Chorus

Η γκαλερί Bernier / Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Διονύση Καβαλλιεράτου «Χορός / Chorus»

 

Ο Διονύσης Καβαλλιεράτος γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα.
Ζει κι εργάζεται στο Βερολίνο. Η ευέλικτη καλλιτεχνική πρακτική του περιλαμβάνει μικρής και μεγάλης κλίμακας γλυπτά σε ξύλο, πηλό ή σε μικτή τεχνική, καθώς και σχέδια με μολύβι και κάρβουνο. Η εργασία του αποκαλύπτει το προσωπικό του μυθολογικό σύμπαν με αιχμηρά ειρωνικό χιούμορ.

Στην καινούργια του έκθεση θα παρουσιαστούν 29 σχέδια μεγάλων διαστάσεων σε χαρτί, που προσεγγίζουν το θέμα του Χορού μέσα από μία διαφορετική οπτική.

«O καλλιτέχνης συνδιαλέγεται με την παράδοση της κλασικής τραγωδίας και κωμωδίας και σχεδιάζει ένα σώμα ανθρωπόμορφων χαρακτήρων που χορεύουν, παραπέμποντας στην αφηγηματική αλλά και καταλυτική λειτουργία του Χορού στο αρχαίο θέατρο. Ταυτόχρονα οικειοποιείται εικονογραφικά και μορφολογικά στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση, την ιστορία του 20ού αιώνα, τη λογοτεχνία και τη φύση για να μας προσκαλέσει και να μας προκαλέσει να αναστοχαστούμε πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά αλλά και ανθρώπινα ζητήματα, με μέσο πάντα την παρωδία και τον αυτοσαρκασμό».
Πολύνα Κοσμαδάκη | Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη

 

O Διονύσης Καβαλλιεράτος[Αθήνα,Ελλάδα,24-3-1979]στο έργο "Make America again[colour]"[2020][Χρωματιστό μολύβι σε χαρτί][Διαστάσεις: 100 χ 88 εκατοστά]παρουσιάζει αποσυναρμολογημένη μία τριμερή μορφή που εκπροσωπεί την ιστορία της Αμερικής[ένας ινδιάνος,ένας κονκισταδόρος και ένας καουμπόυ]και φυσικά τη διαπάλη δυνάμεων στις Ε.Π.Α, κυρίως ανάμεσα στο λατινογενές στοιχείο και το αγγλοσαξωνικό, αφού πλέον οι Ινδιάνοι εκλείπουν από το κάδρο της σύγχρονης Αμερικής.Ο τίτλος έχει ληφθεί από το σλόγκαν του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ[Νέα Υόρκη,Ε.Π.Α,14-6-1946]"Μake America great again."
Στο έργο "Σταμνούλες"[2020][Χρωματιστό μολύβι σε χαρτί][Διαστάσεις: 100 χ 88 εκατοστά]αρχαιοελληνικές μορφές συναντιούνται με νεοελληνικές σε μορφή χορευτικού τρένου με έντονη την ερωτική ατμόσφαιρα και έτσι το ελληνικό μοντέρνο και παραδοσιακό στοιχείο συνδυάζεται αψόγως, ενώ εντυπωσιάζει η κεφαλή αγάλματος ανατολικής τεχνοτροπίας πιθανόν από την Γκαντάρα του Αφγανιστάν,υπογραμμίζοντας τους στενούς δεσμούς της εν λόγω χώρας με την Ελλάδα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου[Πέλλα,Μακεδονία,Ελλάδα,20-7-356 π.Χ- Βαβυλώνα,Ιράκ,10 ή 13-6-323 π.Χ].
Στο έργο "Κολοκυθάκης/Ζuchinello"[2019][Χρωματιστό μολύβι σε χαρτί] [Διαστάσεις: 100 χ 88 εκατοστά]η κεφαλή του σχεδίου αποτελείται από μπανάνα,σταφύλια και ανανά που συμβολίζουν την ερωτική σκέψη που ανθοφορεί το θέρος.Η πιπεριά και το καρότο στο ένα χέρι εκπροσωπεί το δώρο του πειρασμού ή μια πικάντικη πράξη.Το σώμα από κολοκύθα συμβολίζει τα θαύματα που επιτελεί κανείς με το κορμί του εν είδει μυστικής μαγείας.
Στο έργο "Η ζωή στη φάρμα"[2019][Χρωματιστό μολύβι σε χαρτί][Διαστάσεις: 100 χ 88 εκατοστά]παρουσιάζεται μία μορφή που έχει κεφαλή κόκορα ή φαεινές σκέψεις και στο ένα πόδι υπάρχει η αγελαδόμορφη απόληξη που εκπροσωπεί τη γονιμότητα της Αθωρ στην αιγυπτιακή μυθολογία σε αποσυναρμολόγηση με τον αμνό που πρεσβεύει τη ζωώδη αθωότητα.Στο άλλο πόδι ενυπάρχει η ανθρωπόμορφη, αφού όλες οι ενέργειες των ανθρώπων διέπονται από μία ουμανιστική διάθεση.Το χέρι που έχει χοιρόμορφη απόληξη σε σύμπνοια με τον κριό υποδηλώνει τη λασπώδη επιθετική ενέργεια,ενώ στο άλλο χέρι η ανθρωπόμορφη απόληξη που συνδέεται με την κεφαλή κυνός συμβολίζει τη φιλική και ανθρωπιστική δραστηριότητα της μορφής. Ο ήλιος που ανατέλλει στο δεύτερο επίπεδο είναι σημάδι αισιοδοξίας

 

Βernier Eliades gallery
Επταχάλκου 11,Αθήνα,Τ.Κ 118 51,
Τηλέφωνο επικοινωνίας: + 00 30 210-3413935-7
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη -Παρασκευή: 10.30-18.30
Σάββατο: 12.00-16.00
http://www.bernier-eliades.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διάρκεια έκθεσης: 18-6-2020 ως 18-7-2020 και από 3-9-2020 ως 24-9--2020

 

Pin It