8ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

Οι φυσούνες αρχίζουν να ζεσταίνονται, οι χορδές να δονούν, τα κουμπιά και τα πλήκτρα να αναστατώνονται...το κατασκηνωτικό κέντρο “Άγιος Παύλος” στην Ποσειδωνία ανοίγει τις πόρτες για να καλωσορίσει το 8ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου.

Είναι η τέλεια στιγμή να ρίξετε μια ματιά στην εβδομάδα του Swing, του Jazz και του Lindy Hop.
Οι συμμετέχοντες του 2019 έρχονται από όλη την Ελλάδα αλλά και από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αργεντινή και την Ινδία:
• περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, μουσικοί και χορευτές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες
• περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στην Ποσειδωνία, τον Φοίνικα, τα Χρούσσα και την Ερμούπολη
• περισσότεροι από 20 εθελοντές, οι περισσότεροι είναι και μουσικοί

Μια ολόκληρη εβδομάδα εκδηλώσεων για να ανακαλύψουμε, να μάθουμε, να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε... με πολλές εκδηλώσεις
• Διαδραστικό, μουσικό, παιδικό παιχνίδι
• 5 συναυλίες με τα συγκροτήμα «Je swing», «Maryll Abbas trio», «Anamnezy», «Ορχήστρα Φίλων του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας», «Cloud Seven Ensemble», «Manouchedrome», «GADJO DILO» και πολλές άλλες εκπλήξεις,
• γιορτή λήξης με τους χορευτές της ομάδας Athens Lindy Hop και τους συμμετέχοντες των σεμινάριων και τους δασκάλους τους, στον πεζόδρομο της Ερμούπολης
• Έκθεση μουσικών οργάνων και εργαστήριο επισκευής ακορντεόν
• 4 σεμινάρια χορού και μουσικής για όλα τα επίπεδα, όλα τα μουσικά όργανα και όλες τις ηλικίες, με 7 γνωστούς δασκάλους
• μια διάλεξη για τη Τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό, ανοιχτή για όλους.
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ακορντεόν γίνεται από εθελοντές της Αστικής μη Κερδοσκοπικής εταιρείας “Ούριος Άνεμος”, με την υποστήριξη και τη συνεργασία διαφόρων φορέαν, τους ευχαριστούμε ιδιαίτερως, γιατί χωρίς αυτούς δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η φανταστική μουσική εβδομάδα για συμμετέχοντες καλλιτέχνες διοργανωτές και το κοινό των εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους:
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Σύρου Ερμούπολης, Τμήμα Πολιτισμού & Τουρισμού, ΦΟ.Δ.Σ.Α.(Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ν. Σύρου), Τοπική Κοινότητα Φοίνικα, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, Φιλαρμονική Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.
• Καθολική Επισκοπή Σύρου, Επιμελητήριο Κυκάδων, Κτελ Σύρου, Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ νομού Κυκλάδων, Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος “Ο Φοίνικας Σύρου”, Σύλλογος Επαγγελματιών Φοίνικα, Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων, Εμπορικός Σύλλογος Σύρου
• Το Φεστιβάλ ΑΝΩ 2019 και Το Φεστιβάλ Τήνου 2019, με τα οποία συνεργαζόμαστε φέτος για πρώτη χρονιά ως μια καλή κίνηση συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των Φεστιβάλ των Κυκλαδων.
• Τους χορηγούς επικοινωνίας, τους χορηγούς και τις τοπικές επιχειρήσεις για τις προσφορές τους που ανταποκρίνονται στη βοήθεια αυτής της απαιτητικής διοργάνωσης σε πολλούς τομείς.
• Την τοπική κοινωνία και τους φίλους του Φεστιβάλ, που μας στηρίζουν όλο το χρόνο και κάθε χρόνο, με τις συμβουλές τους και τη βοήθειά τους.

