Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Αλεξάνδρας Ισακίδη υπό τον τίτλο Neverland, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης - Αρχαιολόγου Ίριδας Κρητικού.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έλαβαν χώρα την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με διάρκεια έκθεσης έως την Παρασκευή5 Απριλίου 2024.
Η καλλιτέχνης δημιουργεί στα έργα της την δική της μοναδική Neverland με τους παραμυθένιους τόπους, τα ονειρικά τοπία και τα ξεχωριστά πλάσματα που ξεπηδούν στους καμβάδες της συνθέτοντας έναν ουτοπικό κόσμο. Τα έργα της Αλεξάνδρας Ισακίδη θα τα χαρακτήριζε κανείς ως αλληγορικά με συμβολισμούς που μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία, εκεί που βρίσκονται οι φόβοι μας, οι αναμνήσεις μας αλλά και τα όνειρα μας, εκεί που ο καθένας από εμάς επιστρέφει για να νιώσει ασφάλεια και να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του. Με λίγα λόγια οι εικόνες που κατασκευάζει η καλλιτέχνης είναι κάτι παραπάνω από μια περιπέτεια στη Χώρα του Ποτέ/Neverland, στην πραγματικότητα είναι ένα ταξίδι στα βάθη της ψυχής μας ώστε να συνομιλήσουμε με το παιδί μέσα μας και να ισορροπήσουμε με τον ενήλικο εαυτό μας.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού αναφέρει μεταξύ άλλων για την έκθεση: «Η Χώρα του Ποτέ, το κορυφαίο αυτό λογοτεχνικό δημιούργημα του J. M. Barrie το 1911, είναι ένα φανταστικό νησί. Ένα μακρινό, αιρούμενο στη σφαίρα της φαντασίας μέρος, όπου ζουν ο PeterPan, η Tinker Bell, ο CaptainHook, τα Χαμένα Αγόρια και πολλά ακόμη φανταστικά όντα και μυθικά πλάσματα, αρκετά από τα οποία θυμίζουν κανονικούς ανθρώπους. Καθώς ο πιο γνωστός από τους κατοίκους της Χώρας του Ποτέ αρνείται να μεγαλώσει, ο όρος Neverland χρησιμοποιείται συχνά ως μεταφορά για την αιώνια παιδική ηλικία και την παιδικότητα, για την επιθυμία της αθανασίας και την ανάγκη της φυγής.
Με αξεπέραστη σχεδιαστική δεξιότητα, με βύθιση σε ονειρικό διάφανο χρώμα και με απόλυτη ελευθερία στην αφήγηση, η Αλεξάνδρα Ισακίδη συναρμολογεί και προτείνει τη δική της εξαίσια Χώρα του Ποτέ, εγκαλώντας μας να εισχωρήσουμε εντός της.
Επικαλούμενη ετερόκλητα φυσικά και κατασκευασμένα στοιχεία και θέτοντάς τα σε δεινή συνομιλία με τις κοριτσίστικες φιγούρες, τα υπερμεγέθη φυτά, τα βουνά, τις λίμνες και τα καλπάζοντα άλογα που μοιάζουν να εξέρχονται από ένα άγνωστο κινηματογραφικό σύμπαν, συναρμολογεί έναν προσωπικό γεωγραφικό άτλαντα και εξερευνεί αθέατα ψυχικά τοπία δίχως όρια και αενάως μεταβαλλόμενες συντεταγμένες. Αναμετρούμενη με μεγάλες κλίμακες και συνθέτοντας με μαεστρία τους μυστικούς αυτούς κήπους του σύμπαντος, η Αλεξάνδρα Ισακίδη κατασκευάζει συναρπαστικούς υβριδικούς κόσμους όπου οι ετερόκλητες αρχετυπικές εικόνες χρησιμοποιούνται ως τρόπος διείσδυσης πίσω από ένα νοητό παραπέτασμα. Πίσω του, στιλπνή και αιώνια, παλλόμενη ανάμεσα στην αφηγηματική ουτοπία και τα αυτοβιογραφικά σπαράγματα της παιδικής ηλικίας μα και ολόκληρου του βίου της ζωγράφου, περιμένει η Χώρα του Ποτέ.»
