Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΘέατροΘεατροκριτικέςΨυχή στα μανταλάκια

Ψυχή στα μανταλάκια

mantalakiaΓράφει Η Μαρία Πανούτσου - Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση

Θεατρική παράσταση σε κείμενα της Ιωάννας Καρυστιάνη
ΨΥΧΗ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ»
Διασκευή από τα διηγήματα «Η κυρία Κατάκη» και «Καιρός Σκεπτικός» της Ιωάννας Καρυστιάνη
Διασκευή-σκηνοθεσία: Εύη Δημητροπούλου Σκηνικά κοστούμια: Λέα Κούση
Τραγούδι παράστασης: Νότης Μαυρουδής
Φωτισμοί : Δημήτρης Τσιούμας
Μαγικά παράστασης: Costa Funtastico
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ
Γραφιστικά : Ιουλία Καραβασίλογλου
Παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Βασίλης Βλάχος Τζένη Σκαρλάτου,
Κάτια Σπερελάκη Ελισάβετ Σταυρίδου, Αλέξανδρος Τσακίρης

Έχω παρακολουθήσει τις θεατρικές παραστάσεις του Πολυχώρου Αλεξάνδρεια πάντα ενδιαφέρουσες, πάντα προσεγμένες και με πολύ μεράκι στις επιλογές και το αποτέλεσμα. Η παράσταση ‘ΨΥΧΗ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ’ - μου αρέσει πολύ και ο τίτλος - είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, αν μπορώ να δημιουργήσω μια εντύπωση εξ αρχής του κειμένου μου, μια ίσως άδικη υπερβολή, που όμως μου την επιβάλλει η ποιότητα της συλλογικής αυτής δουλειάς που παρακολούθησα. Η σκηνοθετική γραμμή στηρίχτηκε σε μια προσέγγιση συλλογική εκ μέρους των ηθοποιών, των ηρώων της Καρυστιάνης, και αυτό δημιούργησε στους ηθοποιούς μια ισορροπία στις ερμηνείες, μια ομοιογένεια που λειτούργησε υπέρ της παράστασης. Τα κείμενα ζωντανά, με τρυφερότητα αντικρίζουν το σύντομο της ζωής αυτών των ανθρώπων και σκύβουν επάνω τους σχεδόν ερωτικά.

Δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος μιζέριας στην ζωή τους, καθώς η συγγραφέας τους ανεβάζει στη στάθμη, μιας ζωής γνήσιας και λαμπερής, εξαίροντας την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Τα ειλικρινή αυτά ψυχογραφήματα, που ενώνουν την Ελλάδα του χθες με το σήμερα, με μας όλους, τα διάλεξε ο Βασίλης Βλάχος με τους συνεργάτες του και μας έδωσαν μια παράσταση που μυρίζει θέατρο. Οι ηθοποιοί απλοί, στην ερμηνεία, καλά κρυμμένη η τέχνη τους, όποτε έπρεπε και φανερή όταν το χρειαζόταν το έργο. Οι διανομή των ηθοποιών σωστή, με φωνές, παρουσία και κίνηση και κυρίως αίσθηση του μέτρου. Πειθαρχημένοι στο κείμενο, στον χώρο, στην γραμμή που είχαν αποφασίσει, έπαιζαν στα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και θεατρικής αλήθειας. Ευαίσθητοι ήρωες, ερμηνεύτηκαν, με ευαισθησία. Συγκινητικές στιγμές, όπου το τραγικό ελαφραίνει και γίνεται στόχος η χαρά της ζωής, το γέλιο αντί για το κλάμα. Ο χώρος πολύ καλά χρησιμοποιημένος και με μια σκηνοθεσία ευρηματική, φρέσκια, με χιούμορ και οικονομία, έδωσε απολαυστικές στιγμές, και στους ηθοποιούς αλλά και στους θεατές . Μια παράσταση που αποδεικνύει την δύναμη του θεάτρου, να υπάρχει να ερεθίζει, να καθοδηγεί, να λυτρώνει.

Μαζί με την μεστή γεμάτη επίπεδα, παρουσία και την συγκλονιστική λιτότητα του Άρη Ρέτσου, στο αναλόγιο, με τα μικρά του Παπαδιαμάντη, για την περίοδο 20017-18 ο Βασίλης Βλάχος που εκτός από ηθοποιός, διευθύνει και τον Πολυχώρο Αλεξάνδρεια, έδωσε μια πλούσια συγκομιδή θεατρική. Θα πρότεινα να συνεχιστούν και οι δυο παραστάσεις και να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο για να τις δει. Βασισμένες και οι δυο σε ελληνική λογοτεχνία, διαφορετικών εποχών αλλά ίδιας ποιότητας και ήθους, δημιουργεί με τις επιλογές αυτές μια ενότητα θαυμαστή, που έλκει και εκπαιδεύει με γοητευτικό τρόπο. Πολύ καλή απόφαση για τις δυο παραγωγές και την μεταξύ τους σχέση.

Δεν θα απομακρυνθώ άλλο από την παράσταση ‘ Ψυχή στα Μανταλάκια’ . Θα μείνω για να εξάρω την ποιότητα των ηθοποιών. Μου άρεσαν όλοι εξίσου και το επαναλαμβάνω εκτίμησα ιδιαιτέρως την ματιά και την συνεργασία της σκηνοθέτιδα με τους ηθοποιούς της. Πολύ απολαυστικός ο σκηνικός χώρος για τον θεατή, όπως διαμορφώθηκε, καθώς και η χρήση των αντικείμενων, που δημιούργησαν ένα επιπλέον έργο- κείμενο. Αν ήθελα να προτείνω κάποιες συμβολές για την καλυτέρευση της παράστασης – πάντα υπάρχει περιθώριο και ζητούμενο σε όλες τις παραστάσεις- θα το έκανα εκτός του παρόντος σημειώματος, το οποίο επιθυμεί να κρατήσει την ομορφιά που έλαβε από την παράσταση των: Εύη Δημητροπούλου, Βασίλη Βλάχου, Τζένης Σκαρλάτου, Κάτιας Σπερελάκη , Ελισάβετ Σταυρίδου, Αλέξανδρου Τσακίρη. Θα ήθελα να αναφερθώ στους φωτισμούς και σε όλους τους παράγοντες της παράστασης ως μια επιτυχημένη πραγματικά συνεργασία με τίτλο ‘Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση’. Κορυφαία στιγμή της παράστασης, το τραγούδι που ερμήνευσε ο Βασίλης Βλάχος. Μια κορύφωση της όλης προσπάθειας, μια μαγική στιγμή. Ο Βασίλης Βλάχος, συγκινητικός απέριττος, εσωτερικός, δίνει με την ερμηνεία του τραγουδιού, στίγματα τραγικού (που είχε η παράσταση αποφύγει)-ένα τραγούδι γραμμένο για την παράσταση από τον Νότη Μαυρουδή- και την αριστοτελική λύτρωση και έτσι απελευθερώνει όλους τους ήρωες ολοκληρωτικά. Συγκινήθηκα, θαύμασα, ευχαριστήθηκα και την προτείνω ανεπιφύλακτα την παράσταση ‘ΨΥΧΗ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ’

 
Τετάρτη, 18 Σεπ. 2019 - 13:04:57
 

Newsletter

ΑρχικήΘέατροΘεατροκριτικέςΨυχή στα μανταλάκια Top of Page