«Η Διαθήκη» του Μάριου Ποντίκα

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των παραστάσεων του έργου «Η Διαθήκη» του Μάριου Ποντίκα που παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας στο Θέατρο «Αγορά», σε σκηνοθεσία Ηλία Αναστασόπουλου.

Αναφέρεται στην ταραγμένη, μετεμφυλιακή περίοδο και όσα διαδραματίζονταν τότε αντιστοιχούν σε όσα μολύνουν τη σημερινή μας κοινωνία. Ζωντανό, συναρπαστικό, καθαρά ελληνικό, με σπαρταριστό αληθινό λόγο, δεν του λείπει το χιούμορ και η σάτιρα που συνοδεύεται από μουσική και τραγούδια, τα οποία προκύπτουν μέσα από τη δράση.
Ο δεύτερος κύκλος των παραστάσεων ξεκινά την Πέμπτη 23 Μαΐου και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες (23-24-25-26 Μαΐου) με ώρα έναρξης στις 9.30 το βράδυ, στο θέατρο «Αγορά».

Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο είναι εμπνευσμένο από το αριστουργηματικό διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Η διαθήκη του καθηγητή». Πρωτοπαρουσιάστηκε από το Θεσσαλικό Θέατρο την περίοδο 1977-1978 με εξαιρετική επιτυχία και προσδιόρισε τη φυσιογνωμία του ιστορικού θεάτρου. Ο Μάριος Ποντίκας χαρακτήρισε τη διασκευή του ως «Προσχέδιο σκηνικής μυθιστορίας», που γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας και για τους σκοπούς του Θεσσαλικού Θεάτρου.
Πρόκειται για μια καυστική σάτιρα κάθε φαύλου κατεστημένου που προσπαθεί να ξεσκεπάσει το πρόσωπο της εξουσίας, τα γρανάζια που την κινούν και να αποκαλύψει την παρακμή των αξιών, των θεσμών και των ανθρώπων που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια. Στη σαπίλα αυτή ο καθηγητής Ραλλίδης τής διαθήκης, βλέπει τη διαφθορά και απομονώνεται «απροσπέλαστος» για να μείνει αμόλυντος, με την ελπίδα πως η νέα γενιά θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ζωής.
Αν και το έργο αναφέρεται σε μια παλαιότερη εποχή, δείχνει σα να γράφτηκε για όσα συμβαίνουν σήμερα και η μόνη ελπίδα και πάλι στηρίζεται στη νέα γενιά που δείχνει να ασφυκτιά με όσα οι παλιοί της παρέδωσαν και να αντιδρά, αποφασισμένη να διεκδικήσει όσα δικαιούται.

(Σημείωμα του Σκηνοθέτη)
Η «Διαθήκη» είναι ένα έργο, το οποίο –την εποχή που γράφτηκε– χαρακτηρίστηκε ως «επίκαιρο προσωρινού χαρακτήρα» και ότι «κατάφερε να ενθουσιάσει το κοινό δείχνοντάς του ό,τι ήθελε να δει». Τριανταπέντε χρόνια μετά αποδεικνύεται ή ότι ο κόσμος δεν άλλαξε ή ότι ο Μάριος Ποντίκας έγραψε ένα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο κείμενο. Κατά τη γνώμη μου ισχύει το δεύτερο. Μέσα από ευανάγνωστες σκηνές που προκαλούν εύκολα το γέλιο, με γρήγορα εναλλασσόμενες εικόνες και πρόσωπα, κυλάει ευχάριστα η ώρα. Ο θεατής μέσα από εύστοχες ατάκες με πηγαίο χιούμορ, αναγνωρίζει τη σάπια πραγματικότητα και το σαθρό πολιτικό, θρησκευτικό, νομικό, δημοσιογραφικό καθεστώς και κάθε είδους καθεστώς, το οποίο μας διοικεί και ακόμα, πόσο έχουν χαλαρώσει τα ήθη στη σημερινή κοινωνία.
Ο συγγραφέας μάς εκθέτει ωμά μια πραγματικότητα, η οποία υπήρχε πριν 35 χρόνια αλλά –δυστυχώς– ισχύει μέχρι σήμερα.
Ηλίας Αναστασόπουλος

