Η Ομάδα Θεάτρου Σελίδα 231, ιδρύθηκε το 2011 από τους ηθοποιούς Βίβιαν Κραββαρίτη και Γιώργο Μοσκιού. Kοινός τόπος η αγάπη και η ανάγκη για καλλιτεχνική πράξη, έκφραση και δημιουργική συνδιαλλαγή.
Έκτοτε δημιουργεί έργο για το θέατρο με ελάχιστα μέσα και με οδηγό την ελεύθερα φερόμενη δημιουργική έμπνευση και πρόταση των συν δημιουργών, ως μια νέα ερευνητική προσέγγιση του κάθε καινούριου προτζεκτ.
Μακριά από κάθε λογική "αυθεντίας", η ομάδα διαρκώς αναζητάει τρόπους επικοινωνίας - δημιουργίας - συνεργασίας - διαλόγου τόσο του ίδιου του έργου με την κοινωνία, όσο και του τρόπου αυτοργάνωσης διαχείρισης και λειτουργίας της θεατρικής ομάδας. Η Bρομιά είναι η τέταρτη αυτοχρηματοδοτούμενη παραγωγή της ομάδας.
Έργα της Ομάδας:
ΒΡΟΜΙΑ του Robert Schneider.
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Ερμηνεία: Γιώργος Μοσκιού
Σκηνοθεσία / Μουσική επιμέλεια: Βίβιαν Κραββαρίτη
Φωτισμoί – ενδυματολογική / σκηνογραφική επιμέλεια: ομάδα σελίδα 231
Φωτογραφίες : EVIMAR
Το έργο:
Ένα συγκλονιστικό αντιρατσιστικό κείμενο για το θυμό, το φόβο και το οδυνηρό αίσθημα ματαίωσης κάθε ανθρώπου που ζει στο περιθώριο.
Παρουσιάστηκε στο ΤΡΙΚΥΚΛΟ για δέκα παραστάσεις, επίσης στο 3o Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών και το ταξίδι θα συνεχιστεί...
Περισσότερες λεπτομέρειες για την παράσταση πατήστε ΕΔΩ
Προηγούμενες δουλειές της ομάδας:
Let's dance.Together? Θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το έργο ο χορός του θανάτου του A.STINBERDG
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις ΙΙΙ Μάιος 2014. ΒΕΤΟΝ7.
Όνειρο για δύο του G.Foissy σε μετάφραση Ελπίδας Μπραουδάκη.
Ένα έργο πολλαπλών αναγνώσεων για το όνειρο της «μεγάλης Ζωής»
Η Παιδική σκηνή της ομάδας:
"Ήταν ένα ανθρωπάκι, το Αυτό", παράσταση ταξιδιάρικη.
Η παράσταση ταξιδεύει σε σχολεία, αυλές, αθλητικούς συλλόγους στην Αθήνα καθώς και στην επαρχεία.
"Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί"
Θεατρικό εργαστήριο για παιδιά δημοτικού.
Είμαι, είσαι, είμαστε όλοι ίσοι, όλοι μοναδικά διαφορετικοί! Και χαιρόμαστε για αυτό. Το εργαστήριο ταξίδεψε και ταξιδεύει όπου υπάρχουν παιδιά.
Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε τη Βρομιά, έναν αντιρατσιστικό μονόλογο;
Γιώργος Μοσκιού: Η ιδέα υπήρχε από παλιότερα. Η ΒΡΟΜΙΑ ήταν και παραμένει ένα κείμενο συγκλονιστικό. Το γνώρισα ως φοιτητής στη δραματική σχολή, πολλά χρόνια πριν... Πέρυσι κάπου εκεί τον Οκτώβριο του 2014 όπου και επικοινωνήσαμε με την κα. Κοραλία Σωτηριάδου η οποία πολύ ευγενικά μας παραχώρησε την μετάφραση του έργου, η επιθυμία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ωστόσο δεν είχαμε ιδέα που και πότε θα ανέβαινε η παράσταση...
Βίβιαν Κραββαρίτη: Υπήρχε μεγάλη ανάγκη να επιχειρήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο μέσα και πέρα από τις δυνατότητες της θεατρικής πράξης, για την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Η βρομιά πραγματεύεται όχι μόνο το ασφυκτικό περιθώριο όπου μετά βίας ζει και αναπνέει ένας μετανάστης, αλλά κάθε άνθρωπος που βιώνει το περιθώριο και τον αποκλεισμό.
Γιατί επιλέξατε ένα πολιτικό έργο;
Γιώργος Μοσκιού: Η βρομιά είναι ένα βαθιά πολιτικό έργο καθώς δεν είναι ένα μόνο κείμενο καταγγελίας αλλά σκιαγραφεί και φωτίζει τον ήρωα, που καθημερινά εισπράττει την απαξίωση που οδηγεί στο αίσθημα της ματαίωσης. Στην εποχή που ζούμε αλλά και σε όλες τις εποχές όπου ο φασισμός αποτελεί απειλή, ο λόγος του Σαντ είναι αναγκαίο να ακούγεται.
Βίβιαν Κραββαρίτη: Θα ήθελα να προσθέσω ότι μια θεατρική παράσταση, είναι ούτως ή άλλως μια δυνάμει πολιτική πράξη που δεν εξαντλείται μόνο στο αν το έργο είναι πολιτικό κείμενο ή όχι. Μεγαλύτερη σημασία έχει η πολιτική του κάθε ανεβάσματος...υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις δουλεύεις για μια παράσταση, τι προσδοκάς, πως συνεργάζεσαι και ένα σωρό άλλα πράγματα.
Ποιες είναι οι δυσκολίες του να κάνεις τέχνη μέσα στην εποχή της κρίσης;
Βίβιαν Κραββαρίτη: Προτιμώ να βαφτίζω τις δυσκολίες προκλήσεις, έτσι παίρνω δύναμη να συνεχίζω. Παρόλαυτα θα ήθελα να επισημάνω πως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά έχει πολλά πρόσωπα. Ωστόσο αν εστιάσουμε στην οικονομική, θα σας έλεγα ότι για εμάς λειτούργησε κινητοποιητικά. Μέσα στην κρίση, το 2011, ξεκινήσαμε από το μηδέν με την ομάδα σελίδα 231, δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες και συνθήκες δημιουργικής έκφρασης, επικοινωνίας και αυτοδιαχείρισης της εργασίας μας.
Είμαστε μια σχετικά καινούρια ομάδα, που εργάζεται ώστε να δημιουργεί έργο για το θέατρο και σε πείσμα των καιρών να μπορεί να συνδιαλέγεται δημιουργικά και ανεξάρτητα μέσα από συνεργασίες και σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται. Η βρομιά είναι η τέταρτη αυτοχρηματοδοτούμενη δουλειά της ομάδας.
Γιώργος Μοσκιού: Η οικονομική πραγματικότητα είναι ένας διαρκής καθημερινός αγώνας. Ο βιοπορισμός είναι πια ένα ζητούμενο για όλους μας.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ομάδας σελίδα 231;
Γιώργος Μοσκιού: Για την ώρα η βρομιά τελείωσε τον πρώτο κύκλο παραστάσεων, αλλά θα υπάρξει και συνέχεια.
Παράλληλα από τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε σε χώρους με παιδιά με το πρότζεκ θεατρικού παιχνιδιού «όλοι ίσοι όλοι μοναδικά διαφορετικοί» και την παιδική παράσταση «ήταν ένα ανθρωπάκι, το Αυτό» και έπεται συνέχεια.