Από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2023, παρουσιάζονται στην Γκαλερί Κουρντ είκοσι τρία φωτογραφικά πορτρέτα ηθοποιών, Ελλήνων και ξένων, μέσα από τα οποία τρεις φωτογράφοι εκφράζουν τρεις πολύ διαφορετικές στάσεις απέναντι στον ή την ηθοποιό.
Τόσο ως ανθρώπους, πρόσωπα όσο και ως καλλιτεχνικές οντότητες όπως αυτές προκύπτουν ΜΕΤΑ την ερμηνευτική κατάθεση καθενός ή καθεμιάς κατά τη διάρκεια της τελεστικής διαδικασίας.
Οι φωτογραφίες της έκθεσης, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, συνυπάρχουν στον χώρο κάτω από τον τίτλο «Μετά τον ρόλο: Πορτρέτα ηθοποιών». Πρόκειται για πορτρέτα τα οποία υπογράφουν η Γερμανίδα φωτογράφος και ηθοποιός Μαργαρίτα Μπρόιχ από το Βερολίνο, ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και η φωτογράφος και ζωγράφος Κανέλλα Τραγουστή. Την έκθεση επιμελείται η Ελένη Βαροπούλου, η οποία είχε ως αφετηρία την έννοια της πάλης των ηθοποιών με τον ρόλο αλλά και με άλλους ρόλους τους οποίους η φωτογραφική ματιά «προβάλλει» επάνω στα πρόσωπα. Η ιδιαίτερη σχέση των ηθοποιών με τον ρόλο διαφαίνεται και συλλαμβάνεται από τον φακό όταν η θεατρική παράσταση έχει πλέον τελειώσει ή το κινηματογραφικό γύρισμα έχει περατωθεί.
Ειδικότερα γράφει η επιμελήτρια:
«Τα πορτρέτα της έκθεσης, άλλοτε αναδεικνύουν τα πρόσωπα των ηθοποιών, ‟σκηνοθετημένα” σε μικρές σκηνές, στημένες ειδικά για τη φωτογράφιση ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ, αφού έχει πέσει η αυλαία. Τότε τα πρόσωπα, απομονωμένα σε χώρους του θεάτρου, στη σκηνή ή τα παρασκήνια, εμφανίζονται μαζί με ένα απομεινάρι του ρόλου, με κάποια στοιχεία από την παράσταση, με νωπά τα ίχνη από την κοπιαστική κι επώδυνη εμπειρία της ερμηνείας που προηγήθηκε (Μαργαρίτα Μπρόιχ).
Άλλοτε πάλι, τα πορτρέτα επικεντρώνονται σε αυτό καθαυτό το πρόσωπο τη στιγμή κατά την οποία η ανθρώπινη μορφή επικαλείται την αίγλη με την οποία περιβάλλεται ο μύθος του ηθοποιού. Εδώ, σε πρόσωπα στυλιζαρισμένα, ιερατικά και απόμακρα, ο φωτογράφος αποθεώνει την ιδέα της προσωπικότητας πέρα από τον ρόλο. Επιβάλλει επίσης την ιδέα της εξιδανικευτικής πόζας ως έναν νέο ρόλο, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ (Βαγγέλης Κύρης).
Tέλος, οι ηθοποιοί είναι πρόσωπα που εντάσσονται σε μιαν εφήμερη κι απομυθοποιητική καθημερινότητα. Είναι τυχαίοι διαβάτες ενώ διέρχονται μπροστά από τον φακό που σπεύδει να συλλάβει την ανεπαίσθητη χειρονομία τους, ένα πέρασμα μέσα στο αστικό τοπίο, κάποιο φευγαλέο βλέμμα τους, μιαν ανεπιτήδευτη στιγμή ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ (Κανέλλα Τραγουστή)».
Οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς που απεικονίζονται είναι εξαιρετικά γνωστοί. Περιλαμβάνονται στις καθημερινές μυθολογίες πολλών ανθρώπων, αυτών που αγαπούν το θέατρο, τον χορό, τον κινηματογράφο σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι επισκέπτες της έκθεσης στην Γκαλερί Κουρντ θα δουν αγαπημένες φυσιογνωμίες και εκφράσεις, κοστούμια, αξεσουάρ, στάσεις, κίνηση και κυρίως τα βλέμματα των ηθοποιών Τζον Μάλκοβιτς, Κέιτ Γουίνσλετ, Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, Άγγελα Βίνκλερ, Γκερντ Φος, Σόφι Ρόις, Μάρτιν Βούτκε, Μισέλ Πικολί, Μπρούνο Γκαντς, Γουίλεμ Νταφόε, Ιρέν Ζακόμπ, Καριοφυλλιάς Καραμπέτη, Κριστίνα Χόγιος, Θέμιδας Μπαζάκα, Κατερίνας Διδασκάλου, Άρη Σερβετάλη, Λένας Παπαληγούρα, Θανάση Γιαννακόπουλου, Σεργκέι Πολούνιν, Γιάννη Στάνκογλου και Αντίνοου Αλμπάνη.
Λεπτομέρειες έκθεσης
Τίτλος έκθεσης: «Μετά τον ρόλο: Πορτρέτα ηθοποιών»
Εγκαίνια: Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19.00 μμ.
Φωτογράφοι: Μαργαρίτα Μπρόιχ, Βαγγέλης Κύρης, Κανέλλα Τραγουστή
Επιμέλεια: Ελένη Βαροπούλου
Ημερομηνία: 22.11.2022 - 28.01.2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12 - 8 μμ. και Σάββατο 11 - 3 μμ.
Τόπος: Kourd Gallery, Κασσιανής 2 και Φαναριωτών
Πληροφορίες
Χάικ Ι. Κουρδογλανιάν
Τηλέφωνο: 2106426573
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.gallerykourd.gr
Instagram: @kourdgallery
Instagram: @kyris
Instagram: @margaritabroich.official
margaritabroich.de
www.kanellatragousti.com
Όνομα αρχείου: Vangelis_Kyris_portrait_Karyofyllia_Karabeti
Φωτογράφος: Βαγγέλης Κύρης
Τίτλος: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Υλικό: Giclee Print on fine art paper cotton 315gr produced by Graphicon, Athens
Διαστάσεις: 100 x 70 εκ.
Στο έργο του Βαγγέλη Κύρη[Αθήνα,Ελλάδα]"Sergey Polunin"[2015][Διαστάσεις: 103 χ 78 εκατοστά][Edition: 1/3] παρουσιάζεται ο εξαιρετικός και θεσπέσιος χορευτής Σεργκέυ Πολούνιν[Χερσώνα,Ουκρανία,20-11-1989][ ενδυόμενος χειμωνιάτικης περιβολής που του προσφέρει τη θαλπωρή ως ένα αυτοφυές και εν εκλογή θερμαντικό σώμα σε φάση αντίστιξης με το περιβρεγμένο του μαλλί είτε ως πρόξενος κοπιώδους κινήσεως που επιφέρει τον ιδρώτα είτε έπειτα από υετώδη συντροφιά αναγόμενη έκθεσης σε εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
Στο έργο "Yannis Stankoglou and Αntinoos Αlbanis" [2009][Διαστάσεις: 136 χ 103 εκατοστά][Edition: 1/3]o καλλιτέχνης εισάγει στον θεατή την εικόνα των 2 ηθοποιών με επίσημη ενδυμασία και παπιγιόν να στρέφουν το βλέμμα τους σε διαφορετικές κατευθύνσεις, επισημαίνοντας πως οι ερμηνευτικές αποδόσεις ενός ρόλου έχουν ποικίλες ροπές και πως η πορεία των ηθοποιών που συνεργάζονται στις ίδιες θεατρικές παραστάσεις είναι διαφορετικές.Επίσης, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τη μία όψη του μαγνητικού στο ελληνικό κοινό ηθοποιού Αντίνοου Αλμπάνη[Αθήνα,Ελλάδα,22-5-1983], υπογραμμίζοντας πως οι ηθοποιοί έχουν την τάση να εμφανίζουν μόνο τη μία όψη του χαρακτήρα τους προς το κοινό.Ταυτοχρόνως, το ανφάς του πολυέμπειρου ηθοποιού Γιάννη Στάνκογλου[Θούριο Έβρου,Ελλάδα,10-1-1974] φανερώνει τη σκέψη του φωτογράφου πως οι ηθοποιοί μπορεί να εμφανίσουν στο κοινό τους και τον πραγματικό τους χαρακτήρα.
