Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΚινηματογράφοςΑνοίγει η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας

Ανοίγει η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας

FEST-PATRASΚινηματογραφικό αφιέρωμα βραβευμένων ταινιών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μία παραγωγή

του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2013 σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Δώδεκα βραβευμένες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, ανοίγουν την αυλαία των φετινών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας. Το αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου θα φιλοξενήσει από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου και για τέσσερις ημέρες μοναδικές δημιουργίες.

 

EAK

Η συγκεκριμένη ενότητα είναι παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Στο πλαίσιο της ενότητας πριν την έναρξη των προβολών της πρώτης ημέρας, στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με θέμα «Ελληνικός Κινηματογράφος, εδώ και πάντα» παρουσία της προέδρου της ΕΑΚ, Κατερίνας Ευαγγελάκου (σκηνοθέτης) και του μέλους της ΕΑΚ, Παναγιώτη Φαφούτη (σκηνοθέτης).

 

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου (Πλατεία Κορυλλού 2, Πάτρα) η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό με ώρα έναρξης 21.00

                              Πρόγραμμα:
dimotiki-vivliothikiΔευτέρα, 17/6/2013, Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου
7:30μμ Ανοιχτή Συζήτηση
9:00μμ - Βραβευμένες Ταινίες 2010
"Άλλος Δρόμος δεν Υπήρχε" του Σταύρου Ψυλλάκη. (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ)
"Κι Εγώ για Μένα" του Τζώρτζη Γρηγοράκη. (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους)
"Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου. (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας)

Τρίτη, 18/6/2013, Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου 9:00μμ - Βραβευμένες Ταινίες 2011
"Τα Παιδία δεν Παίζει", των Αργύρη Τσεπελίκα & Αγγελής Ανδρικοπούλου (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ)
"Casus Belli" του Γιώργου Ζώη (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους)
"Μαχαιροβγάλτης" του Γιάννη Οικονομίδη (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας)

Τετάρτη, 19/6/2013, Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου 9:00μμ - Βραβευμένες Ταινίες 2012
"Πρώτη Ύλη" του Χρήστου Καρακέπελη (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ)
"Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ" της Ρηνιώς Δραγασάκη (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους)
"Άδικος Κόσμος" του Φίλιππου Τσίτου (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας)

Πέμπτη, 20/6/2013, Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου 9:00μμ - Βραβευμένες Ταινίες 2013
"Ημερολόγια Αμνησίας" της Στέλλας Θεοδωράκη (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ)
"Χαμομήλι" του Νεριτάν Ζιντζιρία (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους)
"Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού" του Έκτορα Λυγίζου (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας)

                   Ταινίες (με σειρά προβολής)

ALLOSDROMOSDENIPIRXE-700Άλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε (σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης)
Σύνοψη: Μια ομάδα ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, που τη λήξη του Εμφυλίου και για 14 περίπου χρόνια παρέμειναν κρυμμένοι στο νομό Χανίων, ανασυγκροτώντας τις εκεί παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ. Στην ταινία παρακολουθούμε το "θαύμα" της αντοχής των τσακισμένων υπολειμμάτων του Δημοκρατικού Στρατού και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων που τους έκρυβαν τόσα χρόνια. "Πρωταγωνιστές" και "αφανείς", αυτής της ιστορίας, εξίσου φωτεινοί και δυσεύρετοι, πέρα από ιδεολογίες, ενσαρκώνουν κάτι πολύ σημαντικό : βαθιά προσήλωση στον ίδιο τον άνθρωπο και στην αξιοπρέπειά του. Και αυτό είναι το θέμα της ταινίας ....
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (2010), 1Ο Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους, στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2009), Βραβείο Κοινού, ως ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, στο " 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας " (2009).

EGOGIA-MENAΚι Εγώ για Μένα (σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης)
Σύνοψη: O Αντώνης πάει πάντα με το τρένο. Τρέχει κι αυτός να προλάβει.Tον προλαβαίνει όμως το πρόσφατο παρελθόν του. Η πραγματικότητα δεν του επιτρέπει να ξεπεράσει τα παιχνίδια του μυαλού του. Έτσι είναι γιατί έτσι πάει.Τα γράφει στ' αρχίδια του όλα. Κατουριέται. Όσο είναι εξαρτημένος από τη φίλη του, άλλο τόσο είναι και από την πάρτη του. Δεν χρωστάει τίποτα σε κανένα. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία...
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2010), Βραβείο καλύτερης ταινίας, μοντάζ, ήχου, στο Φεστιβάλ Δράμας (2009)

