Μουσικές χειροβομβίδες

By CeKompo 17-11-2013. Ο Ινκούμπους (λατ. Incubus) είναι, σύμφωνα με μυθολογικές και θρυλικές παραδόσεις, αρσενικός δαίμονας που επισκέπτεται τις γυναίκες ενώ κοιμούνται και προχωρεί σε σεξουαλική επαφή μαζί τους, ή πιο απλά σημαίνει και «εφιάλτης».

Το συγκρότημα που με έβαλε στη διαδικασία να αναρωτιέμαι τι σημαίνει η λέξη δεν είναι άλλο από τους Αμερικανούς Incubus και το 6ο κατά σειρά άλμπουμ της καριέρας τους Light Grenades (Epic records).
Ώρες πριν την πρώτη τους μουσική παράσταση, στην ηλικία των 15 χρόνων και μη έχοντας βρει ακόμα το όνομα του συγκροτήματος, ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό βλέπουν το όνομα incubus και μην γνωρίζοντας τι σημαίνει ακριβώς το υιοθετούν και έτσι απλά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ το 1991 γεννιούνται οι Incubus.

Η μουσική τους χαρακτηρίζεται ως alternative rock, alternative metal, art rock και funk.Το συγκρότημα απαριθμεί 5 μέλη τα οποία επισκιάζονται από τον ταλαντούχο μουσικό, συγγραφέα και ζωγράφο Brandon Boyd που με τη φωνή του καταφέρνει να ντύνει τα τραγούδια του συγκροτήματος με χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο τρόπο. Στη σύνθεση του συνόλου εκτός από τον κιθαρίστα Mike Einziger, τον ντραμίστα Jose Pasillas και τον μπασίστα Ben Kenney, από το 2003 και μετά, εντάσσεται και ο dj του συγκροτήματος, Chris Kilmore, ο οποίος δεν έχει διαδικαστικό χαρακτήρα στην παρουσίαση των τραγουδιών, αλλά δημιουργεί τον χαρακτηριστικό ήχο και τη διαφορετικότητα που κάνει τους Incubus να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους της εναλλακτικής μουσικής ροκ σκηνής.

Οι Incubus έχουν κυκλοφορήσει στο σύνολο 7 στούντιο άλμπουμ . Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά παρουσιάζεται με το όνομα Fungus Amongus το 1995, ακολουθούν τα S.C.I.E.N.C.E (1997), Make Yourself (1999), Morning View (2001), A Crow Left of the Murder...(2004), Light Grenades (2006) και If Not Now, When? (2011).

Για την παραγωγή του Light Grenades συνεργάζονται ξανά με τον Brendan O'Brien, παραγωγός που έχει συνεργαστεί με μεγαθήρια της μουσικής σκηνής, όπως οι Bob Dylan, AC/DC, Pearl Jam κ.ά. Το άλμπουμ κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου 2006 και καταφέρνει να καρφωθεί από την πρώτη εβδομάδα στην πρώτη θέση των αμερικάνικων τσάρτς, για πρώτη φορά στην δισκογραφική τους καριέρα και να γίνει τελικά χρυσό. Πρώτη γεύση του δίσκου είναι το Anna Molly που κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, το οποίο δημιουργεί το κατάλληλο ρεύμα για να τραβήξει ο δίσκος την προσοχή που χρειάζονταν για την όπως αποδείχτηκε καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Το 2007 προωθούν τα Dig και Oil and Water και φτάνουμε στον Οκτώβριο του 2008 και την ανέλπιστη επιτυχία του 4ου single Love Hurts.

Στο πρώτο άκουσμα, το άλμπουμ ακούγεται μελωδικό μεν θορυβώδες δε, αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο με τη σταδιακή αφομοίωσή του καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας δίσκος με στίχους όχι και τόσο εύπεπτους, που περιμένουν από εμάς να τους εξερευνήσουμε και να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε με τον τρόπο σκέψης των μελών του συγκροτήματος, σίγουρα όμως θα είναι δύσκολο να αδιαφορήσουμε. Σύμφωνα με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Mike Einziger, κάθε τραγούδι ακούγεται τόσο διαφορετικό λες και παίχτηκε από διαφορετικό συγκρότημα, και κατά δήλωση του front man ο ήχος του Light Grenades είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του πάνω στον ήχο που εξερεύνησαν στην προηγούμενη δισκογραφική τους προσπάθεια Left of the Murder.

Στο εξώφυλλο του δίσκου βλέπουμε μια χειροβομβίδα (grenade)... είστε σίγουροι... για ρίξτε μία καλύτερη ματιά. Μας δίνουν ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα για μία αρχαία μυστική οργάνωση που κυβερνά τον κόσμο... το υπόλοιπο ψάξιμο δικό σας.
Τον Ιούνιο του 2009 οι Incubus παρουσίασαν μία συλλογή με τα καλύτερά τους τραγούδια με τίτλο Monuments and Melodies, και τον Οκτώβριο του 2012 ακόμη μία με τίτλο The Essential Incubus.

Αυτήν τη στιγμή γυρίζουν με συναυλίες τη Νότια Αμερική.

Pin It