3ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια»

είναι ένα πολυήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων (15-20 Μαρτίου 2016) που διοργανώνεται από το 2014 σε ετήσια βάση από τον ΟΠΑΝΔΑ

(Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας δήμου Αθηναίων) σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την Πήλιον Όρος. Εμπνέεται από και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day) που γιορτάζεται από το 1990 σε πέντε ηπείρους και 40 χώρες με ένα κεντρικό θέμα κάθε φορά. Για το 2016 το θέμα είναι «Δυνατές Γυναίκες».

Το φεστιβάλ του 2016 με διεθνή συμμετοχή (Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Νορβηγία, Τουρκία) τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και υποστηρίζεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τη Βασιλική Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ), το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα, την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, το Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής, την Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οι χώροι των αφηγήσεων είναι μουσεία, (Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής Τέχνης) βιβλιοθήκες (Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών) πολιτιστικά κέντρα (Π.Κ. Δήμου Αθηναίων ΜΕΛΙΝΑ, Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας) πνευματικά κέντρα (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων) ιεροί ναοί (Ι. Ν. Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών, μύθων, παραλογών, της προφορικής παράδοσης από Έλληνες και ξένους αφηγητές, όπως η S. P. Clayton (Μ. Βρετανία-Eros and Psyche) η N. Naesheim (Νορβηγία-Strong women from the north),η G. Atalay-Kokkoris (Τουρκία- Ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα με συναφήγηση στα ελληνικά), τον Δ. Β. Προύσαλη, ομάδες αφήγησης (Ιπτάμενο χαλί, Ήμουν κι εγώ εκεί, Παραμυθοπεράσματα, Άκου να δεις, Παραμυθανθός, Υφάντρες των παραμυθιών). Ακούγονται μύθοι και ιστορίες από την αρχαιότητα από τους συμμετέχοντες διπλωματούχους ξεναγούς και συναξαριακές ιστορίες-βίοι αγίων από τους συμμετέχοντες ιερείς.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις δημιουργών που εμπνέονται από τα λαϊκά παραμύθια, του μύθου και τις ιστορίες γενικότερα και εκφράζονται μέσα από ποικίλα υλικά (Ζωγραφική, φωτογραφία, ξυλογλυπτική, κεραμικά, εικονογράφηση, σκίτσο, κόσμημα).
Η επιστημονική ημερίδα, («Στον κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών» 19/3) δίνει ένα ιδιαίτερο βάρος στο λαϊκό παραμύθι και την αφήγησή του ως αντικείμενα προσέγγισης και διαρθρώνεται από εισηγήσεις πανεπιστημιακών (Παν/μιο Αθηνών, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο Θράκης, Μακεδονίας) και ειδικών. Τα αφιερώματα αφορούν συγκεκριμένους παραμυθιακούς κόσμους (2016-Θεσσαλικό παραμύθι), ενώ οι τιμητικές εκδηλώσεις αναδεικνύουν τη σημαντικότητα προσώπων και φορέων που συνέβαλαν στην προβολή του λαϊκού προφορικού αφηγηματικού λόγου μέσα από την πολυετή προσφορά τους στο λαϊκό παραμύθι. Τιμώμενο πρόσωπο είναι για το 2016 ο Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος (το 2014 ο καθ. Μ.Γ. Μερακλής, το 2015 ο κρητικός ερευνητής Α. Χουρδάκης).

Το φεστιβάλ κλείνει με τον τετράωρο Μαραθώνιο αφηγήσεων ιστοριών για «Δυνατές γυναίκες» από 20 επιλεγμένους παραμυθάδες και αφηγήτριες, Κυριακή 20 Μαρτίου..
Αποτελεί μια διεθνή πρωτοτυπία η διοργάνωση ενός πολυήμερου φεστιβάλ αφήγησης για την εν λόγω ημέρα από έναν αυτοδιοικητικό φορέα του ιστορικού και πολιτιστικού μεγέθους του Δήμου Αθηναίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις, στην ημερίδα θα δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

Το πρόγραμμα αναλυτικά στο ιστολόγιο:
paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com

Pin It