Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

ΑρχικήΚινηματογράφοςΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ - συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη

ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ - συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη

MANIATIS-900μια ταινία του Σταύρου Ψυλλάκη, διάρκειας 98min.

Η ταινία θα προβάλλεται τα Σάββατα 4, 11 & 18 Μαΐου, στις 20.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (η πρεμιέρα έγινε στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης).

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με προσκεκλημένους ομιλητές, τον σκηνοθέτη και το κοινό.
Στις 4 Μαΐου προσκεκλημένοι θα είναι οι: Βασίλης Κάλφας (καθ. φιλοσοφίας), Αλέξης Ζήρας (κριτικός λογοτεχνίας), Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτις, συγγραφέας) και Γιώργος Ζεβελάκης (συλλέκτης).

O Γιώργος Μανιάτης ήταν ένας σημαντικός διανοητής (συγγραφέας, δημοσιογράφος, μουσικός) με θυελλώδη, μυθιστορηματική ζωή. Στα 18 του, το 1957, αφού έζησε σε μεγάλη ένδοια τα παιδικά του χρόνια, εργάστηκε για λίγο στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου και στη συνέχεια κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων, την εποχή που εκεί μαίνονταν η αλγερινή επανάσταση. Tριάμισι περίπου χρόνια μετά, μην αντέχοντας την ανείπωτη βία της Λεγεώνας, λιποτάχτησαν με τον Ιταλό Λεγεωνάριο Marco Zanchetta. Σώθηκαν τελικά, μετά από 21 μέρες απίστευτης περιπλάνησης στην έρημο της Σαχάρας. Επιστρέφοντας στην Αθήνα κατέγραψε τις εμπειρίες του στο συγκλονιστικό, πρώτο του βιβλίο, «Δραπέτευσα από τη Λεγεώνα των Ξένων» (Ημερολόγιο Αλγερία 1957-1961). Πνεύμα ανυπότακτο και αντισυμβατικό, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ελευθερία». Ο Γιώργος Μανιάτης αγάπησε με πάθος τις λέξεις και τις γυναίκες. O διακεκριμένος κινηματογραφιστής Σταύρος Ψυλλάκης θα συναντηθεί μαζί του το 2015 και θα καταγράψει στις συναντήσεις τους το άρωμα της ψυχής του. Λίγο αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου 2018, ο Γιώργος Μανιατης θα αφήσει την τελευταία του πνοή: τον έπνιξαν οι αναθυμιασεις καπνού που προκλήθηκαν από την κάφτρα της πίπας του στο στρώμα του κρεβατιού.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Ο Γιώργος Μανιάτης (1939-2018), λεγεωνάριος στην Αλγερία στα 18 του, συγγραφέας και μουσικός στη συνέχεια, ορίζει τον εαυτό του ως «δημόσιο κίνδυνο». Η ταινία δεν είναι μια βιογραφία του Μανιάτη. Αναζητά την περιπέτεια της ψυχής του, μιας συνείδησης σε διαρκή εγρήγορση, εμπρηστικής και αυτοπυρπολούμενης. "Αλλάζει τη ζωή, όποιος αλλάζει ζωή", μας λέει...
«Αυτό που δαιμονίζει συνέχεια τον Γιώργο Μανιάτη... είναι πολύ απλά το ξεπέρασμα των ορίων. ... Γυρεύει πάνω απ΄όλα να αποκρυσταλλώσει εκείνες τις οριακές στιγμές όπου ο άνθρωπος αισθάνεται πραγματικά διαθέσιμος, όταν γνωρίζει σε βάθος τις ίδιες τις δυνατότητές του. ... Στο βιβλίο του έχει ενσωματωθεί, με τον πιο οργανικό τρόπο, η περιπέτεια της ψυχής του. Αυτή η αναζήτηση του παραναλώματος στη δράση, αυτή η απόσβεση στο αεικίνητο και όχι στο αμετακίνητο του ανθρώπου, αυτός ο παροξυσμός και ο αλκοολισμός της συνεχούς κίνησης, είναι ουσιαστικά ο πρωταγωνιστής του βιβλίου – και ίσως ο συγγαρφέας του.»
Αυτές οι παρατηρήσεις του κριτικού Α. Ζήρα, γραμμένες για την επανέκδοση της Λεγεώνας το 1990 από την Εστία, αφορούν σε μεγάλο βαθμό και την αύρα που αποπνέει το καταγεγραμμένο υλικό των δικών μας συναντήσεων με το Μανιάτη. Αυτή θέλουμε να είναι για το θεατή και η τελική αίσθηση της ταινίας μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
σκηνοθεσία - σενάριο – κάμερα - ήχος
ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ

συνεργασία στην ιδέα και την έρευνα της ταινίας
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΚΑΛΙΑΚΑΤΣΟΣ

μοντάζ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΚΚΑΣ

μουσική - μίξη ήχου
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ

έργα ζωγραφικής
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

απόδοση κειμένου
ΡΗΝΙΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

αφίσα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

επεξεργασία εικόνας – παραγωγή
2׀35

2019 ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ – ΔΥΟ ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημοσκόπηση

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών;

 
Τρίτη, 20 Αυγ. 2019 - 18:13:13
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ - συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη Top of Page