 

KINODONTAS1Κυνόδοντας (σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος)
Σύνοψη: Σε μια απομονωμένη μονοκατοικία έξω από την Αθήνα ζει μια πενταμελής οικογένεια. Τα τρία παιδιά δεν έχουν βγει ποτέ από το σπίτι και μεγαλώνουν χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Ο μόνος άνθρωπος που τους επισκέπτεται είναι η Χριστίνα, υπάλληλος στο εργοστάσιο του πατέρα, με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του μεγάλου γιου.
Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλει, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλης, Μαίρη Τσώνη, Άννα Καλαϊτζίδου
Διακρίσεις: Βραβεία Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β' Ανδρικού Ρόλου, Μοντάζ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2010), Βραβείο Un Certain Regard και Βραβείο Νεότητας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (2009), Ειδικό βραβείο επιτροπής και Α' βραβείο γυναικείς ερμηνείας στο Κινημ/κο Φεστιβάλ του Σαράγεβο, Βραβείο καλύτερης ταινίας επιτροπής νέων και Βραβείο Πολίτης Κέιν καλύτερου νέου σκηνοθέτη, στο Φεστιβάλ του Σίτζες (Καταλωνία), Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Στοκχόλμης, Βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ του Δουβλίνου, Μέγα Βραβείο στο Φεστιβάλ του Εστορίλ (Πορτογαλία), Βραβείο καλύτερου σκηνοθέτης στο Διεθνές Φεστιβάλ RiverRun (ΗΠΑ)

TAPAIDIADENPAIZEIΤα Παιδία δεν Παίζει (σκηνοθεσία: Αργύρης Τσεπελίκας, Αγγελή Ανδρικοπούλου)
Σύνοψη: Σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Πάτρας τέσσερα μικρά παιδιά αποφασίζουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στο παιχνίδι και φτάνουν μέχρι τον δήμαρχο της πόλης, ζητώντας να τους φτιάξει ένα γήπεδο σ' ένα κοντινό, άχτιστο οικόπεδο.
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ), της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2011), Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο LA Greek Film Festival

CASUS-BELLICasus Belli (σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης)
Σύνοψη: Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Όμως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά.
Στο Casus Belli παίζουν 146 ηθοποιοί
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2011), Συμμετοχή στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, Βραβείο Μυθοπλασίας και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (2010)

MAXAIROVGALTISΜαχαιροβγάλτης (σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης)
Σύνοψη: Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Νίκος κατεβαίνει από την Πτολεμαΐδα στην Αθήνα. Ο θείος του του προσφέρει τροφή και στέγη κι εκείνος αναλαμβάνει να φροντίζει τα σκυλιά του. Μόνος σε ένα απομονωμένο προάστιο, βουλιάζει στη μίζερη ρουτίνα, ώσπου η σχέση του με τη θεία θα αλλάξει όλες τις ισορροπίες.
Παίζουν: Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Βουλγαράκης, Γιάννης Αναστασάκης, Μάγια Κώνστα, Νικολίτσα Ντρίζη.
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνογραφίας, Ήχου, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2011), Χρυσός Ορφέας Καλύτερης Ταινίας στο LA Greek Film Festival (2011), Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας, στης Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (2010).

PROTIILI Πρώτη Ύλη (σκηνοθεσία: Χρήστος Καρακέπελης)
Σύνοψη: Θέμα του ντοκυμαντέρ είναι η οικονομική δραστηριότητα "πίσω" από την ανακύκλωση μεταλλικών αντικειμένων που συσσωρεύονται από τους μέσους καταναλωτές μεγάλων άστεων. Περιθωριακές ομάδες που τα συγκεντρώνουν άθελά τους μετατρέπονται σε κινητήριο μοχλό ενός γιγαντιαίου μηχανισμού πλουτισμού. Μέσα από πέντε ρακοσυλλέκτες το ντοκυμαντέρ ερευνά το παρασκήνιο της κατανάλωσης και ακολουθεί το αόρατο ταξίδι του μετάλλου που καταλήγει ως ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ.
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2012), Τιμητική Διάκριση, Βραβεία Φωτογραφίας και Ήχου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας (2011), Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο London Greek Film Festival (2010)

