Η χώρα

Δρώμενο βασισμένο σε διηγήματα και κείμενα του Μανώλη Λυδάκη.

ΧΩΡΑ είναι ένας τόπος που ορίζεται από την ιστορία, την μορφολογία και την ζωή των ανθρώπων εντός της αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας τόπος που ορίζει ότι την κατοικεί.

Ένας άντρας ναυαγεί, μια γυναίκα προσπαθεί να θυμηθεί, ένα παιδί μεγαλώνει, ένα ζευγάρι τσακώνεται, ένας ξένος καταφθάνει, μια μητέρα προσπαθεί, μια γιαγιά επαναστατεί, μια κοινωνία ταξιδεύει. Δώδεκα ιστορίες φωτίζουν τα αδιέξοδα της ανθρώπινης φύσης χαρτογραφώντας τα σύνορα που βάζουμε στους εαυτούς μας άλλοτε με ποιητικό, άλλοτε με συμβολικό και άλλοτε με κωμικό τρόπο.

Η ΧΩΡΑ, στην νησιωτική Ελλάδα, συνήθως σηματοδοτεί το κέντρο. Σε κάθε νησί την αισθάνεσαι πολύ διαφορετική. Μπορεί να είναι στο λιμάνι, εξωστρεφής, φιλόξενη, γεμάτη κόσμο , κίνηση, καταστήματα, αλλά μπορεί να είναι και αθέατη, ψηλά, δίπλα σε κάποιο γκρεμό, διατηρητέα, γεμάτη μνημεία. Αυτό το φάσμα έχουν και οι ιστορίες του Μανώλη Λυδάκη, όπου οι ήρωες περιπλανιούνται μέσα στα στενά μιας χώρας αναζητώντας κομμάτια του εαυτού τους.

<...ΧΩΡΑ είναι ο γενέθλιος τόπος των μνημών και των αναπολήσεων, των βιωμάτων και των εμπειριών, η πόλη της παιδικής ηλικίας, των εφηβικών φαντασιώσεων, των νεανικών αγωνιών, των ενήλικων απωλειών και απωθήσεων. Ένας τόπος πραγματικός όσο και ενδόμυχος, με τομές και χάσματα που κατοικείται από την αμφιβολία, την αβεβαιότητα και την αστάθεια. Οι ιστορίες που διηγείται ο Μανώλης Λυδάκης, «αληθινές» μάλιστα τις χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας, αιφνιδιάζουν με την τελική έκβασή τους. Αρχίζουν απλά και ανώδυνα για να αποκαλύψουν στη συνέχεια αυτό που ελλοχεύει αγχωτικό και τρομώδες πίσω από την ατσαλάκωτη επιφάνεια των πραγμάτων.>*

Με καλλιτεχνικό δυναμικό από την Αμοργό, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε αυτές τις ιστορίες ανακαλύπτοντας έναν άλλο τρόπο να κάνεις θέατρο, όπου η αφήγηση, η ερμηνεία και η σωματικότητα συνομιλούν την ίδια στιγμή. Μέσα από αυτήν την διαδικασία θέλαμε να ανακαλύψουμε κάποιους από τους λόγους που έχουμε επιλέξει να ζήσουμε σε αυτό το νησί, μιας και για κανέναν από εμάς δεν είναι γενέθλιος τόπος, τι θα θέλαμε να αλλάξουμε σε αυτό και τι μέσα μας.

Αυτές τις σκέψεις θα μοιραστούμε μέσα από ένα δρώμενο που θα ταξιδέψει σε τρία μέρη:
ΑΜΟΡΓΟΣ 29&30 Μαίου Δημοτικό Camping Kαταπόλων
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ 2 Ιουνίου Γήπεδο Ποδοσφαίρου
ΝΑΞΟΣ 9 Ιουνίου Κυκλαδία, Δαμαλάς
*Στις 8 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στον χώρο Κυκλαδία στην Νάξο, δωρεάν θεατρικό βιωματικό εργαστήριο με θέμα την Χώρα. Τηλέφωνο Συμμετοχής 6946363045

Είσοδος Ελεύθερη / Ώρα 21.00

Συμμετέχουν : Γιώργος Πέτικας / Άννα Μαρκεντούδη / Καλλιρρόη Ασκαρίδου / Ισαβέλλα Βελισσαρίου/ Γιώτα Γεωργοπούλου /Γεωργία Γιούλη Τσοτσόλη / Κική Ματσούκα / Θάλεια Κουρή / Εύη Λαγογιάννη /Μάτα Λαμπροπούλου /Ελένη Καράβολα / Αγγελική Παράσχου / Άλκης Μπακιρτζής / Ελένη Τζιτζιφοπούλου / Θοδωρής Θάνος / Πηνελόπη Καραγιάννη / Λαμπρινή Γκουντούρα / Κατερίνα Ντούμα / Άλκης Αποστόλου.
Συντονίζουν από τους nomades artcore: Γιάννης Σιούτης / Πέτρος Ρούσοος.

Τεχνική Υποστήριξη: Παρασκευάς Ρούσσος.
Φωτογραφικό Υλικό: Θοδωρής Θάνος, Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Νατάσσα Σταμούλη.
http://nomadesartcore.blogspot.gr

Διοργάνωση
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ/
Με την υποστήριξη
Blue Star Ferries / Πολιτιστικός Σύλλογος Κουφονησίου Κέρος / Πολιτιστικός Σύλλογος Σημωνίδης / Cycladia Culture / Ξενοδοχείο Φοίνικας/

*Η Χώρα του Μανώλη Λυδάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Pin It