Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Super Heroes

SuperHeroes1By CeKompo. Κάθε σούπερ ήρωας επιδιώκει την ανωνυμία του, ώστε να συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του καταπολεμώντας το έγκλημα. Ο καθένας νιώθει ως ήρωα αυτόν που θα καταφέρει να τον προστατέψει σε ώρα ανάγκης, πάντα φορώντας τη στολή του και φυσικά με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις του.

Από μικρά παιδιά επιθυμούμε να υποδυθούμε έναν ήρωα. Η φαντασία στην παιδική μας ηλικία παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο και οι χάρτινοι ήρωες γίνονται πραγματικότητα, εύκολα. Η αμερικανική κινηματογραφική κουλτούρα έχει τιμήσει στο έπακρο τη μεταφορά αμέτρητων χαρακτήρων επιστημονικής φαντασίας από τα χάρτινα παιδικά κόμικς, σε action heroes αρχικά και σε 3D υπέρ-ήρωες με την πάροδο των χρόνων. Τα λεγόμενα blockbusters με σούπερ δυνατούς χαρακτήρες έχουν συνήθως ως θέμα την ιστορία ενός σούπερ ήρωα, ο οποίος καταφέρνει χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις του να προστατεύει τον αδύναμο με μία δόση προσωπικού μελοδράματος.

SuperHeroes2-800Η πλευρά που μπορεί κάποιος να δει την κουλτούρα του ήρωα με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις είναι πολυδιάστατη, και φυσικά οι ήρωες και οι ικανότητές τους είναι τόσες πολλές που δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί καταγραφή ή έστω επιφανειακή αναφορά, γιατί απλά θα χαθούμε στην προσπάθεια. Τα χολιγουντιανά ή ανεξάρτητα στούντιο λαμβάνουν την όλη ιδέα του ήρωα και την προωθούν στο καταναλωτικό κοινό. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή μεταφορά του κόμικς στο σενάριο και μετέπειτα στην οθόνη της αίθουσας και απώτερος σκοπός είναι τα εισιτήρια που θα κοπούν στην -συνήθως- πρώτη εβδομάδα της κινηματογραφικής προβολής.

Ως σινεφίλ θεωρώ δεδομένο ότι προκειμένου να έχω άποψη για μία ταινία ή ένα κινηματογραφικό ρεύμα, πρέπει να έχω ασχοληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να κατανοήσω την ουσία και αν αξίζει τελικά την προσοχή μου. Φυσικά το independent κοινό μπορεί να σνομπάρει -με την καλή έννοια- αυτή μου την ανάγκη, διότι αρκετές κινηματογραφικές μεταφορές αγαπημένων μας ηρώων είχαν δυστυχώς πέσει σε λάθος χέρια και είχαν ως σκοπό τη λεγόμενη αρπαχτή. Η τελική μάχη ανάμεσα στα αιμοβόρα στούντιο και στην ομάδα των ηρώων αναδεικνύει το νικητή, με κριτή το κοινό και τον χρόνο.

SuperHeroes3Η πρώτη αναφορά σε σούπερ ήρωα γίνεται από την Action Comics, μετέπειτα DC Comics, το 1938 και δεν είναι άλλος από τον Superman. Δημιουργοί του ήρωα είναι δύο μαθητές από το Cleveland (Ohio-USA). Ο ήρωας παίρνει σάρκα και οστά για πρώτη φορά στη μαύρη οθόνη το 1978. Την ίδια χρονιά γνωρίζουμε και τον δυνατότερο χαρακτήρα της Marvel, τον Hulk. Το 1967 γίνεται η πρώτη μεταφορά του Spider-Man στην τηλεόραση και χρειάζεται να φτάσουμε στο 2002, για να δούμε τον άνθρωπο αράχνη στη σκοτεινή αίθουσα. Ο σκοτεινός Batman κάνει την εμφάνιση του στο περιοδικό Detective Comics το 1939 και ο Iron Man αρκετά χρόνια αργότερα το 1963. Αμέτρητοι ήρωες μπορούν να απαριθμηθούν, άλλοι πιο σημαντικοί άλλοι όχι και τόσο. Κάποιοι πιο εμπορικοί και κάποιοι πιο mainstream. Τα δύο στρατόπεδα είναι οι super heroes της Marvel και της DC Comics που, αν εξαιρέσουμε κάποιες εναλλακτικές αποδράσεις για τους πιο ψαγμένους τύπου Manga και Anime χαρακτήρες, οι δύο τους έχουν την απόλυτη κυριαρχία στον παγκόσμιο χάρτη των comics σήμερα.

