Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest

Δράσεις και Εκδηλώσεις

Η αυλαία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest θα ανοίξει για 10η επετειακή χρονιά στην πόλη της Χαλκίδας την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest θα διαρκέσει 6 ημέρες , από 11 έως και 16 Οκτωβρίου, και θα προβληθούν συνολικά 100 ντοκιμαντέρ. Στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 68 ταινίες ντοκιμαντέρ παραγωγής 2015-2016, 28 μεγάλου μήκους και 40 μικρού μήκους.
Φέτος την επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν στο Φεστιβάλ 25 ταινίες-ντοκιμαντέρ.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια καλλιτεχνικής και δημιουργικής πορείας. Από το 2007 όταν και ξεκίνησε έχει προβάλλει πάνω από 1.000 ταινίες-ντοκιμαντέρ τα οποία έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 100.000 θεατές.
Το Φεστιβάλ αυτά τα δέκα χρόνια έχει καταφέρει να δημιουργήσει την πλατφόρμα και να δώσει το έναυσμα για την σημερινή ανάπτυξη του σε ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά ραντεβού της χώρας κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη των δημιουργών. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι σκηνοθέτες επιλέγουν το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest για να κάνουν την πρεμιέρα της ταινίας τους.
Οι Έλληνες κινηματογραφιστές εμπνευσμένοι από δημιουργικά ερεθίσματα της καθημερινότητας, μας παρουσιάζουν τις ξεχωριστές τους ιστορίες που προκαλούν, αποκαλύπτουν και αφυπνίζουν την συνείδηση τονίζοντας την βαρύνουσα σημασία της κινηματογραφικής παραγωγής , της κινηματογραφικής εικόνας και του κινηματογραφικού λόγου.
Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, στο επίσημο πρόγραμμα του περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά και νέους. Από τις 12 έως τις 16 Οκτωβρίου η Νεανική Δημιουργία δίνει το έναυσμα στο νεανικό κοινό να προβληματιστεί, να εμπνευστεί και να γνωρίσει από κοντά το πιο συναρπαστικό είδος, το ντοκιμαντέρ.

Τελετή Έναρξης την Τρίτη 11 Οκτωβρίου

Η Τελετή Έναρξης είναι αφιερωμένη στον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο
Η Τελετή Έναρξης του 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest είναι αφιερωμένη στον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ένας πολύ σημαντικός ηθοποιός του Ελληνικού Κινηματογράφου, που τίμησε την τέχνη του και συνεχίζει να την υπηρετεί με συνέπεια και αφοσίωση.
Θα προβληθεί η ταινία “To Αυγό” από τη σειρά “Εκείνος και Εκείνος” του Κώστα Μουρσελά. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Παράλληλες Εκδηλώσεις 10ου Docfest
Εκθέσεις
I. Από 12 έως και 16 Οκτωβρίου θα λειτουργεί στο Φουαγιέ Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας η έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Γιάννη Βαλυράκη.
II. Από 12 έως και 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας έκθεση «Από το κινηματοθέατρον του ξενοδοχείου Λούσυ στο θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος» για τα 35 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου Χαλκίδας (1981-2016).
III. Από 12 έως 16 Οκτωβρίου θα λειτουργεί στην Πλατεία Τζαμί έκθεση φωτογραφίας-εγκατάσταση μαθητών υπό το συντονισμό του δασκάλου Γιώργου Ζαφειρίου.

Παρουσιάσεις Βιβλίου
• Παρουσίαση Βιβλίου του Δημήτρη Λιανοστάθη με τίτλο «Σκοποί στο Γριπονήσι»
• Παρουσίαση Βιβλίου της Έφης Βενιανάκη με τίτλο «Σε ακανόνιστο ρεύμα»
• Παρουσίαση Βιβλίων της Ζωής Λιβανίου-Γκίκα με τίτλο «Για την Ζωή...Τίποτα» και «Ληλάντιο ,Πέρασμα μιας μικρής...Ζωής»
• Παρουσίαση Βιβλίου του Κώστα Βρεττάκου με τίτλο «Ασκήσεις Περιέργειας»

«Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» Σύγχρονο Μεξικάνικο Ντοκιμαντέρ
Αφιέρωμα στο Μεξικάνικο Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest συνεχίζει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τη σειρά αφιερωμάτων «Γνωριμία με ξένες Κινηματογραφίες». Τη σκυτάλη παίρνει τώρα το Μεξικάνικο Ντοκιμαντέρ. Από 12 έως 16 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει και να ανακαλύψει τον κόσμο του Μεξικού.

Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 3 ντοκιμαντέρ:
• «Γύρνα στη ζωή» του Κάρλος Χάγκερμαν
• «Οδός Λόπες» των Χεράρδο Μπαρόσσο, Λίσα Τίλινγκερ
• «Ο υπόλοιπος κόσμος» του Πάμπλο Καβάρια

 Οι ταινίες είναι κατάλλη¬λες για όλες τις ηλικίες και έχουν υπότιτλους στα Ελληνικά

«Νεανική Δημιουργία»

Όπως κάθε χρόνο, το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest περιλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα για νέους.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στηρίζει και ενισχύει τη νεανική δημιουργία: από την Τετάρτη 12 έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου κατά την πρωινή ζώνη θα προβάλλονται καθημερινά ταινίες ντοκιμαντέρ κατάλληλες για παιδιά και νέους, γυρισμένες αποκλειστικά από νέους δημιουργούς.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα προβληθούν τα Ντοκιμαντέρ:
• «Φοιτητές και Αριστεία»
• «Εργαζόμενοι Φοιτητές»
• «Φοιτητές με Αναπηρία»
• «Street Art»

