HUMAN CONSTRUCTIONS

Η έρευνα «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ + ΧΟΡΟΣ» παρουσιάζεται με μία site specific έκθεση από solo δημιουργίες νέων χορευτών και μία διαδραστική διάλεξη με θέμα την καλλιτεχνική δημιουργία

16 Μαΐου | ώρα 21.15
Πολιτιστικό Κέντρο ΡΟΜΑΝΤΣΟ
Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Είσοδος ελεύθερης επιλογής

¬
Η έρευνα της αρχιτέκτονος και χορογράφου αφορά στην ανίχνευση σημείων τομής στη συνθετική διεργασία αρχιτεκτονικής και χορού. Η συσχέτιση των δύο τεχνών στηρίζεται στη αντίληψη πως και οι δύο τέχνες δημιουργούν χώρο μέσα από την κίνηση των σωμάτων. Το σώμα αντιλαμβάνεται, δημιουργεί και κατανοεί το χώρο και τη δυναμική του με τρόπο κιναισθητικό.

Ξεκινώντας (2011-2014) από τη μελέτη συνθετικών θεωρήσεων αρχιτεκτόνων και χορογράφων η έρευνα περνά, στην παρούσα φάση της (2015-2016), σε βιωματικό επίπεδο με στόχο να ανατροφοδοτηθεί και να εξελιχθεί μέσα από την πράξη.

Η SITE SPECIFIC ΕΚΘΕΣΗ
Tην παρουσίαση της έρευνας θα «ανοίξουν» οι νέοι δημιουργοί που συμμετείχαν στο 2ο εργαστήρι σύνθεσης solo “Αρχιτεκτονική & Χορός”. Το εργαστήρι διεξήχθη από τη χορογράφο τους μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2016 στον Πολυχώρο «Αννα & Μαρία Καλουτά» με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Το εργαστήρι είναι πειραματικό και στόχος του είναι η ανατροφοδότηση της έρευνας μέσα από την εφαρμογή της.
Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα κατοικήσουν τους χώρους του ΡΟΜΑΝΤΣΟ, παρουσιάζοντας τα soli τους σε μία «ζωντανή» site - specific έκθεση. Ο κόσμος θα ξεναγηθεί στις solo δημιουργίες ακολουθώντας προτεινόμενες διαδρομές.

xορεύουν Μ.Γεωργιοπούλου | Η.Καουκάκη | Ε.Καμπούρη | Ε.Χολή | Μ.Σολωμονίδου | Κ.Καρμoίρη Χ.Καραμποίκη | Ε.Θανέλλα | Σ.Μπενέτας
Video link από τις συναντήσεις του εργαστηρίου:

Η ΔΙΑΛΕΞΗ
H διάλεξη είναι προϊόν διεπιστημονικής έρευνας της χορογράφου επάνω στη συνθετική διεργασία της αρχιτεκτονικής και του χορού. Το έργο σκιαγραφεί την ίδια την έρευνα και μιλά για τη δημιουργία χώρων μέσα από την κίνηση των σωμάτων.
¬¬«Χώρων πραγματικών, που μέσα τους κατοικεί η σωματική δράση. Και χώρων πλατωνικών, που μέσα τους κατοικούν Ιδέες...»
Το έργο συνδυάζει λόγο και κίνηση σε όλη του τη διάρκεια ακολουθώντας φόρμα διαδραστικής διάλεξης. Το κοινό εμπλέκεται στην εξέλιξη του έργου και καλείται με τη βιωματική του συμμετοχή να επανεξετάσει θέματα όπως η αντίληψη, η κατάληψη και η σύνθεση χώρου.
Σταδιακά ξεναγείται στα πορίσματα και τις ανακαλύψεις της χορογράφου, η οποία παροτρύνει το θεατή να τη δει και να την ακούσει μέσα από την αίσθηση. Χρησιμοποιώντας το είδος της lecture performance επιζητά να μιλήσει για τη σύνθεση χώρου εκ των έσω: καθώς μιλά για το ρόλο της κίνησης στη δημιουργία έργων, η ίδια, μεταμορφωμένη σε δημιούργημα, «κινείται» εξελικτικά προς το θεατή ...
και τον καλεί να ταξιδέψει μαζί της. Να γευτεί τα όσα λέγονται και γίνονται επάνω στη σκηνή, να ανακαλύψει και να συν-αισθανθεί. Τον κόπο, την αγωνία και τη φιλοδοξία της ανθρώπινης δημιουργίας, αλλά και την πληρότητα, την παιδικότητα και την χαρά του να αγαπάς... αυτό που φτιάχνεις.

