Independent

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Magic Town (1947)

Magic-Town-900του Γιώργου Παυλίδη.
 Σκηνοθεσία: William A. Wellman
 Σενάριο: Robert Riskin, Joseph Krumgold
 Μουσική: Roy Webb
 Παίζουν: James Stewart, Jane Wyman, Kent Smith

Έτος προβολής: 1947
Χρώμα: ασπρόμαυρη
Αναλογία διαστάσεων: 1.37 : 1
Διάρκεια: 103' λεπτά.

  Ο Lawrence Smith (James Stewart) έχει μια εταιρεία σφυγμομετρήσεων και ανακαλύπτει ότι η μέτρηση που έκανε σε μια μικρή πόλη ονόματι Grandview έδωσε το ίδιο ακριβώς στατιστικό αποτέλεσμα με την τελευταία μέτρηση που έκανε ο μεγάλος του αντίπαλος σε εθνικό επίπεδο. Πιστεύει λοιπόν ότι έχει ανακαλύψει την μαγική πόλη που αποτελεί τέλειο και ακριβές δημογραφικό δείγμα για ολόκληρη τη χώρα (το όνομα της πόλης δεν είναι τυχαίο, αφού μοιάζει να δίνει μια συνολική άποψη της κοινής γνώμης -Grand View- για ολόκληρη την Αμερική).

  Αποφασίζει να μετακομίσει στην μικρή πόλη και να συνεχίσει τις μετρήσεις. Εκεί θα γνωρίσει την δημοσιογράφο Mary Peterman (Jane Wyman) που γράφει στην τοπική εφημερίδα και προσπαθεί να πείσει τον δήμαρχο της πόλης να προχωρήσει σε ανοικοδόμηση και εκσυγχρονισμό του Grandview ώστε να προσελκύσει νέο κόσμο και επενδύσεις.

  το Magic Town έχει όλα τα εφόδια για να γίνει μια κλασσική, απολαυστική κωμωδία. Η σύγκρουση συμφερόντων και συναισθημάτων (ο Smith θέλει να κρατήσει την πόλη όπως ακριβώς είναι - το τέλειο δημογραφικό δείγμα- και την ίδια στιγμή ερωτεύεται την δυναμική δημοσιογράφο) είναι εκεί για να δημιουργήσει την απαραίτητη ένταση. Η σάτιρα των δημοσκόπων και η έμμεση κριτική στην εμμονή των στατιστικών μετρήσεων συνδυάζεται με καλογραμμένους διαλόγους και κωμικές στιγμές.

  Όμως, συνολικά η ταινία μου άφησε την αίσθηση ότι ίσως κάτι να λείπει. το αρχικό ενδιαφέρον που προκύπτει από την υπόθεση της ταινίας χάνεται λίγο μετά τα μισά, η σκηνοθεσία είναι ακαδημαϊκή και προφανώς δεν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή μας, αλλά να την στρέψει στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές. Η ένταση μεταξύ τους υπάρχει, άλλα δεν κλιμακώνεται αποτελεσματικά και η ταινία -παρά το ενδιαφέρον θέμα της και τις πολύ καλές ερμηνείες - μοιάζει αρκετά επίπεδη και μάλλον αδικεί τον εαυτό της.

  Ως λάτρης του James Stewart δεν θα μπορούσα να μην δω την συγκεκριμένη ταινία. Αναγνώρισα το πρωτότυπο για την εποχή της θέμα (η πρώτη ταινία που ασχολείται με τη νέα επιστήμη της εποχής, τις σφυγμομετρήσεις και τις στατιστικές καταγραφές της κοινής γνώμης), την κριτική της σάτιρα απέναντι στις δημοσκοπήσεις (αρκεί να σκεφτεί κανεις τη δύναμη που έχουν σήμερα τέτοιες μετρήσεις για να εκτιμήσει το προφητικό μήνυμα της ταινίας) και την χαμένη προοπτική για κάτι καλύτερο από το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο πάντως είναι ευχάριστο με αρκετές καλές στιγμές και αξίζει τον χρόνο που θα της αφιερώσετε.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Γιώργος Παυλίδης

Γιώργος Παυλίδης

O Γιώργος Παυλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πρώτα μηχανολογία, έπειτα ακολούθησαν σπουδές Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και μεταπτυχιακό στην Φιλοσοφία και την Αισθητική του Κινηματογράφου. Τέλος, έκανε ένα πέρασμα από την κινηματογραφική σχολή του Lodz, στην Πολωνία, όπου παρακολούθησε εργαστήρια σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και animation. Έχ...

Περισσότερα Άρθρα από τον ίδιο Αρθρογράφο

Δημοσκόπηση

Διπλοπαρκάρετε το αυτοκίνητο σας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων;

 

Ημερολόγιο Άρθρων

Φεβρουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Παρασκευή, 22 Φεβ. 2019 - 03:41:33
 

Newsletter

ΑρχικήΚινηματογράφοςMovies to RememberMagic Town (1947) Top of Page