Σύντομο Βιογραφικό:
Η Αλεξάνδρα Ισακίδη γεννήθηκε στη Γερμανία το 1973. Το 1992 εισήχθη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά κατέλαβε την πρώτη θέση στις εισαγωγικές εξετάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Φοίτησε στο Α’ εργαστήριο ζωγραφικής με δάσκαλο το Δημήτρη Μυταρά από το 1992 έως το 1998, όπου στο δεύτερο και τρίτο έτος διακρίθηκε με τιμητική υποτροφία ενώ αποφοίτησε με άριστα.Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής για τρία χρόνια στο Α’ εργαστήριο χαρακτικής του Ιωάννη Παπαδάκη. Το 1997 τιμήθηκε με έπαινο από το Ίδρυμα Ιωάννη Σπυρόπουλου. Δίδαξε ζωγραφική για 4 χρόνια στο κέντρο γραμμάτων και τεχνών «Άποψη» κοντά στο ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε 6 ατομικές εκθέσεις και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εικονογραφήσει παραμύθια και μουσικούς καταλόγους. Έργα της ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Χορηγός οίνου είναι το Κτήμα Παλυβού.
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 8 Μαρτίου 17:00-22:00
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η Αλεξάνδρα Ισακίδη (Γερμανία, 1973) στο έργο «Ζένια» παρουσιάζει μία αιθέρια γυναικεία ύπαρξη που μοιάζει να είναι παγιδευμένη εκ του χιονισμένου τοπίου ως προέκταση του συρματόπλεκτου ενδύματός της, καθώς κοιτάζει έκθαμβη το πέταγμα είτε ανοδικό είτε καθοδικό των αγριόνησων που εκφεύγουν του χειμαζόμενου τοπίου για αποδημία σε θερμότερα μέρη. Κατʼ άλλους μοιάζει η ίδια να καθοδηγεί τα παναίολα πτηνά.
Στο έργο «Βασιλική» η καλλιτέχνης παρουσιάζει μία νεαρά κοπέλα να είναι ζωσμένη από έναν τεράστιο όφι, κοιτάζοντας με αγωνία τον ουρανό ως μία σανίδα σωτηρίας, έστω και αν αυτός δεν είναι ασκεπής. Επιπλέον, η άγρια βλάστηση επιτείνει το αίσθημα του δέους, ενώ τα βραχώδη τοπία έχουν οφιοειδείς κατωφέρειες και μοιάζει να υποβόσκει μία βαθμίδα μυστικών και απόκρυφων γνώσεων από αυτά.
Στο έργο «Έλλη» η καλλιτέχνης εκθέτει μία προσηνή, καλόβολη, χαρίεσσα και καλόκαρδη κοπέλα σε έναν αγρό περιβαλλόμενη πεταλούδων, που μπορεί να συμβολίζουν το περιβάλλον της είτε φιλικό, είτε οικογενειακό, είτε κοινωνικό, είτε γειτονικό, είτε μινιμαλιστικών γνωριμιών.
Στο έργο «Αναστασία» η καλλιτέχνης παραθέτει μία πανέμορφη κοπέλα να προσεγγίζει ένα λιοντάρι με ευμεγέθες κεφάλι άνευ φόβου αλλά μετά σαγηνευτικού αισθησιασμού που καθηλώνει την αγριότητα του ζώου. Με αυτόν τον τρόπο ο θεατής αντιπαραβάλλει το τεράστιο κεφάλι του ζώου που έχει πολλαπλάσιο μέγεθος από αυτό της κοπέλας και αναρωτιέται ο πρώτος τι μπορεί να σκέφτεται το εν λόγω ζώο ή και τις δυνατότητες της νοητικής του εξέλιξης με τον πελώριο εγκέφαλό του. Επίσης, η λέαινα μοιάζει παραμερισμένη από αυτό το ανθρωποζωόμορφο ζεύγος.
Στο έργο «Έλενα με ρινόκερο» η καλλιτέχνης προβάλλει μία μεστή εφηβική ηδύτητα κοπέλα που εφιππεύει έναν ρινόκερο, κρατώντας στους ώμους της έναν μπαμπουίνο και έτσι επισημαίνεται πως ο μιμητισμός μπορεί να κυριαρχεί επί των αγρίων ενστίκτων.
Την επιμέλεια του κειμένου της έκθεσης έχει υλοποιήσει η Ίρις Κρητικού, Ιστορικός τέχνης και Αρχαιολόγος.
Τεχνοχώρος art gallery
Λεμπέση 12,Μακρυγιάννη, Ακρόπολη, Τ.Κ 117 42, Αθήνα.
Διάρκεια έκθεσης: 8-3-2024 ως 5-4-2024
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 11.00-14.30 και 17.30-20.30
Τετάρτη: 11.00-17.00 και Σάββατο: 11.00-16.00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
Τηλέφωνο επικοινωνίας + 00 30 211 1823818
http://www.technohoros.org
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.