Το 2012 η Marvel μας παρουσιάζει για πρώτη φορά όλους τους μαχητές της σε μία ταινία με τίτλο The Avengers και σημειώνει τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Τον Μάιο του 2015 περιμένουμε τη συνέχεια με τίτλο Age of Ultron, με όλους τους ήρωες ξανά μαζί. Στο αντίπαλο στρατόπεδο η DC Comics ενώ είχε σχεδιάσει την απάντηση στους Avengers με το Justice League τελικά το σχέδιο δεν προχώρησε. Η έκπληξη όμως είναι ότι θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες την πρώτη ιστορία με ήρωες τους Superman και Batman μαζί, με ημερομηνία εξόδου 6 Μαΐου 2016 και τίτλο Batman vs. Superman!

Κάπως έτσι αρχίζει το ταξίδι των ηρώων με τα κολάν και τα comics συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη βιομηχανία του θεάματος αφού υπάρχει μία αστείρευτη θεματολογία. Όμως, δεδομένου ότι πολλά πράγματα στη ζωή χρειάζονται μέτρο και καθώς ο αποδέκτης-θεατής αναζητά τις ιστορίες του αγαπημένου του ήρωα, το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ιστορία και στο πνεύμα του αρχικού χάρτινου ήρωα. Τα αμερικανικά κινηματογραφικά στούντιο κατά βάση αλλά και τα ευρωπαϊκά, στις μεταφορές τους από τα κόμικς ή μυθιστορήματα σούπερ ηρώων, βασικό στόχο έχουν τη μαγεία του θεατή με τη χρήση του οπτικού εφέ. Όλοι θυμόμαστε με νοσταλγία την πρώτη φορά που αντικρίσαμε τον Superman να πετάει στον ουρανό της αμερικανικής μεγαλούπολης Metropolis. Η ανάγκη των Αμερικανών να εμπλουτίζουν την ιστορία τους με ήρωες που έχουν υπεράνθρωπες δυνάμεις, που έχουν χρέος τους να σώζουν αρχικά τον Αμερικανό πολίτη και μετά όλους τους άλλους προέρχεται πιθανόν από την μικρή τους ιστορία ως έθνος.

SuperHeroes4-800

Τα αμερικανικά κατά βάση στούντιο δεν θα μπορούσαν να γυρίσουν την πλάτη τους στην ελληνική μυθολογία, άλλωστε πολλοί ήρωες είναι επηρεασμένοι από αυτήν. Ο Ηρακλής, αρχαίος μυθικός ήρωας θεωρούμενος ως ο μέγιστος των Ελλήνων ηρώων, αλλά και ο Θησέας, Έλληνας βασιλιάς της Αθήνας στην ελληνική μυθολογία, είναι δύο μόνο από τους Έλληνες ήρωες, από τους πολλούς που ασχολήθηκαν τα κινηματογραφικά στούντιο με σχετική επιτυχία. Μερικές φορές το αποτέλεσμα απέχει από τη φιλοσοφία του ήρωα που γνωρίζουμε, διότι συνήθως μπερδεύονται τα αμερικανικά comics με την ελληνική μυθολογία και η απήχηση της ταινίας δεν είναι τελικά η επιθυμητή. Η ελληνική μυθολογία συνεχίζει και θα συνεχίσει από ότι φαίνεται να τροφοδοτεί το παγκόσμιο σινεμά με ιστορίες θάρρους και ανδρείας επηρεάζοντας μικρούς και μεγάλους.