Είμαστε έτοιμοι!!!
Εσείς;
8ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου
22-27 Ιουλίου 2019
Πληροφορίες-Επικοινωνία
fb: Syros Accordion Festival
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.syrosaccordionfestival.com

ΣΤΗ ΣΥΡΟ, ΓΙΑ 8η ΧΡΟΝΙΑ
ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ !!!

Από τις 22 έως τις 27 Ιουλίου 2019, στο 8ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, μια εβδομάδα μουσικής, χορού και αυτοσχεδιασμού με θέμα «Swing - Jazz και Lindy Hop»!
Μια εβδομάδα «Red Sock»! Μια εβδομάδα γεμάτη ρυθμό και μουσικές άρσεις!

Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, χορευτές και μουσικοί θα συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ, ερασιτέχνες, επαγγελματίες, ακορντεονίστες, κιθαρίστες, βιολονίστες, μπασίστες, κλαρινετίστες... και βεβαίως το κοινό των συναυλιών, οι φίλοι του Φεστιβάλ, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού!
4 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ για το SWING, την ΤΖΑΖ και το LINDY HOP!
 Η χορευτική ομάδα Athens Lindy Hop, με τους Μαριάντζελα Σαλίχου και Άλεξ Παλαμίδη, θα μας εμπνεύσουν με το χορό τους, τις φιγούρες τους και την ατμόσφαιρα των κλάμπ χορού του Χάρλεμ της δεκαετίας 30-40 μαθαίνοντας μας να χορεύουμε Lindy Hop. Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση, μόνο η διάθεση για χορό.

 Ο Γιώργος Τσιατσούλης θα διδάξει τους προχωρημένους ακορντεονίστες και θα εμβαθύνει στις μουσικές έννοιες της τζαζ, του αυτοσχεδιασμού, της αρμονίας και στις ιδιαιτερότητες στη μελέτη του ακορντεόν. Απαιτούνται γνώσεις θεωρίας, αρμονίας και βασικές γνώσεις τζαζ.

 Από τη Γαλλία, η Maryll Abbas (ακορντεόν), ο Joris Viquesnel (κιθάρα) και ο Benoît Josse (βιολί) θα παρουσιάσουν ένα Μanouche σεμινάριο, για ακορντεονίστες, κιθαρίστες, βιολονίστες, μπασίστες, κλαρινετίστες κ.α. Θα μας μάθουν να “swing-άρουμε” μοναχικά και συντροφικά. Για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ, ένα σεμινάριο με δασκάλους και άλλων οργάνων. Απευθύνεται σε μουσικούς μεσαίου επιπέδου.

 Η Μαρία Δελή θα μας οδηγήσει στην ηχητική εξερεύνηση του αυτοσχεδιασμού με σκοπό την ελεύθερη μουσική δημιουργία. Αυτοσχεδιαστική μουσική χωρίς ύφος, είδος και φόρμα... αυτοσχεδιασμός από τη φύση του. Ένα σεμινάριο που απευθύνεται σ’ όλα τα όργανα και σ’ όλα τα επίπεδα.

6 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ στον Φοίνικα, την Ποσειδωνία, την Ερμούπολη και τα Χρούσσα!
Τρία σύγχρονα μουσικά σχήματα του Manouche Swing εμφανίζονται στο Φεστιβάλ.

• 22/7 στο Φοίνικα: Το πενταμελές μουσικό σχήμα Je swing με το θρυλικό ρεπερτόριο του Django Reinhardt
• 23/7 στην Ποσειδωνία: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το γαλλικό Maryll Abbas Trio με μια γαλλόφωνη βραδιά swing.
• 26/7 στα Χρούσσα: Το πολύ γνωστό ελληνικό μουσικό σχήμα Gadjo Dilo συνδυάζει το τσιγγάνικο Manouche Swing και διασκευάζει αγαπημένα, ελληνικά τραγούδια.