Η Μargarita Broich/Μαργαρίτα Μπρόιχ[Νόβιντ,Γερμανία,3-5-1960]στο έργο "Kate Winslet,"Τhe Reader" directed by Stephen Daldry[Ντορέτ,Ενωμένο Βασίλειο,2-5-1960]Βerlin,2008"[2008][C-prints][Διαστάσεις: 155 χ 108 εκατοστά][Edition: 1/5]η φωτογράφος εκθέτει τη διάσημη και πολυαγαπητή στο κοινό Κέιτ Γούινσλετ[Ρέντινγκ,Ενωμένο Βασίλειο,5-10-1975] να ποζάρει με επιβλητικότητα στον φακό, αποστρεφόμενη τη γενική εικόνα του καμαρινιού της και τη συνεπαγόμενη από αυτό υποκρισία, αφού έχει ολοκληρώσει τη μεταμορφωτική της επαγγελματική εμφάνιση με δεινότητα για τις ανάγκες κάποιου ρόλου.Εξάλλου,η ίδια ερείδεται με άνεση στην καρέκλα που συμβολίζει και την εξουσία των ηθοποιών.Επιπλέον, φαίνεται να απαρνείται το γκλάμουρ που τα φώτα του καμαρινιού της προσφέρουν, αφού η ίδια παρουσιάζεται ως αυτόφωτη στον χώρο παρουσία,με συνειρμικό πομπό το ολόλευκο πρόσωπό της σαν την πανσέληνο και με αποτέλεσμα να λάμπει ο χώρος από τη φαντασμαγορική και μεγαλειώδη παρουσία της, για να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση της στο κοινό.
Στο έργο "Klaus Μaria Βrandauer, "Wallenstein", directed by Peter Stein[Βερολίνο,Γερμανία,1-10-1937],Βerliner Ensemble,2007"[2007][C-prints][Διαστάσεις: 155 χ 108 εκατοστά][Edition: 1/5]η εικαστικός παρουσιάζει τον άξιο δέους και σεβασμού ηθοποιό, Κλάους Μαρία Μπραντάουερ[Μπάντ,Αυστρία,22-6-1943]κρατώντας ένα μπουκάλι ως προέκταση πολεμικού ή σεξουαλικού οργάνου των ηθοποιών, ενώ οι γυμνές πατούσες του ηθοποιού συμβολίζουν όχι μόνον την αλήθεια της πραγματικότητας με την οποία έρχεται σε διεπαφή, αλλά και το θάρρος να περπατήσει επί σκηνής σε έδαφος που μπορεί να ελλοχεύει το αιχμηρό,το βρόμικο και το επικίνδυνο.Ακόμη,οι περιβολές στο φόντο εκπροσωπούν την ποικιλία των ρόλων και την ετοιμότητα που πρέπει να έχει κάθε ηθοποιός στη διάρκεια της θεατρικής παράστασης τόσο για την υπόδυση των ρόλων όσο και για την αστραπιαία τοποθέτηση στο σώμα του καταλλήλου προς κάθε περίσταση για τον ρόλο ενδύματος.
