Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΚινηματογράφοςΘεέ μου τι σου κάναμε;

Θεέ μου τι σου κάναμε;

thee-mou-ti-sou-kaname-1του Νικόλα Μιτζάλη

(Qu'est-ce qu'on a fait au bon dieu?) Σενάριο: Philippe de Chauveron, Guy Laurent, Σκηνοθεσία: Philippe de Chauveron, Παραγωγή:Romain Rojtman, Μουσική: Marc Chouarain, Ηθοποιοί: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Frederic Chau, Frederique Bel, Elodie Fontan, 97', 2014

Ο Claude Verneuil (Christian Clavier) μαζί με την γυναίκα του Marie (Chantal Lauby) αποτελούν ένα παραδοσιακό συντηρητικό ζευγάρι της γαλλικής μεσοαστικής τάξης που διαμένει στην περιφέρεια, στην ήσυχη περιοχή της Chinon, και σε μια εντυπωσιακή, κλασσική, ευμεγέθη μονοκατοικία.

thee-mou-ti-sou-kaname-2Οι τρεις μεγαλύτερες κόρες τους είναι ήδη παντρεμένες η καθεμία με άντρες διαφορετικής καταγωγής, θρησκείας και φυλής: Η Isabelle με τον μουσουλμάνο άραβα Rachid, η Odile με τον εβραίο David και η Segolene με τον βουδιστή κινέζο Chao Ling.

Το ζεύγος Verneuil, αν και προσπαθεί να τηρήσει τα προσχήματα, δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα αυτή γεγονός που αποκαλύπτεται δυσάρεστα στην τελευταία μάζωξη της οικογένειας όπου και ξεδιπλώνονται στερεότυπα και συντηρητισμοί με την μορφή ρατσιστικών σχολίων και προσβολών. Και οι ίδιοι οι γαμπροί όμως, αν και Γάλλοι, διατηρούν και αυτοί με τη σειρά τους ο ένας για τον άλλο τα αντίστοιχα στερεότυπα για το διαφορετικό που κατ' ουσίαν υποκρύπτει κι έναν λανθάνοντα ρατσισμό με την πραγματικότητα να τους διαψεύδει διασκεδαστικά: Ο Chao είναι τραπεζίτης, ο Rachid δικηγόρος κι ο David ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας. Με αφορμή τον επικείμενο γάμο της τέταρτης κόρης αποφασίζουν να συμφιλιωθούν κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις πράγμα που το πετυχαίνουν. Όταν όμως μαθαίνουν ότι ο νέος γαμπρός, αν και γάλλος καθολικός, είναι μαύρος ξεσπούν εκ νέου αντιδράσεις, αυτή τη φορά όλων εναντίον του, ενώ ακόμα και ο μελλοντικός συμπέθερος του Claude, διατηρεί τα στερεότυπα για τον Γάλλο αποικιοκράτη κλπ. Στο τέλος εξομαλύνονται όλα καθώς οι δεσμοί αίματος υπερκεράζουν τον όποιο συντηρητισμό.

thee-mou-ti-sou-kaname-3Ο Chauveron μας προσφέρει μια πραγματική κωμωδία προβληματισμού πάνω στην υπόσταση της Ευρώπης και κυρίως πάνω στη διαπολιτισμικότητα. Η τελευταία, όταν υπάρχει πράγματι, σημαίνει άρση των προπολιτικών στοιχείων εκείνων που παγιώνουν την διακριτότητα των πολιτισμών και την περιθωριοποίηση των ανθρώπων. Η μετάβαση προς αυτήν απαιτεί ουσιαστικά την κατάργηση του κράτους-έθνους καθώς και των ποικίλων αποκλεισμών και ανισομερειών που το τελευταίο δημιουργεί καθώς και την υπέρβαση των παρελθουσών ιστορικών οικονομικών και πολιτικών συνθηκών που στηρίζονταν στην εκμετάλλευση κοινωνικών ομάδων.

Τα παραπάνω δεν φαίνεται να ακολουθούνται από την Γαλλία που συνεχίζει να διαθέτει μια τεράστια μουσουλμανική μειονότητα της τάξης του 6%, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παραμένει τραγικά αποκλεισμένο κοινωνικά και χωρικά.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τετάρτη, 24 Ιουλ. 2019 - 06:09:50
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςΘεέ μου τι σου κάναμε; Top of Page