O-MPAMPASMOUΟ Μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ (σκηνοθεσία: Ρηνιώ Δραγασάκη)
Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 στην Αθήνα, ένα δεκάχρονο κορίτσι χάνει σταδιακά την επαφή του με τον εργασιομανή κομμουνιστή πατέρα του. Φαντάζεται ότι ο Βλαντιμίρ Λένιν θέλει να του κάνει κακό. Τα πράγματα χειροτερεύουν, όταν ο μανιακός δολοφόνος των αμερικανικών ταινιών, Φρέντι Κρούγκερ, ενώνει τις δυνάμεις του με τον Ρώσο.
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2012), Βραβείο 2ης Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (2011)

 

ADIKOS-KOSMOSΆδικος Κόσμος (σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσίτος)
Σύνοψη: Ο Σωτήρης είναι προανακριτής της Αστυνομίας. Μια μέρα αποφασίζει να γίνει δίκαιος. Θα αθωώνει όλους αυτούς που έπεσαν στο έγκλημα επειδή δεν είχαν "στον ήλιο μοίρα"....
Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Χρήστος Στέργιογλου, Θεοδώρα Τζήμου.
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Α' Ανδρικού Ρόλου & Β' Ανδρικού Ρόλου, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2012), Βραβείο Σκηνοθεσίας και Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. κ.α.

IMEROLOGIA-AMNISIASΗμερολόγια Αμνησίας (σκηνοθεσία: Στέλλα Θεοδωράκη)
Σύνοψη: Μια γυναίκα ανακαλύπτει κάποιες ξεχασμένες ταινίες σούπερ οκτώ που αναφέρονται στις χρονιές 1985-86, από την Ελλάδα, την Αυστραλία και το Παρίσι, όταν ήταν φοιτήτρια. Τις ανακαλύπτει το 2010, σε μια περίοδο προσωπικών απωλειών που συμπίπτει με την όξυνση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Βλέποντας αυτά τα ξεχασμένα ημερολόγια οξειδωμένα από το χρόνο, της δημιουργείται η ανάγκη να κινηματογραφήσει στιγμές από δύο καινούργιες χρονιές της ζωής της το 2010 και το 2011, προσωπικές μεν, αλλά σε ένα περιβάλλον κοινωνικών αναταραχών. Χρησιμοποιώντας πια ένα άλλο μέσο, ψηφιακό, καταγράφει εικόνες της κρίσης μέχρι το Φεβρουάριο του 2012. Το άδειασμα των προσωπικών χώρων των ανθρώπων που πέθαναν, συμπίπτει με το «άδειασμα» των χώρων μέσα στην πόλη, αλλά και το «άδειασμα» των κατοίκων της.
«Στέλνει» αυτά τα ξεχασμένα ημερολόγια στο φίλο της Πίτερ στην Αυστραλία.
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) της Ελληνικής Ακαηδημίας Κινηματογράφου (2013)

XAMOMILIΧαμομήλι (σκηνοθεσία: Νεριτάν Ζιντζιρία)
Σύνοψη: Είναι μόνη της. Ο κόσμος των ζωντανών είναι μακριά, ενώ ο κόσμος των νεκρών μυρίζει χαμομήλι.
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2013), Βραβείο Μυθοπλασίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δρέσδης (2013), Χρυσός Διόνυσος, Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κιν/φου και Τιμητική Διάκριση Ήχου, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (2012).

AGORIΤο Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού (σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος)
Σύνοψη: Ο 22χρονος Γιώργος ζει άνεργος σε ένα μικρό αθηναϊκό διαμέρισμα. Δεν έχει λεφτά όχι μόνο για να πληρώσει νερό και ρεύμα, αλλά ούτε για να φάει. Όταν θα μείνει και χωρίς σπίτι, παίρνει τους δρόμους μαζί με το καναρίνι του.
Παίζουν: Γιάννης Παπαδόπουλος, Λίλα Μπακλέση, Κλεοπάτρα Περάκη, Βαγγέλη Κομματάς, Χαράλαμπος Γκόγιος
Διακρίσεις: Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α' Ανδρικού Ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2013), Ειδική μνεία καλύτερης ερμηνείας στο Φεστιβάλ Karlovy Vary (Τσεχία), Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Montreal IFF New Cinema (Καναδάς), Βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Cinergia (Πολωνία)

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

xorigoi-epikoinonias

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Πρέπει να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Δεκέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Κυριάκη, 16 Δεκ. 2018 - 11:20:01
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςΑνοίγει η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας Top of Page