Ηρακλής Μαινόμενος

Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, «Ηρακλής Μαινόμενος», θα περιοδεύσει στα ανοιχτά θέατρα όλης της χώρας, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και με έναν θίασο σπουδαίων ηθοποιών.

 

Μετά την πρεμιέρα της στην Αθήνα (Παρ 5/7 & Σάβ 6/7 – Παπάγου), η παράσταση θα ταξιδέψει σε περισσότερους από 40 σταθμούς σε ολόκληρη τη Ελλάδα, και θα επιστρέψει στο τέλος Αυγούστου στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

Ένας σπουδαίος θίασος με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννη Κλίνη, Αινεία Τσαμάτη, Νίκο Μήλια, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Θανάση Ραφτόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο, καθώς και τον διαπρεπή μουσικό Φώτη Σιώτα σε εξέχοντα ρόλο επί σκηνής, μας βυθίζει στην υπαρξιακή αγωνία της εμβληματικής τραγωδίας του Ευριπίδη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά.

Σ’ αυτό, το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ποιητή, τόπος δράσης είναι η Θήβα, που βρίσκεται σε καθεστώς τυραννίας από τον Λύκο, αφότου ο Ηρακλής έφυγε για τον τελευταίο του άθλο. Ο πατέρας και η σύζυγος του Ηρακλή, εξόριστοι και μελλοθάνατοι, δεν έχουν καμία ελπίδα. Το ίδιο και ο Χορός που βρίσκεται ξαφνικά δούλος στο καθεστώς του Τυράννου Λύκου. Όταν ο Ηρακλής έρχεται από τον Άδη έχοντας καταφέρει όλους τους άθλους, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος τους θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών - η Τυραννία του Ηρακλή - βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα. Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας.

Από το σημείωμα του σκηνοθέτη:
“Ζω. Τόσο ταπεινό σου φαίνεται αυτό;”
Ο μεγαλύτερος άθλος του δημοφιλέστερου ήρωα της Αρχαίας Ελλάδας, συντελείται μπροστά στα μάτια μας, στο αριστούργημα του Ευριπίδη “Ηρακλής Μαινόμενος”.
Ο Ηρακλής, υιός Θεού και ανθρώπου, θα τιμωρηθεί γιατί τόλμησε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους, κατάφερε να βγει από το ανθρώπινο όριο. “Αν ετούτος δεν πληρώσει, τότε οι θνητοί είναι πάνω απ’ τους θεούς” μας πληροφορεί η αγγελιοφόρος των θεών Ίριδα. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο τιμωρείται ο Ηρακλής πραγματικά. Κατάφερε να εξυψωθεί πάνω από όλους. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η ζήλεια της Ήρας για τον νόθο γιο του Δία. Οι Θεοί εδώ δεν τιμωρούν κάποια Ύβρι ανθρώπου, αλλά διαφυλάττουν την εξουσία τους, την “αρετή” τους και την παντοδυναμία τους ενάντια σ’ έναν άνθρωπο(;) ημίθεο(;) που με την παρουσία και τα έργα του, ταρακουνάει το υπάρχον σύστημα εξουσίας. Ο Ηρακλής θα σκοτώσει την οικογένειά του μετά από την “μανία” στην οποία τον ρίχνουν οι απεσταλμένες της Ήρας και θα γίνει μίασμα.
Στο τέλος της τραγωδίας ο Ηρακλής θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την φθαρτή, ανθρώπινη και αδύναμη φύση του, δεν θα είναι πια ο ήρωας που ήταν. Ο τελευταίος του άθλος θα είναι να υποταχθεί στη ζωή, να αντέξει να κοιτάξει την δυστυχία του κατάματα.
Ωστόσο, σ’ αυτή την κατάμαυρη τραγωδία, όπου οι αρχές εξουσίας επιφυλάσσουν την χειρότερη μοίρα για τον άνθρωπο - πράγμα καθόλου ανοίκειο στις μέρες μας - υπάρχει φως. Και αυτό είναι ο άλλος άνθρωπος. Όταν ο Ηρακλής μετά τον φόνο της οικογένειάς του, βλέπει ως μονόδρομο την αυτοκτονία, είναι ο Θησέας - φίλος και συγγενής του - που θα τον βγάλει απ’ αυτό το μονοπάτι. Θα του δώσει το χέρι, θα του προσφέρει καταφύγιο, φροντίδα, το σώμα του ως στήριγμα και εν τέλει τον ίδιο του τον εαυτό, προκειμένου να τον πείσει να συνεχίσει. Κι έτσι ο Ηρακλής θα καταφέρει να ζήσει για το φόνο που έπραξαν τα χέρια του αλλά όχι ο νους του. Σ’ αυτήν την τραγωδία που αποδομεί σαρωτικά την Τυραννία των Πολιτικών και των Θεών, δίνεται ως μόνη απάντηση ο άνθρωπος ως σωτήρας.
Ο Φίλος.
Δημήτρης Καραντζάς

