Η Συμβολή της Αμαλίας Στρινοπούλου στην Ορχηστική Τέχνη στη Β. Ελλάδα

Η Αμαλία Στρινοπούλου είναι επάξια πρεσβευτής της Ορχηστικής Τέχνης στη Β. Ελλάδα και ευρύτερα.

Σπούδασε χορό χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό βοήθημα από την οικογένειά της. Ξεκίνησε στη Σχολή Χορού ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ του Νικόλαου Μπαζάκα (1966) και αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Ε. Κλεώπα. Συνέχισε τις σπουδές της με πλήρη υποτροφία στις ΗΠΑ και αξιοποίησε ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης. Είχε έντονη επαγγελματική καριέρα ως χορεύτρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα από τα πιο αξιόλογα επιτεύγματά της ήταν η ώθηση που έδωσε στην εκπαίδευση επαγγελματιών χορού με την ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής Χορού στη Θεσσαλονίκη από το 1988 και την διερεύνηση της υποκριτικής της κίνησης. Από τη Σχολή της αποφοίτησαν οι πρώτοι επαγγελματίες δάσκαλοι και χορευτές Έντεχνου Χορού στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ως εμπνευστής και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Χοροκυττάρου Θεσσαλονίκης, ανέδειξε πολλά νέα ταλέντα και συνετέλεσε στην αναβάθμιση αυτής της τέχνης, καθώς και του τίτλου του Χορευτή που έως τα τέλη του 1980 ήταν αρκετά παρεξηγημένη έννοια.

Συνεργάσθηκε με πολλούς και σπουδαίους καλλιτέχνες από το θέατρο και τον κινηματογράφο, όπως την Ελένη Γερασιμίδου και την Αφροδίτη Ιωαννίδου. Επίσης, διετέλεσε και ως χορογράφος του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (2009, http://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&item=578)

Ως χαρακτήρας, ήταν ιδιαίτερα δυναμική με ήπιο χαρακτήρα, διαπεραστικό όμως βλέμμα και τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις για τον καλλιτεχνικό κόσμο και τον πολιτισμό.
Ήταν ιδιαίτερα οργανωτική και μεθοδική σε κάθε πρωτοβουλία της και ένας ιδιαίτερα δημιουργικός καλλιτεχνικός ηγέτης.
Αν και την ακολούθησαν άτομα με ή χωρίς καλλιτεχνική παιδεία, κατάφερε να τους μυήσει στην τέχνη του χορού και την καλλιτεχνική παιδεία δια της διερευνητικής μάθησης και της τακτικής ερμηνευτικής εμπειρίας.

Πίστευε στους μαθητές της, τους σεβόταν και τους προωθούσε σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες μαρτυρίες. Υπήρξε ένα πρόσωπο που επηρέασε σημαντικά και την εκπαιδευτική κοινότητα κατά το διάστημα που δραστηριοποιήθηκε ως σχολάρχης, δασκάλα και καλλιτέχνης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά, εκ των οποίων ο ένας χορευτής με λαμπρή καριέρα στην Ελβετία! Ο άλλος ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα.

Πολλοί μαθητές και απόφοιτοι της σχολής της έχουν ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα στις παραστατικές τέχνες. Η πιο σημαντική συμβολή της στο χώρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας ήταν η έμφαση που έδωσε στο αρχαίο χορόδραμα σαν συνέχεια του έργου της δασκάλας της και χορογράφου Ραλλούς Μάνου, με προβολή και διάχυση του ελληνικού χοροδράματος στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Ευρώπης και σε κοινωνικά σύνολα του Απόδημου Ελληνισμού.

Αποτελεί μία παρουσία ιδιαίτερα σαγηνευτική ως ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ, και μια φυσιογνωμία αξέχαστη στο πέρασμα του χρόνου, με ιδιαίτερη επιρροή για το ρόλο και το ήθος του χορευτή. Άφησε πέρασμά της ίχνη ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ. .. Παιδαγωγος – Εμψυχώτρια και σπουδαία καλλιτέχνης. ΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ.

Pin It