SuperHeroes5

Στις κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλεται ήδη η δεύτερη συνέχεια του Captain America με τίτλο The Winter Soldier, μια συνέχεια σαφώς ανώτερη από την πρώτη, όπου επιτέλους οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν προωθούν το όνομα αλλά τον ήρωα. Ο Steve Rogers καλείται να αντιμετωπίσει μία συνωμοσία στο εσωτερικό της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., η οποία έχει βγάλει εκτός μάχης τον Nick Fury. Κυνηγημένος απ' όλους κι έχοντας στο κατόπι του ένα μυστηριώδη δολοφόνο με το όνομα «Στρατιώτης του χειμώνα», θα ζητήσει τη βοήθεια της Natasha Romanoff και του Sam Wilson, της Μαύρης Χήρας και του Falcon, αντίστοιχα.

SuperHeroes6-800

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε και τη συνέχεια του δεύτερου κεφαλαίου του The Amazing Spider-Man. Ο Peter Parker συνεχίζει να προσπαθεί να προσαρμοστεί στη μυστική του ταυτότητα και τις υποχρεώσεις του στη μάχη κατά του εγκλήματος. Αυτή τη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο υπέρ-κακούς: τον Rhino, που απέκτησε υπερδυνάμεις μετά από ένα στρατιωτικό πείραμα, και τον Electro, που μπορεί να ελέγχει την ηλεκτρική ενέργεια έχοντας χτυπηθεί από έναν κεραυνό. Παράλληλα, η επιστροφή του Harry Osborn θα οδηγήσει τον Peter Parker σε περισσότερες αποκαλύψεις για το παρελθόν του, ενώ προσπαθεί να κρατήσει την Gwen Stacey μακριά από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

SuperHeroes7

Το απόλυτο σύνολο των X-Men μάχεται σε έναν πόλεμο για την επιβίωση του είδους σε δύο χρονικές περιόδους στο X-Men: Days of Future Past. Οι χαρακτήρες από την αρχική τριλογία του X-Men ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους νεότερους από το X-Men: First Class σε μια επική μάχη, η οποία πρέπει να αλλάξει το παρελθόν για να σώσει το μέλλον μας.

Από τα trailer των συγκεκριμένων ταινιών καταλαβαίνουμε ότι τα στούντιο προσπαθούν να κάνουν επανεκκίνηση της ιστορίας τους και όχι απλά να τη συνεχίσουν, θεωρώντας πιθανόν ότι έκλεισε ένας κύκλος και ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ξανά η ιστορία.
Από μικρός ένιωθα μία έλξη προς τον φανταστικό κόσμο των super heroes, και μάλλον είμαστε πολλοί, γι' αυτό τα κινηματογραφικά στούντιο προσπαθούν να ικανοποιήσουν κάθε μας ανάγκη (αλλά και κάθε δική τους) με αρκετές κυκλοφορίες.
Ο στόχος έχει επιτευχθεί πολύ πριν κυκλοφορήσει κάθε ταινία στη σκοτεινή αίθουσα, αφού μας βομβαρδίζουν, πάντα για την ενημέρωση μας, με πληροφορίες για την επικείμενη ταινία με τον αγαπημένο μας ήρωα. Ο λόγος φυσικά είναι η μαζική μας προσέλκυση για να παρακολουθήσουμε την πιο συναρπαστική -μέχρι την επόμενη -ιστορία του ήρωα, και το κόψιμο όσο το δυνατόν πιο πολλών εισιτηρίων.

Μήπως τελικά ότι και να κάνουν για εμάς τους πιο ρομαντικούς του είδους, η ικανοποίηση του ξεφυλλίσματος ενός τεύχους του Spider-Man ή του Hulk δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί, για τον απλό λόγο ότι η φαντασία είναι απεριόριστη όταν δεν υπάρχουν "τεχνολογικοί φραγμοί";

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

CeKompo

CeKompo

Ο CeKompo γεννήθηκε στο Αγρίνιο και ζει στην Πάτρα. Είναι λάτρης της μουσικής και του κινηματογράφου και του αρέσει να εκφράζει τις σκέψεις του για εκείνες τις δημιουργίες που επίμονα τον προσεγγίζουν και σαν σειρήνες τον γοητεύουν. Γράφει για ό,τι απολαμβάνει σε ήχους και εικόνες και με αυτόν τον τρόπο, «εκθέτοντας» δηλαδή τις σειρήνες του, προσπα...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι:

 
Δευτέρα, 23 Σεπ. 2019 - 19:42:42
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςSuper Heroes Top of Page