Σεμινάριο «Κινηματογράφος & εκπαίδευση»

Το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο «Κινηματογράφος και εκπαίδευση».
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 12 έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Παλίρροια (αίθουσα «Κλεοπάτρα») και θα ολοκληρωθεί σε 4 ημέρες. Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι καταξιωμένοι καθηγητές δημόσιων και ιδιωτικών Ιδρυμάτων, με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 18:00-20:00
«Εκπαίδευση και ΜΜΕ, Η περίπτωση του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ»
Εισηγήτρια: Τέσσα Δουλκέρη-Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας του Α.Π.Θ.,Σκηνοθέτης.
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 18:00-20:00
«Στο ακαδημαϊκό τέταρτο»
Εισηγητές: Γιάννης Σκοπετέας- Επίκουρος καθηγητής σκηνοθεσίας του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου και η ομάδα «Jumpcat Τeam».
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 18:00-20:00
«Κινηματογράφος και Παιδεία»
Εισηγητής: Θεόδωρος Μαραγκός,σκηνοθέτης
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 11:00-13:00
«Η εικόνα της Ελλάδας στα ξένα Μ.Μ.Ε.»
Εισηγητές: Πέπη Ρηγοπούλου- καθηγήτρια του Τμήματος ΕΜΜΕ, Δημήτρης Παπαχαραλάμπους- διδάκτωρ και συνεργάτης του Τμήματος ΕΜΜΕ και οι ερευνήτριες Μαίρη Μελανίτη και Αρχοντούλα Βαρβάκη

 Παρέχεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

Αφιερώματα
Αφιέρωμα Ρομά
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest διοργανώνει, από τις 12 έως τις 16 Οκτωβρίου, το αφιέρωμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση», με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τη ζωή και την ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία.Ένα αφιέρωμα για τους Ρομά της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των δημιουργών.

Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 5 ντοκιμαντέρ:
• «Μοίρα» του Νίκου Αναγνωστόπουλου (Α' προβολή)
• «SAMROMA – Είμαστε τσιγγάνοι» της Μαρίνας Δανέζη
• «ΑλάνΚουγιού» του Σταύρου Ιωάννου (Α' προβολή)
• «Οδός ίριδος» της Μύρνας Τσάπα
• «Ιερός Γάμος» του Σταύρου Ιωάννου (Α' προβολή)

Το αφιέρωμα επιπλέον πλαισιώνουν τα παρακάτω:
• Συζήτηση** με τίτλο «Κινηματογραφώντας Ρομά» την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

• Συζήτηση** με τίτλο « Η Εκπαίδευση των Ρομά, ο Μόνος Δρόμος για ένα Λαμπρό Μέλλον» την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

• Έκθεση φωτογραφίας στο Φουαγιέ Μεγάρου Περιφερειακής Κοινότητας Εύβοιας με τίτλο «Οι γειτονιές του Θεού» του Ιωάννη Γαβριήλ

• Έκθεση Εικαστικών Παρεμβάσεων της Βασιλικής Πουρίδου εμπνευσμένη από τη ζωή των Ρομά
*Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.
**αμφότερες οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στο Ξενοδοχείο Παλίρροια, αίθουσα «Κλεοπάτρα»

Τιμητική Εκδήλωση Σάββατο 15 Οκτωβρίου 20.00
Αφιέρωμα στα 50 χρόνια λειτουργίας της ΕΡΤ (1966-2016)
Με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Ραδιοφωνικής Τηλεόρασης, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα-χρονικό, με την προβολή έξι ταινιών παραγωγής της ΕΡΤ που σφραγίζουν κάθε δεκαετία, από το 1966 μέχρι σήμερα.
Στην τιμητική εκδήλωση θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Ε.Ρ.Τ., Διονύσης Τσακνής , ο Μιχάλης Γρηγορίου (Μέλος Δ.Σ.), ο Μένος Δελιοτζάκης (Προϋστάμενος Τμήματος Ελληνικού Προγράμματος) και ο Νικόλαος Μιχαλίτσης (Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας).

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθούν τα παρακάτω ντοκιμαντέρ:
• 1η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1966-1976-ΔΙΑΛΟΓΟΙ (ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ) – ΚΥΠΡΟΣ
Σκηνοθεσία: Μελίνα Μερκούρη
• 2η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1976-1986ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ – ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΩΔΕΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος

• 3η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1986-1996 ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

• 4η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1996-2006 HOME – Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ

Σηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη

• 5η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2006-2016 ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΙ ΦΟΒΕΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ

Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου

• ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Σκηνοθέτης :Σταύρος Στρατηγάκης

Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και μία έκθεση φωτογραφίας με υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ, όπου παρουσιάζονται σημαντικές στιγμές από την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Τελετή Λήξης Κυριακή 16 Οκτωβρίου

Η Τελετή Λήξης του 10ου Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη
στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σφράγισε με το έργο του την πορεία του σύγχρονου Ελληνικού κινηματογράφου, με μια πλούσια παρακαταθήκη 19 ταινιών μεγάλου μήκους. Πνεύμα ανήσυχο και αντισυμβατικό, υπήρξε ένας από τις σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν φίλοι και συνεργάτες του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αυτή η νύχτα μένει» (1999).

Pin It