Μάριος Ποντίκας
Από τους κορυφαίους του μεταπολιτευτικού «ρεαλιστικού νεοελληνικού θεάτρου», με επιτυχίες που άφησαν εποχή. Ο Μάριος Ποντίκας γεννήθηκε το 1942. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Αθήνας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολήθηκε στο χώρο της διαφήμισης (ως κειμενογράφος- δημιουργικός συντελεστής). Έχει διασκευάσει κείμενα της Ελληνικής Πεζογραφίας για την τηλεόραση (Χαμένη Άνοιξη του Στρ. Τσίρκα, Η αγάπη άργησε μια μέρα της Λ. Ζωγράφου κ.ά.).
Έργα του έχουν παρουσιαστεί: - στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Ο ΓΑΜΟΣ), - στο Εθνικό Θέατρο (ΤΡΟΜΠΟΝΙ, ΟΡΘΟΣ ΛΟΓΟΣ), - στο Θέατρο ΣΤΟΑ (ΘΕΑΤΕΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΟΙΤΑ ΤΟΥΣ, Ο ΛΑΚΚΟΣ ΚΑΙ Η ΦΑΒΑ, Η ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ ΜΙΑΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΛΩΤ – έργο το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Θεατρική Σκηνή του Αντώνη Αντωνίου, με τίτλο ΕΣΤΩ), - στο Θεσσαλικό Θέατρο (Η ΔΙΑΘΗΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ), - στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΛΩΤ) και σε άλλες σκηνές, μεταξύ των οποίων πολλές πανεπιστημιακές, ημικρατικές, ερασιτεχνικές.
Έχει εκδώσει δύο συλλογές με πεζογραφήματά του (ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΚΛΕΙΔΑΡΟΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ) αρκετά από τα οποία έχουν προδημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

diathiki 2ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)
Σπιτονοικοκυρά: Γωγώ Καραγεωργοπούλου
Τρελός: Ιωάννα Καραθανάση
Αντιγόνη: Μαρίνα Τσορτανίδου
Δέρβης: Νίκος Διαμάντης
Λιαράτος: Μανώλης Σοφούλης
Ιατρός Γαρίδη: Ρούλα Λειβαδιώτη
Νομάρχης: Αντώνης Καραίσκος
Αστυνόμος: Λάμπρος Λαμπρόπουλος
Γωγούσης: Λεωνίδας Τρωίζος
Γυναίκα Λιαράτου: Λένα Πρόγκα
Υπουργίνα: Χρύσα Δρίβα
Διευθυντής Νομαρχίας: Ηλίας Αναστασόπουλος
Δήμαρχος: Χρήστος Αβραντινής
Διευθυντής τράπεζας: Νίκος Σκρεμμύδας
Γυναίκα Διευθυντή τράπεζας: Γωγώ Καραγεωργοπούλου
Μητροπολίτης: Ισίδωρος Σιδερόπουλος
Πρωτοδίκης: Γιάννης Κολέσης
Γυμνασιάρχης: Ρένα Πάλμου

ΒΙΝΤΕΟ
Λήψη-σκηνοθετική επιμέλεια: Φιορέλα Μαστρόκαλου
Μοντάζ-επεξεργασία: Τζίνο Σπηλιωτόπουλος
Ηθοποιοί
Άντρες στο καφενείο (με σειρά εμφάνισης): Βασίλης Τάσσης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Νώντας Φωκάς, Μίλτος Σπυρόπουλος, Μιχάλης Σμυρλής,
Καθηγητής Ραλλίδης: Μανώλης Στεφανάκης

Σκίτσο αφίσας: Μαριλένα Κουτρουμπάνου
Μουσική: Γιώργος Γιαννόπουλος
Κοστούμια: Σάρρα Γαλάνη
Μακιγιάζ: Ανδριάνα Καταπόδη, Σάρρα Γαλάνη
Φροντιστήριο: Λεωνίδας Τρωίζος, Σάρρα Γαλάνη, Χρύσα Δρίβα
Σκηνικά: Ηλίας Ψυχογιόπουλος, Μανώλης Στεφανάκης
Υπεύθυνος εισιτηρίων: Σωτήρης Χαχάμπης, Σωτήρης Τασσόπουλος.

Ευχαριστούμε τους εθελοντές από την «Ομάδα Ε» του Δήμου Πατρέων για τη βοήθειά τους.
Σημειώνεται ότι τις ημέρες των παραστάσεων θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας για τη «Δομή παροχής συσσιτίων» του Δήμου Πατρέων.
Κρατήσεις θέσεων: 6942207340
Τιμή Εισιτηρίων: 7€

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ ΠΑΤΡΑΣ-ΑΧΑΪΑΣ
Ηλέκτρας 12. Τ/Κ: 263 33 ΠΑΤΡΑ Τηλ. & fax: 2610-631048
http://www.pkeotepatras.gr/ http://www.polymorfo.gr

Pin It