Συνέντευξη  της συγγραφέως Ιωάννα Μαστοράκη

Μιλήστε μας για το θεατρικό σας έργο <ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΑ> που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο λύχνος και πολιτισμού;

Το θεατρικό μου έργο είναι μια ηθογραφία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα των κρατικών πορνείων στα βούρλα Δραπετσώνας ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί σαν γροθιά στο στομάχι από πολλούς θεατές και κριτικούς, βασίζετε στα εσώψυχα και την ψυχοσύνθεση των κοριτσιών και των ανθρώπων τις εποχής εκείνης μιας εποχής σκληρής και βασανισμένης. Είναι μια παράσταση με πλούσια ρεμπέτικα ακούσματα που μας μεταφέρουν στο κλίμα τις εποχής .Η Unesco Πειραιώς και Νήσων το έχει υπό την Αιγίδα της και το έχει βραβεύσει με τιμητική διάκριση για την προσφορά του στο πολιτισμό.

Πώς σας ήρθε η έμπνευση να γράψετε ένα θεατρικό κείμενο για ένα τόσο σκληρό θέμα;

Εντελώς τυχαία είδα μια ανάρτηση στο διαδίκτυο για την Μαντάμ Ντουντού την Δράκαινα των Βούρλων μου έκανε εντύπωση και ξεκίνησα να διαβάζω το άρθρο. ‘Έμεινα άφωνη από τα τρομερά γεγονότα που ανακάλυψα μου κέντρισε το ενδιαφέρον και άρχισα να ψάχνω και να κάνω έρευνα για την εποχή εκείνη. Δημιούργησα τους ήρωές μου και έγραψα για όλα τα βιώματα τους, μέσα από το θεατρικό μου κείμενο τους έδωσα την φωνή που τους είχαν στερήσει τότε.

Γιατί ονομάσατε το θεατρικό έργο σας <ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΑ>;

«ΒΛΕΠΕ & ΦΕΥΓΑ» γράφανε με κιμωλία στην ξύλινη πόρτα του Άδη που χώριζε τους ζωντανούς από τους νεκρούς. Τα κρατικά πορνεία τα φρουρούσαν αστυνομικοί και οι κοπέλες μέσα ήταν σαν φυλακισμένες καμία δεν έβγαινε έξω χωρίς την άδεια της Nτουντού. Συχνά με κιμωλία γράφανε στην ξύλινη πόρτα <ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΑ >για κρατήσουν μακριά τους ανήλικούς και τους περίεργους που κουτσομπολεύανε δεν μπορούσα να σκεφτώ πιο αντιπροσωπευτικό τίτλο για το θεατρικό μου έργο.

Γιατί αυτή τη μορφή τέχνης, γιατί τέχνη ειδικά την εποχή της κρίσης;
Γιατί η τέχνη γεμίζει την ψυχή και αγγίζει την καρδία και αυτό δεν υπολογίζετε με οικονομικά οφέλη ,όσο μπορώ να γεμίζω ψυχές με συναισθήματα και να αγγίζω τις καρδιές των ανθρώπων μέσα από την τέχνη δεν θα με σταματήσει το οικονομικό. Το να στερήσω από τους θεατές την τέχνη και την μαγεία του θεάτρου λόγω οικονομικής κρίσης είναι σαν να στερώ από την χώρα μου τον πολιτισμό.

Ετοιμάζετε κάποιο άλλο θεατρικό έργο αυτήν την εποχή ;

Μετά το Πάσχα μια μαύρη κατά την γνώμη μου σατυρική κωμωδία με τίτλο < Ζητείται Χορηγός > που εξιστορεί την κατάσταση του 2020 στην Ελλάδα μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις που ζει μια ελληνική οικογένεια. Μια Ελλάδα που ζει αποκλειστικά από ξεχασμένες συντάξεις , και από το εθνικό σύστημα τις ρουφιανιάς που δίνει χρήματα και μπόνους σε όποιον καταγγείλει τον διπλανό του για φοροδιαφυγή .
Προς τον Νοέμβρη ξεκινάω ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τις δεισιδαιμονίες και τους θρύλους τις Κρήτης που θα λέγετε ο Αλαφροΐσκιωτος μια δεισιδαιμονία της Κρήτης.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας και πως η τέχνη έχει επηρεάσει των χαρακτήρα σας ;

Πέρα από ένα καλό θεατρικό κείμενο για να σταθείς στον θεατρικό χώρο και να μείνεις πρέπει να έχεις υπομονή, επιμονή, μαχητικότητα, ήθος καλλιτεχνική συνείδηση και μεγάλη αγάπη για την τέχνη. Τα περισσότερα στοιχεία ήταν στον χαρακτήρα μου ένα όμως σημαντικό που γεννήθηκε και επηρεάστηκε από την τέχνη είναι ο σεβασμός που τρέφω για το θέατρο και τους θεατές που παρακολουθούν χωρίς αυτούς δεν θα είχαν πνοή τα θεατρικά έργα μου.