση μπορεί να ερμηνευθεί ως μία στάση ζώσης αυθυπαρξίας του πορτρέτου που υϊοθετεί αυτή την στάση ένεκα των απείρων συνδυασμών ερμηνείας για τα αισθήματα που μπορεί να απεικονίζει η προσωπογραφία της και στα οποία υπάρχει μία αδυναμία ερμηνείας αυτού του έργου τέχνης από τον θεατή ή τον τεχνοκριτικό.
Στο έργο "One common afternoon in a yacht called Christine" [Διαστάσεις: 126 χ 73 εκατοστά] [ψευδάργυρος,μεταλλικά χρώματα]o καλλιτέχνης παρουσιάζει τη Mαρία Kάλλας[Νέα Υόρκη,Ε.Π.Α,2 ή 4-12-1923-Παρίσι,Γαλλία,16-9-1977] γυμνή να επικαλύπτει τα επίμαχα σημεία της με τα μεγάλα και γιγαντιαία πόδια της και με τα οποία πατάει στέρεα στη γη, αν και ο καλλιτέχνης ακολουθεί τη φόρμα της Pop art.
Στο έργο "Salticus scenicus"[Διαστάσεις: 70 χ 122 εκατοστά][ψευδάργυρος,μεταλλικά χρώματα]παρουσιάζεται μία γυναικεία μορφή να θωπεύει το αιδοίο της ανάμεσα στα πόδια, συμβολίζοντας πως η πρακτικότητα των γυναικών είναι συνυφασμένη με την ηδονή.
Το κείμενο του καταλόγου της εκθέσεως έχει επιμεληθεί η Νικολένα Καλαϊτζάκη,ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια.
Art Zone 42 gallery
Λεωφόρος Βασιλέως Kωνσταντίνου 42,Αθήνα,Τ.Κ 116 35
Τηλέφωνο επικοινωνίας: + 00 30 210-7259549
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη,Πέμπτη και Παρασκευή: 15.00-21.00
Τετάρτη και Σάββατο: 11.00-15.00
http://www.artzone42.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διάρκεια έκθεσης: 18-11-2021 ως 11-12-2021