Και... επίσης,

• 24/7 στην Ερμούπολη: Το ντουέτο Anámnezy με συνθέσεις και θέματα εμπνευσμένα από τους ουρανούς της Αργεντινής, της Γαλλίας και της Ελλάδας
• 25/7 στην Ποσειδωνία: Η «παραδοσιακή μας» Ανοιχτή Μουσική Σκηνή με πολλούς μουσικούς και πολλές μουσικές εκπλήξεις.
• 27/7 στον πεζόδρομο της Ερμούπολης: Το φεστιβάλ γιορτάζει και ολοκληρώνεται με μουσικές, μουσικούς, χορούς και χορευτές στον δρόμο και με μοναδικές χορευτικές στιγμές swing party, σε αγαπημένες μουσικές από τα ‘20s μέχρι και τα ‘50s και εντυπωσιακές φιγούρες με τους Athens Lindy Hop!

Μια μουσική εβδομάδα με καθημερινά σεμινάρια, βραδινές συναυλίες, εκθέσεις οργάνων - εργαστήρια επισκευής και άλλες όμορφες εκδηλώσεις.
Και μην ξεχνάμε!!!
Και μην ξεχνάμε, ότι όπως κάθε χρόνο, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα και την καλή οργάνωση των εκδηλώσεων μας, έτσι ώστε χωρίς εμπόδια και δυσκολίες να μπορέσουμε να απλώσουμε την ομορφιά του Φεστιβάλ και να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτή τη μοναδική μουσική, καλοκαιρινή εμπειρία συνάντησης, γνωριμίας και αλληλεπίδρασης ανθρώπων και μουσικής! Να γεμίσουμε τις μέρες μας με χαρά και χορούς, να ακούσουμε, να παίξουμε, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας, να γνωριστούμε μεταξύ μας, να αλληλεπιδράσουμε, να γεμίσουμε τις καρδιές μας και να σκορπίσουμε αγάπη !!! Άλλη μια χρονιά ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε αυτή τη μαγεία.. που μόνο όποιος τη ζήσει από κοντά, μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται!!!
Μια μαγική και αξέχαστη εβδομάδα... σε Red Sock!!!

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου διοργανώνεται από εθελοντές της ΑμΚΕ «Ούριος Άνεμος» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Σύρος - Πολιτισμός 2019, με την υποστήριξη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, χορηγών και χορηγών επικοινωνίας.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Παρουσίαση των τριών σεμιναρίων ΜΟΥΣΙΚΗΣ και του ενός σεμιναρίου ΧΟΡΟΥ!!!
Για όλα τα επίπεδα και όλα τα όργανα...!!!

1) «Η άκρη του νήματος. Μουσικές διαδρομές από το χάος στην τάξη»
ΔΑΣΚΑΛΑ: Μαρία Δελή
ΕΠΙΠΕΔΟ: Όλα, από επίπεδο αρχαρίων
ΌΡΓΑΝΑ: Όλα

2)«Rendez-vous με τον Django Reinhard»
ΔΑΣΚΑΛΟΙ: Maryll Zeinab Abbas (ακορντεόν), Joris Viquesnel (κιθάρα) και Benoît Josse (βιολί)
ΕΠΙΠΕΔΟ: Μεσαίο
ΌΡΓΑΝΑ: Ακορντεόν, Kιθάρα και Bιολί (κυρίως, αλλά...όλα τα όργανα μπορούν να συμμετέχουν και να ενταχθούν στο κατάλληλο εργαστήριο, ανάλογα με τη φύση τους!)

3)«Αυτοσχεδιασμός, Jazz αρμονία και αισθητική»
ΔΑΣΚΑΛΟΣ: Γιώργος Τσιατσούλης
ΕΠΙΠΕΔΟ: Προχωρημένο, με γνώσεις θεωρίας, αρμονίας και βασικές γνώσεις Jazz
ΌΡΓΑΝΑ: Ακορντεόν, Bayan

4) «Σεμινάριο Χορού "Lindy Hop - O βασιλιάς του Swing!", με τους Athens Lindy Hop
ΔΑΣΚΑΛΟΙ: Μαριάντζελα Σαλίχου & Άλεξ Παλαμήδης
ΕΠΙΠΕΔΟ: Δεν απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο επίπεδο ή κάποια προηγούμενη γνώση... μόνο η χαρά για χορό!

