2ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας ΚΙΝΟ ΑΤΗΕΝS

Ογδόντα (80!) ανεξάρτητες ταινίες από κάθε είδος και κάθε γωνιά του κόσμου, θα κατακλύσουν την Αθήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου.

 

Οι ταινίες θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο από 1 έως 10 Μαρτίου 2024 στην Τεχνόπολη και το Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υπό την Αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. To πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα μικρού και μεγάλου μήκους, εργαστήρια, masterclasses, DJ sets και άλλες παράλληλες δράσεις, ενώ οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Ο κεντρικός κορμός του διαγωνιστικού τμήματος θα τρέξει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου θα προβληθούν εκτός άλλων και οι υποψήφιες ταινίες προς βράβευση για το Βραβείο Κοινού LUX 2024, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη European Film Academy, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής των βραβείων, όπου ειδική κριτική επιτροπή θα απονείμει τα Χρυσά Ελάφια Μεγάλου και Μικρού Μήκους, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στις 19:00.
Στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων θα εγκαινιαστεί φέτος το παιδικό τμήμα KINO JUNIOR, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους άνω των 3 ετών. Το τμήμα είναι διαγωνιστικό, καθώς κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών, θα απονείμει το βραβείο Χρυσό Ελαφάκι της Πόλης των Αθηνών, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στις 12:00.

Οι ειδικές προβολές του φετινού ΚΙΝΟ ATHENS, καθώς και η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Η έναρξη θα δοθεί με την ταινία EUROPA, παρουσία της σκηνοθέτιδας Sudabeh Mortezai, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, στις 20:30.
Τέλος, η ταινία NOTRE CORPS της διάσημης ανεξάρτητης Γαλλίδας δημιουργού Claire Simon, θα προβληθεί σε μια ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στις 19:00.
Το ΚΙΝΟ ATHENS υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, του Athens Film Office και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

“Η εποχή που ζούμε είναι τόσο αβέβαιη, ώστε η σημασία της αφήγησης καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Το φεστιβάλ δημιουργήθηκε σε μια περίπλοκη περίοδο –τα χρόνια του COVID- και συνεχίζει να υπάρχει, φτάνοντας στη δεύτερη έκδοσή του, με όραμα και αποστολή να δημιουργήσει έναν χώρο για τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, ώστε να παρουσιάζουν ανοιχτά τη δουλειά τους. Ένας χώρος ουδέτερος και ποικιλόμορφος, χωρίς σύνορα, όπου δεν υπάρχει λογοκρισία, ένας χώρος ελευθερίας του λόγου μέσω της τέχνης. Είμαι ενθουσιασμένη που αποκαλύπτω το φετινό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που δεν ήταν εύκολο να συντεθεί, άλλωστε ποτέ δεν είναι. Λάβαμε έναν τεράστιο αριθμό εξαιρετικών έργων από όλο τον κόσμο. Ταινίες που δεν ήταν εύκολο να αξιολογηθούν, ταινίες που δεν ήταν εύκολο να αφομοιωθούν, ταινίες που δυσκόλεψαν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είμαι πολύ περήφανη για το φετινό πρόγραμμα, για την ανοιχτότητα, την ελευθερία και την ποικιλομορφία, που αντικατοπτρίζουν μια άλλη πλευρά του κόσμου μας.
Ραντεβού στους κινηματογράφους!”
Νίνα Βελιγράδη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Αναλυτικό Πρόγραμμα Προβολών και Δράσεων εδώ


Μείνετε συντονισμένοι με τα νέα του ΚΙΝΟ Athens κάνοντας εγγραφή στο newsletter και στα Facebook • Instagram • TikTok.

Pin It