Ευριπίδη
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
- ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Μαίρη Γιόση
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Δραματουργική επεξεργασία: Αντώνης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Καραντζάς
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Σκηνικό: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Artwork, Φωτογραφίες & Video: Γκέλυ Καλαμπάκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Όλγα Παυλάτου
Social Media: Renegade Media
Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Λιάτσου
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

ΔΙΑΝΟΜΗ

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης - Ηρακλής
Γιώργος Γάλλος - Αμφιτρύων
Στεφανία Γουλιώτη - Μεγάρα
Ηρώ Μπέζου - Ίρις
Άννα Καλαϊτζίδου – Λύσσα
Αινείας Τσαμάτης - Λύκος
Νίκος Μήλιας - Θησέας
Φώτης Σιώτας / Δημήτρης Χατζηζήσης - Χορός | Live Μουσική
Γιάννης Κλίνης – Χορός
Θανάσης Ραφτόπουλος – Χορός
Μπάμπης Γαλιατσάτος – Χορός
Αντώνης Αντωνόπουλος – Χορός
Γκαλ Ρομπίσα - Χορός

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

Παρ 5/7 & Σάβ 6/7 – Παπάγου
Τρίτη 9/7 – Ιωάννινα
Τετάρτη 10/7 – Λάρισα
Πέμπτη 11/7 – Σέρρες
Παρασκευή 12/7 – Αλεξανδρούπολη
Κυρ 14/7, Δευ 15/7 & Τρί 16/7 – Θεσ/νίκη
Τετάρτη 17/7 – Φίλιπποι
Πέμπτη 18/7 – Κιλκίς
Σάββατο 20/7 – Μουδανιά
Κυριακή 21/7 – Δίον
Δευτέρα 22/7 – Κοζάνη
Τρίτη 23/7 – Βόλος
Τετάρτη 24/7 – Δελφοί
Πέμπτη 25/7 – Πετρούπολη
Κυριακή 28/7 – Οινιάδες
Δευτέρα 29/7 & Τρίτη 30/7 – Πάτρα
Τετάρτη 31/7 – Ήλιδα
Πέμπτη 1/8 Αίγιο
Δευτέρα 5/8 – Ρέθυμνο
Τρίτη 6/8 – Χανιά
Τετάρτη 7/8 & Πέμπτη 8/8 – Ηράκλειο
Τρίτη 20/8 – Χιλιομόδι
Τετάρτη 21/8 – Σαλαμίνα
Πέμπτη 22/8 – Λαύριο
Παρασκευή 23/8 – Σπάρτη
Σάββατο 24/8 – Καλαμάτα
Κυριακή 25/8 – Φλόκα
Τρίτη 27/8 – Νέα Μάκρη
Τετάρτη 28/8 – Βεάκειο Πειραιά
Πέμπτη 29/8 – Βριλήσσια
Παρασκευή 30/8 – Κατράκειο Νίκαιας
Σάβ 31/8 – Ηλιούπολη
Κυρ 1/9 - Ηρώδειο
Τρίτη 3/9 – Χαλκίδα
Τετ 4/9 & Πέμ 5/9 – Θέατρο Βράχων
Σάββατο 7/9 – Αιγάλεω
Κυριακή 8/9 Θήβα
Δευτέρα 9/9 Παπάγου

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
more.com
Κάντε κλικ ΕΔΩ


Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Όλγα Παυλάτου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΓΑΡΗ & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΚΡΗΤΗΣ

Pin It