Στο έργο "John Malkovich, "Τhe Giacomo variations", directed by Michael Sturminger[Bιέννη,Aυστρία,8-1-1963]Ronacher theater,Wien,2011"[2011][C-prints][Διαστάσεις: 183 χ 127 εκατοστά][Edition:1/3]η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει τον επικών διαστάσεων ηθοποιό Τζον Μάλκοβιτς[Κρίστοφερ,Ιλινόις,Ε.Π.Α,9-12-1953] α λα Καζανόβα με έκφραση αδημονίας και αγωνίας, για να υποδυθεί τον επικείμενο ρόλο του επί σκηνής, ενώ οι κουρτίνες της αυλαίας δεν αποκαλύπτουν στον επισκέπτη ή στον θεατή με ραδιότητα το παρασκήνιο των δρώμενων εντός και εκτός σκηνής όπως εξάλλου και την ιστορική πραγματικότητα του 18ου αιώνα.
Η Κανέλλα Τραγουστή[Αμαλιάδα,Ελλάδα,1959] στο έργο "Bruno Ganz –Ιrene Jacob,Cologne,2008"[2008][Διαστάσεις: 72 χ 102 εκατοστά][Edition: 1/7]η φωτογράφος παρουσιάζει την αισθαντική και διανοούμενη ηθοποιό Ιρέν Ζακόμπ[Συρέν,Γαλλία,15-7-1966] να κοιτάζει με χαμηλωμένο το βλέμμα, τονίζοντας την ταπεινότητα και την περίσκεψη επί των γήινων ζητημάτων που οφείλει να έχει ένας ηθοποιός, ενώ ο απαράμιλλου ταλέντου ηθοποιός Bruno Ganz[Σεέμπαχ,Ελβετία,22-3-1941-Άου,Ελβετία,16-2-2020] μοιάζει διερωτώμενος να στοχάζεται,αν και στηριζόμενος σε ένα τοίχο σπιτιού που συμβολίζει τις ρίζες κάθε ηθοποιού, για το τι θα συμβεί.Έτσι, η φωτογράφος επισημαίνει την ανάγκη οι ηθοποιοί να διατυπώνουν ερωτήματα στον εαυτό τους και να στοχάζονται για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Στο έργο "Willem Defoe,Tempelhof Airport,Berlin,2008"[2008][Διαστάσεις: 72 χ 102 εκατοστά][Edition: 1/7]η καλλιτέχνιδα εκθέτει τον ηθοποιό Γουίλιαμ Ντεφόε[Άπλετον,Γουινσκόσιν,Ε.Π.Α,22-7-1955]να φοράει γυαλιά όχι μόνον ως ένα υποστηρικτικό εποπτικό μέσο για καλλίτερη αίσθηση της προοπτικής και οικειοποίησης της αλήθειας στην πραγματικότητα, αλλά ίσως και ως ένα είδος πένθους που προεκτείνεται στην περιβολή του,αφού η δυσδιακριτότητα της οπτικής πρσγματικότητας αναδύεται από τη χρωματική επιλογή του ενδύματος ως μια μορφή προέκτασης της άγνοιας στην οποία μπορεί να έχει περιπέσει.
Tον κατάλογο της έκθεσης συνοδεύει κείμενο από τη θεατρική κριτικό και δοκιμιογράφο, κ.Ελένη Βαροπούλου [Αθήνα,Ελλάδα]και είναι μεταφρασμένο από την κ.Άννα Ζαρίφη.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΕΛΗΣ
http://www.arelis.gr
http://www.theaterinfo.gr
Gallery Kourd,
Κασσιανής 2 και Φαναριωτών,
Λυκαβηττός,Αμπελόκηποι,Αθήνα
Τ.Κ 114 71
Τηλέφωνο επικοινωνίας: + 00 30 210 6426573
http://www.gallerykourd.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διάρκεια έκθεσης:22.11.2022 ως 28.1.2023
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη -Παρασκευή: 12.00-20.00
Σάββατο: 11.00-15.00