Γενικές πληροφορίες σεμιναρίων:
• Διάρκεια: 15 ώρες/σεμινάριο, δηλαδή 3 ώρες/ημέρα/ σεμινάριο
• Κόστος: 100€/ ένα σεμινάριο ή 180€/ δύο σεμινάρια
• Παρουσίαση σεμιναρίων: Σάββατο 27/7 στον πεζόδρομο της Ερμούπολης
• Ηλεκτρονική εγγραφή: Μέχρι 01/07/2019 στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://syrosaccordionfestival.com/EL/seminaria-2019/

Από τη Δευτέρα έως και το Σαββάτο, θα λειτουργεί στο κατασκηνωτικό κέντρο "Άγιος Παύλος" Έκθεση Οργάνων και Εργαστήριο Επισκευής για ακορντεόν.

Διαδραστική μουσικοχορευτική παράσταση από την καλλιτεχνική ομάδα «Πεντόβολο» για παιδιά 2-9 ετών.
«...Ένα υποβρύχιο ταξιδεύει...»
Παναγιώτης Ζαφειρίου
Pan Accordeon
www.panaccordeon.gr
Τηλ: 2296025652 Συντελεστές:
Κάτια Ανδριανάκου
Χρήστος Ροζάκης
pentovolo.blogspot.com

Αναλυτικό Πρόγραμμα
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Je swing
Δευτέρα 22 Ιουλίου / 21:15 / Φοίνικας, Πλατεία
Ελεύθερη είσοδος
Με την υποστήριξη:
Σύλλογος Επαγγελματιών Φοίνικα &
Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος Φοίνικα

Ορχηστρικές διασκευές σε γνωστούς τσιγγάνικους σκοπούς και όχι μόνο, με σεβασμό στον ακουστικό ήχο και στον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του swing manouche. Με διασκεδαστικούς αυτοσχεδιασμούς εύθυμη διάθεση και νοσταλγική οι Je swing σκαλίζουν το ρεπερτόριο του θρυλικού Django Reinhardt και προ(σ)καλούν για ... χορό!

Αντώνης Αρφάνης: κιθάρα
Γιώργος Χρονόπουλος: κιθάρα
Γιώργος Τσιατσούλης: ακορντεόν
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Ειρήνη Τριανταφυλλίδη: τραγούδι-φωνητικά

Maryll Abbas Trio
Τρίτη 23 Ιουλίου / 21:15 / Ποσειδωνία, Άγιος Παύλος
Είσοδος: €5 (Ελεύθερη είσοδος για παιδιά έως 12 ετών)
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Aνοιχτά από τις 20:30 με αναψυκτικά και μεζέδες

Η Maryll Abbas, μια νέα σολίστ και έμπειρη μουσικός, ο κιθαρίστας Joris Viquesnel και ο βιολονίστας Benoît Josse φτιάχνουν ένα «έξυπνο» και χαρούμενο μίγμα από τις διάφορες επιρροές τους. Αυτοσχεδιάζουν μέσα σε βιρτουόζικα κομμάτια κάνοντας τα βάλς και τα swing των Μεγάλων Μαέστρων να «κλαίνε» και να «χορεύουν», προτείνοντας τολμηρές διασκευές στις παρτιτούρες του ακορντεόν και ταξιδεύοντας στις παραδοσιακές μουσικές του κόσμου. Καλό ταξίδι!

