Η τέχνη καταστρέφει

Ο πολυδιάστατος ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη μεγάλη οθόνη, ερμηνεύοντας έναν αντίστοιχα σπουδαίο ηθοποιό στη νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου "Η τέχνη καταστρέφει". Η ταινία θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 11 Απριλίου σε διανομή Filmcenter Τριανόν.

Τις προβολές πλαισιώνουν ανοιχτές συζητήσεις με θέμα "Τέχνη και πατριαρχία", σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, και "Τέχνες του θεάματος και παιχνίδια εξουσίας", με τη συμμετοχή του Κώστα Αρζόγλου και γνωστών ηθοποιών

Με την υπογραφή ενός από τους πλέον δραστήριους επαγγελματίες της εγχώριας κινηματογραφίας, που καταφέρνει αδιαλείπτως κάθε χρόνο –παράλληλα με τις θεατρικές του δράσεις- να καταθέτει και μία ταινία, η νέα κινηματογραφική «σοδειά» του Νίκου Κορνήλιου επιχειρεί για άλλη μια φορά να ανιχνεύσει μικρά μυστήρια της ζωής και της τέχνης. Αυτή τη φορά επικεντρώνει το φακό του σε έναν βετεράνο ηθοποιό, που βιώνει το τραύμα της αποξένωσης από τις δυο του κόρες.

Backheldhands 900Με πολύχρονη θητεία σε θεατρικές, κινηματογραφικές και ουκ ολίγες τηλεοπτικές παραγωγές, ένας πολυδιάστατος και ακούραστος ηθοποιός, ο Κώστας Αρζόγλου, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν αντίστοιχα σπουδαίο ηθοποιό του θεάτρου στη νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου «Η τέχνη καταστρέφει». Η εκφραστική δύναμη της υποκριτικής του, το πλούσιο βιογραφικό του και βέβαια η φύση ενός ...γνώριμου για τον ίδιο ρόλου, ενθάρρυναν την επιλογή αυτή στο γνωστό πρωταγωνιστή.

Κινηματογραφική κόρη του Κώστα Αρζόγλου, αλλά και κόρη στην πραγματική ζωή, η ανερχόμενη ηθοποιός Ωρόρα Μαριόν, που μετράει σημαντικές συμμετοχές στο θεατρικό σανίδι και στον κινηματογράφο, όπως στην ταινία «A wedding», για την οποία κέρδισε το β’ βραβείο γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ «Les Magritte du Cinema» στις Βρυξέλλες. Η Γαλλίδα ηθοποιός Κάτια Λεκλέρκ Ο’ Γουόλις, που συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Νίκο Κορνήλιο μετά τη «Μητριαρχία», υποδύεται τη μεγαλύτερη κόρη του Κώστα Αρζόγλου. Στην ταινία συμμετέχει επίσης και η μητέρα της Ωρόρα, Εστέλ Μαριόν, σημαντική ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου του Βελγίου και καθηγήτρια υποκριτικής.

Η ταινία συμμετείχε στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ του Sao Paulo, στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου έλαβε ομόφωνα Βραβείο Κοινού της επιτροπής αναγνωστών του «Αθηνοράματος» για τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ανατρεπτική ματιά και τιμητική διάκριση από την επιτροπή σκηνοθετών του Πανοράματος.

Facebook Page: https://www.facebook.com/backheldhands/

Σύνοψη
Ένας διάσημος ηθοποιός του θεάτρου, μετά από ένα έμφραγμα, καλεί κοντά του τις δύο κόρες του, από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Προσπαθώντας να τις κρατήσει δίπλα του, τους προτείνει να ανεβάσουν μαζί έναν «Μάκβεθ για τρεις». Στη διάρκεια των προβών έρχονται στην επιφάνεια σκληρές αλήθειες για το παρελθόν, πικρίες και θυμοί απέναντι σε έναν πατέρα απόντα, δοσμένο ολοκληρωτικά στην τέχνη του. Εκείνος προκαλεί τις ηθοποιούς-κόρες τους να χρησιμοποιήσουν το τραυματικό αυτό παρελθόν στην ερμηνεία των ρόλων. Μέσα από την εγγύτητα των διαδοχικών προβών τα ψυχικά ρήγματα βαθαίνουν.

