Κριτική για την παράσταση «Το Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας»

Στο πρώτο άκουσμα του ότι θα παρακολουθήσω για πρώτη φορά έργο από τη Σπεράντζα Βρανά παραξενεύτηκα και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που με ώθησε να πάω αρκετά νωρίς για να παρακολουθήσω την παράσταση «Το Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας» στη σκηνή secret room του θεάτρου Αλκμήνη σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου.

 

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές της παράστασης καταλαβαίνει κανείς ότι ο σκηνοθέτης και οι συνεργάτες του έχουν καταφέρει να μπουν πολύ ουσιαστικά στον σκοτεινό κόσμο της πορνείας ή τουλάχιστον σε αυτό που εμείς φανταζόμαστε ότι είναι ο κόσμος της πορνείας μέσω του υπέροχου κειμένου το οποίο με πολύ σεβασμό συνέθεσε ο Κώστας Παπαπέτρος από το βιβλίο «Το τίμιο bordello».

Άμα τη ενάρξει καταλαβαίνεις ότι το θέμα που θα παρακολουθήσεις είναι ένα καλοκουρδισμένο όμορφα και με σεβασμό στημένο έργο με τρεις ηθοποιούς οι οποίοι έχουν κατευθυνθεί και καθοδηγηθεί απόλυτα σωστά και λιτά από τον σκηνοθέτη τους ώστε ο καθένας να αποδώσει και να δομήσει ξεχωριστά τον χαρακτήρα του.

Η Δανάη Καλοπήτα, ντυμένη στα χρώματα της φωτιάς, υποδύεται τη Μαντάμ Ρόζα, ιδιοκτήτρια του μπροντέλου και πρώην ιερόδουλη. Ερμηνεύει με πάθος και αφοπλιστική ειλικρίνεια όλη την πορεία τόσο της ζωής όσο και της ψυχολογικής εξέλιξης της ηρωίδας της κατορθώνοντας να στρέφει κάθε φορά που μιλάει τα βλέμματά μας επάνω της.

Στον ρόλο του γοητευτικού εραστή Δημήτρη συναντάμε τον Πάνο Γεωργουλή ο οποίος κατορθώνει να μεταφέρει όλο τον ερωτισμό αλλά και το ψυχολογικό βάθος του ήρωα εξηγώντας μας -μέσα από συναισθηματικές μεταπτώσεις- ότι ένας νταβατζής της νύχτας μπορεί να είναι και άνθρωπος την ημέρα και μάλιστα άνθρωπος ο οποίος υποφέρει και πάσχει.

Η Μαρία της Ελένης Μαρμάρου, εμφανιζόμενη στη μέση περίπου του έργου, δίνει μία πνοή νεότητας με την ανάλαφρη και γεμάτη ταμπεραμέντο διάθεσή της. Ερμηνεύει τη Μαρία με ιδιαίτερο σθένος εξηγώντας μας όλες τις πτυχές της ζωής αυτής της κοπέλας μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε μπροστά στην Ρόζα αφήνοντάς μας διαρκώς υπόνοιες για το ποια μπορεί να είναι η σχέση τους.

Το λιτό σκηνικό του Γιώργη Κοντοπόδη και οι μουσικές ενορχηστρώσεις του Άγγελου Ανδρεόπουλου μάς μεταφέρουν στην εποχή του έργου και δρουν συμπληρωματικά στην εξέλιξη της παράστασης.

Εν κατακλείδι πρόκειται για μία παράσταση στην οποία πέραν του ότι βλέπουμε τον σπουδαίο, ειλικρινή και αφοπλιστικό λόγο μιας μεγάλης θεατρίνας -της Σπεράντζας Βρανά- παρακολουθούμε τρεις νέους ηθοποιούς άψογα καθοδηγημένους και περνάμε δύο μυσταγωγικές ώρες στον κόσμο της Μαντάμ Ρόζας.

Η ταυτότητα της παράστασης
Θεατρική διασκευή: Κώστας Παπαπέτρος
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Σκηνικό – κοστούμια: Γιώργης Κοντοπόδης
Μουσική σύνθεση: Άγγελος Ανδρεόπουλος
Φωτογραφίες – γραφιστικά: Γιάννης Παυλίδης
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης:
Δανάη Καλοπήτα, Πάνος Γεωργουλής, Ελένη Μαρμάρου

Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8 – 12, Κ. Πετράλωνα)

Κυριακή στις 20:30 έως τις 09/04

Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/to-mporntelo-tis-mantam-rozas/

 

Pin It