Maryll Abbas: ακορντεόν
Joris Viquesnel: κιθάρα
Benoît Josse: βιολί

Anámnezy
Τετάρτη 24 Iουλίου / 21:15 / Ερμούπολη, Κηπάριο Μεταμὀρφωσης
Ελεύθερη είσοδος
Buenos Aires - Paris - Athens

Το ντουέτο "Anámnezy" είναι το αποτέλεσμα της μουσικής συνεύρεσης στο Μπουένος Άιρες, ενός Γαλλοαργεντίνου κιθαρίστα κι ενός Έλληνα ακορντεονίστα. Οι συνθέσεις τους και τα θέματα που ερμηνεύουν κουβαλούν αναμνήσεις από συννεφιασμένους σταθμούς τρένων, ξεθωριασμένες αγάπες σε λιμάνια, τσιγάρα ξεχασμένα. Τις αφηγούνται σε μια μουσική γλώσσα εμπνευσμένη από τους ουρανούς της Αργεντινής, της Γαλλίας, της Ελλάδας.

Jean Pouyé : κιθάρα, τραγούδι
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης: ακορντεόν

Ανοιχτή Μουσική Σκηνή
4THU 25 OPEN-900Πέμπτη 25 Ιουλίου / 21:15 / Ποσειδωνία, Άγιος Παύλος
Ελεύθερη είσοδος

Όπως κάθε χρονιά στήνεται μια Ανοιχτή Μουσική Σκηνή για τους ακορντεονίστες που έχουν έρθει στο νησί για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Με την Ανοιχτή Μουσική Σκηνή τους δίνεται η ευκαιρία να παίξουν στο κοινό, να γνωριστούν μεταξύ τους και να γίνουν μουσικές γνωριμίες και αλληλεπιδράσεις... Η Μουσική Σκηνή είναι ανοιχτή σε όλους τους μουσικούς, ντόπιους, φιλοξενούμενους και τουρίστες, ανεξαρτήτως οργάνου για μια μουσική βραδιά ανοιχτή στις εκπλήξεις...

Gadjo Dilo
Παρασκευή 26 Ιουλίου / 21:15 / Χρούσσα, Χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων Είσοδος: €10 / €5 €5: Παιδιά, Φοιτητές, ΑμεΑ, Άνεργοι.
Με την υποστήριξη: Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων
Aνοιχτά από τις 20:30 με αναψυκτικά και μεζέδες

Οι Gadjo Dilo παντρεύουν την τσιγγάνικη jazz παράδοση, εμπνευσμένοι από τον θρυλικό κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt, με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κυρίως της σκηνής του '50 και '60, δημιουργώντας το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το "Manouche De Grec".
Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz, το συγκρότημα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έντονο το "Ελληνικό" στοιχείο αλλά και με αναφορές στα αμερικανικά jazzstandards και τα γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου.

Σωτήρης Πομόνης: κιθάρα
Κώστας Μητρόπουλος: κιθάρα
Σέργιος Χρυσοβιτσάνος: βιολί
Γιώργος Τσιατσούλης: ακορντεόν
Ηλιάνα Τσαπατσάρη : φωνή
Γιώργος Ρούλος: κοντραμπάσο

Τη συναυλία θα ανοίξει το μουσικό σχήμα Manouchedrome με τους μουσικούς:
Αλίνα Σαπρανίδου: ακορντεόν Γιάννη Μάκκας: ρυθμική κιθάρα
Δημήτρης Ψαλλίδας: κιθάρα Νικήτας Φουστέρης: κοντραμπάσο
Website: https://www.manouchedrometrio.com/index.php/about-us.html

Athens Lindy Hop
Σάββατο 27 Ιουλίου / 19:00-22:00 / Ερμούπολη, Πεζόδρομος
Ελεύθερη είσοδος
Με την υποστήριξη: Εμπορικός Σύλλογος Σύρου

Η μεγάλη γιορτή στον πεζόδρομο!
Ο πεζόδρομος της Ερμούπολης θα πλημμυρίσει με τους ρυθμούς του Swing και της Jazz, με τους μουσικούς και τους χορευτές του Φεστιβάλ και θα ολοκληρωθεί με ένα πάρτυ και τους Athens Lindy Hop!

Σας περιμένουμε στο 8ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου
22 με 27 Ιουλίου 2019!!!

www.SyrosAccordionFestival.com // fb: Syros Accordion Festival // Email; Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Pin It