Πρωταγωνιστούν
Aurora Marion, Katia Leclerc O’ Wallis, Κώστας Αρζόγλου, Estelle Marion

Συντελεστές
Εκτέλεση Παραγωγής: Ιφιγένεια Τζιμούλη
Κοστούμια: Αριάδνη Νικολούδη
Σκηνικά: Χρήστος Κωνσταντέλλος, Ιφιγένεια Τζιμούλη
Ήχος: Γιάννης Καραμήτρος, Ιάσονας Θεοφάνου
Σχεδιασμός / Μίξη Ήχου: Κώστας Μπώκος / Studio 19st
Εργαστήριο Εικόνας: Authorwave
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Φωτογραφία: Ολυμπία Μυτιληναίου GSC
Σενάριο: Νίκος Κορνήλιος, Ευγενία Παπαγεωργίου
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.
Παραγωγή / Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος

Νίκος Κορνήλιος

Φιλμογραφία
Ισημερία (1991), συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, τέσσερα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Το Αθώο Σώμα (1997), τρία κρατικά βραβεία, συμμετοχή στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Στρασβούργου και Καλκούτας.
Ο Κόσμος Ξανά (2002), συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Karlovy-Vary, Montpellier και Tiburon-California.
Η Μουσική των Προσώπων (2008), ψηφιακή παραγωγή, ειδικό βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Συμμετοχή στο φεστιβάλ της Ζανζιβάρης.
Τρίτη (2010), ταινία Εργαστηρίου, μεγάλου μήκους. Συμμετοχή στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Mar del Plata, Chennai-Madras και στο φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου του Σικάγο.
11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου (2012). Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στα διεθνή φεστιβάλ Sao Paulo, Montpellier, Lecce, Yerevan καθώς, στο Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαρκελώνης-Παρισιού-Νέας Υόρκης και στο Forum Ελληνικού Κινηματογράφου του Μονάχου.
Μητριαρχία (2014). Με τη συμμετοχή 60 γυναικών, ηθοποιών και προσωπικοτήτων. Συμμετοχή στις Νύχτες Πρεμιέρας, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Sao Paulo. Η ταινία, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, προβλήθηκε από πολλές κοινωνικές συλλογικότητες διεθνώς (Βαρκελώνη, Μπουένος-Άιρες κτλ.), καθώς και στην Ελλάδα.
Το Κυπαρίσσι του Βυθού (2015), συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο φεστιβάλ Ποίησης και Κινηματογράφου του Όσλο και στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας.
Παγκόσμια Ψυχή (2016), ταινία Εργαστηρίου, μεγάλου μήκους, βασισμένη στα θεατρικά έργα του Τσέχωφ. Συμμετοχή στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Η Τέχνη Καταστρέφει (2018), συμμετοχή στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο διεθνές φεστιβάλ του Sao Paulo. Ομόφωνο Βραβείο Κοινού της επιτροπής αναγνωστών του «Αθηνοράματος» και τιμητική διάκριση της επιτροπής του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Από Όλους τους Δρόμους του Κόσμου (2019), post-production.

Έχει γυρίσει επίσης την πειραματική μουσική ταινία Trois Mouvements (1982) και το ψηφιακό video-dance Το Μάτι του Ζώου (1996).

Θέατρο
Κυριότερες παραστάσεις:
Η Νύχτα των Ικέτιδων, στο Theatre National de Chaillot
Η Έβδομη Πύλη, στο Theatre National de Chaillot
Η Μίμηση της Σιωπής, στο Φεστιβάλ της Avignon
Ψευδώνυμοι, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης του Παρισιού
Hχόπολις, αστικό θέαμα μέσα στην πόλη του Ivry
Όπως Σας Αρέσει, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Οδός Μάμποτ, στο Θέατρο Ροές
Ο Χοντρός και ο Λιγνός πάνε στον Παράδεισο, στο Θέατρο Σφενδόνη
Χαμ και Κλοβ, στο Booze
Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Κάντ, στο θέατρο Χώρα
Τα Μονόπρακτα του Χάρολντ Πίντερ, στο θέατρο Αλκμήνη
Ονειρόδραμα, στο θέατρο Αλκμήνη
Χορός σε Κύκλο, στο Θέατρο Skrow
Αποσύμπλεξη, στο Θέατρο Skrow
Day for Night, στο Θέατρο Skrow

Δίδαξε υποκριτική στο Θεατρικό Εργαστήρι του Antoine Vitez στο Theatre des Quartiers και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε επίσης υποκριτική και κινηματογράφο στις σχολές Αρχή, Θέατρο των Αλλαγών και Εμπρός.

Μουσική
Έγραψε έργα για μουσικά σύνολα που παίχτηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Ρώμη, Άμστερνταμ, Στρασβούργο, Ορλεάνη, Λονδίνο, Κάνες κτλ.). Έγραψε επίσης τη μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις και τις ταινίες του.

Pin It