Συντελεστές:
Σύλληψη | Σκηνοθεσία | Χορογραφία | Ερμηνεία : Σοφία Κονδυλιά
Σύμβουλος χορογραφίας: Αγγελική Στελλάτου
Επιμέλεια λόγου: Κατερίνα Κυβετού
Κείμενο: Σοφία Κονδυλιά
Σχεδιασμός σκηνικού: PV
Φωτισμοί: Σοφία Κονδυλιά
Φωτογραφίες: PV
Σχεδιασμός αφίσας: PV, Σοφία Κονδυλιά
Διάρκεια: 40’

Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό, όπου οι θεατές καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους δίνονται
Πολιτιστικό κέντρο ΡΟΜΑΝΤΣΟ
16 Μαΐου | ώρα 21.15
Συνολική διάρκεια παρουσίασης της έρευνας: 2 ώρες
Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Είσοδος ελεύθερης επιλογής

Καθώς δε θα υπάρξουν κρατήσεις και κάθε ξενάγηση στις δημιουργίες των συμμετεχόντων λειτουργεί με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, θα σας παρακαλούσαμε να προσέλθετε 20’ νωρίτερα για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ομαλότερα τη ροή του κόσμου και τον αριθμό των ξεναγήσεων.

Με τη λήξη της παρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τη χορογράφο.

Επικοινωνία:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.romantso.gr
Fb pages: https://www.facebook.com/Sophia.Kondylia/
https://www.facebook.com/biosromantso/?fref=ts

ευχαριστώ πολύ

το πολιτιστικό κέντρο ΡΟΜΑΝΤΣΟ
το Δήμο Αθηναίων για την παραχώρηση χώρου και την υποστήριξη
την Αγγελική, την Κατερίνα και την Κωνσταντίνα
για τις συναντήσεις, το μοίρασμα και τις συζητήσεις μας
και
όλους τους συμμετέχοντες του 1ου και του 2ου κύκλου του εργαστήριου «Αρχ/κή & Χορός» για την απίστευτη ενέργειά τους και την ανατροφοδότηση της έρευνας

Η Σοφία Κονδυλιά αποφοίτησε το 2012 από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού «Ραλλού Μάνου» και από την Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ. Εργάζεται ως χορέυτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού. Έχει παρουσιάσει χορογραφική δουλειά σε χώρους και φεστιβάλ της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Σκυτάλη, Team in progress, Saltator, Ntalika, Ρέον. Η προσωπική της έρευνα συνοψίζεται στη διερεύνηση τη συσχέτισης της χορογραφίας με την αρχιτεκτονική σύνθεση διερευνώντας χορογραφικούς τρόπους που δανείζονται στοιχεία από τους δύο χώρους. Έχει συγγράψει τη διάλεξη: «Αρχιτεκτονική και Χορός: θεωρία, σύνθεση, άσκηση», την οποία παρουσίασε στην Αρχιτεκτονική σχολή της Αθήνας(2010) και της Ξάνθης(2013), στο studio χορού «Present Body» (2013) και στο festival Vault Openseptember 4 (2015). Αυτό το έτος ασχολείται με ένα ανοιχτό χορογραφικό πείραμα μέσα από τη διεξαγωγή εργαστηρίων σύνθεσης solo, στα οποία δοκιμάζει τα συμπεράσματα της προσωπικής της έρευνας σε άλλους καλλιτέχνες. Παράλληλα, ετοιμάζει τη νέα της χορογραφική δουλειά, τη διάλεξη “Human Constructions”, που παρουσιάζει την έρευνα και έχει κεντρικό θέμα την καλλιτεχνική δημιουργία.

Pin It