Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

"Tango"

tango-900Το Θέατρο Helix στις 20 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει στο Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι τη σάτιρα του Σλάβομιρ Μρόζεκ “Τάνγκο” σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζήπαπά.

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη
μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2018
Μόνο 17 Παραστάσεις

Το έργο στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1972 από το θίασο του Νίκου Κούρκουλου στο θέατρο Αλάμπρα σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

Υπόθεση του Έργου
O Άρθουρ, ο νεαρός ήρωας του έργου, έχει μεγαλώσει σε έναν κόσμο χωρίς αξίες. Ο πατέρας του είναι ένας μέτριος καλλιτέχνης που ξοδεύει τον καιρό του σε μάταια και αμφιβόλου ποιότητας, πρωτοποριακής υφής θεατρικά πειράματα. Η μητέρα του πλαγιάζει με τον αγροίκο Έντι που περιφέρεται μέσα στο ακατάστατο και ανοικοκύρευτο σπίτι. Υπάρχει μία γιαγιά που διατάσσεται κατά καιρούς να ξαπλώνει στο νεκροσέντουκο του μακαρίτη άντρα της που κατά κάποιο τρόπο μένει ακόμη στο σπίτι. Υπάρχει επίσης και ένας αριστοκρατικός θείος με τρόπους τζέντλεμαν και με κλούβιο κεφάλι. Ο Άρθουρ λαχτάρα για πρότυπα, για κανόνες συμπεριφοράς, για αξιοπρέπεια και τάξη. Προσπαθεί να πείσει την ξαδέρφη του Άλα να τον παντρευτεί ακολουθώντας την παράδοση και τις παλιές συνήθειες. Όταν ο Άρθουρ καταλαβαίνει πως η παλιά τάξη δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία, μεθάει. Οι αξίες του παρελθόντος έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να αποκατασταθούν με τη βία. Τι απομένει τότε; Η βία αυτή καθαυτή.

Ο χορός Τάνγκο εδώ συμβολίζει την αρχική παρόρμηση για εξέγερση. Γιατί όταν το Τάνγκο ήταν ακόμα ένας καινούργιος και τολμηρός ο χορός, οι γονείς του Άρθουρ μαχόταν για το δικαίωμα να τον χορέψουν. Στο τέλος του δρόμου όταν η εξέγερση ενάντια στις παραδοσιακές αξίες έχει καταστρέψει κάθε αξία και δεν μένει τίποτε άλλο πέρα από την ωμή δύναμη του Έντι, το Τάνγκο χορεύεται πάνω στα ερείπια του πολιτισμένου κόσμου.

Το “Τάνγκο” είναι έργο ευρείας σημασίας. Διαθέτει εντυπωσιακά στέρεη δομή, ολοκληρωμένους χαρακτήρες, είναι γεμάτο ευρήματα, υπερβολικά διασκεδαστικό και γεμάτο από κωμικές καταστάσεις .

Ο Μρόζεκ με τα μέσα του γκροτέσκ και της φάρσας ζωντάνεψε στα έργα του και ειδικά στο “Τάνγκο” τη σύγκρουση ανάμεσα στον Άνθρωπο και την Ισχύ, ανάμεσα στο πνεύμα και την βία. Ο Μρόζεκ κατέκτησε με το “Τανγκο” σημαντικότατη θέση πλάι στους κορυφαίους δραματουργούς του πρωτοποριακού θεάτρου και εδραίωσε τη φήμη του σε όλο τον κόσμο. Το ¨Τάνγκο” είναι αναμφισβήτητα το πιο συζητημένο θεατρικό κείμενο από όσα πέρασαν από την Ανατολή στη Δύση τα τελευταία χρόνια. Η επιτυχία του έγινε αφορμή να παιχτούν και άλλα πολωνικά έργα κυρίως του Γκρόμποβιτς και του Βιτκίεβιτς που ως τότε δεν είχαν παρουσιαστεί συστηματικά στις διεθνείς σκηνές. Το “Τάνγκο” είναι οπωσδήποτε ένα από τα αξιολογότερα μεταπολεμικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις
Σκηνοθεσία, Εικαστική Σύνθεση: Νίκος Χατζηπαπάς
Χορογραφία: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Χαδούλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βαρδακαστάνη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μυρτώ Σταματοπούλου
Υπεύθυνη marketing του Helix Theatre: Ράνια Παπαδοπούλου

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται

Ευγενία: Βίκυ Καμπούρη
Έντι: Αβραάμ Παπαδόπουλος
Ευγένιος: Νίκος Αναστασόπουλος
Άρθουρ: Νικόλας Ντούρος
Ελεωνόρα: Κατερίνα Βαρδακαστάνη
Στόμιλ: Πέτρος Πετράκης
Άλα: Νέλη Αλκάδη

Πρεμιέρα στο “Σύγχρονο Θέατρο”
20 Δεκεμβρίου 2017
Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη
μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2018
Αναλυτικά οι ημέρες των παραστάσεων:
20-21-27-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - ώρα 21:00
3-10-11-17-18-24-25-31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 - ώρα 21:00
1-14-15-21-22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 - ώρα 21:00

Μόνο 17 Παραστάσεις

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΕΥΜΟΛΠΙΔΩΝ 45 - ΓΚΑΖΙ
ΤΗΛ. 2103464380
ΑΘΗΝΑ

Τιμές εισιτηρίων
__________________________
Γενική είσοδος 15 Ευρώ
Ανέργων 10 Ευρώ
Ατέλειες Ηθοποιών 5 Ευρώ
__________________________
Προπώληση VIVA

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 
Τρίτη, 11 Δεκ. 2018 - 13:38:52
 

Newsletter

ΑρχικήΘέατρο"Tango" Top of Page