Sangre

Art Ζone 42 gallery-Ατομική έκθεση Πάνου Μπάκα με τίτλο "Sangre"

 

Ο καλλιτέχνης αναφέρει για τις ρίζες της έμπνευσής του:
‘’Φωτογραφίες τυχαίες ή όχι, εικόνες από ταινίες τρόμου, κομμένες, φιλτραρισμένες και ξαναδουλεμένες με πινέλα και λάδια σε καμβάδες. Βαθιά μέσα μας υπάρχουν πυρήνες δημιουργίας οι οποίοι την ίδια στιγμή αποτελούν και κελιά απομόνωσης, σπηλιές διαλογισμού…Σε ένα τέτοιο κελί κρύβεται εντός μου μια οντότητα που ονομάζω Αδελφό Σκοτεινό. Όταν φτάσει η ώρα διακόπτει τον διαλογισμό του, ανέρχεται στην επιφάνεια και δημιουργεί αυτόνομα πλέον, στο πεδίο που επιλέγει. Όταν ολοκληρωθεί το έργο του αποσύρεται ήσυχος στις κατακόμβες του. Η κάθαρση έχει επέλθει. Παρακαλώ σημειώστε ότι κάθε προσπάθεια περιορισμού και φίμωσής του βλάπτει τον ξενιστή του.’


Τουτέστιν, αυτό που αντικρίζει κανείς στον καμβά είναι η απόρροια μύχιων, σκοτεινών σκέψεων, από τις οποίες επέρχεται η ‘κάθαρσις’, η οποία κατανοώντας ότι έχει επιτελέσει το έργο της, αναβλύζει μέσα από σκηνικά επακόλουθα της καταιγίδας. Με έντονη την απουσία ατμόσφαιρας, οι μυστήριοι αυτοί χώροι καλούν τον θεατή να αναλογιστεί τι μπορεί να είχε γίνει εκεί ή και όχι, καθώς οι διαδικασίες τους παραμένουν άλυτοι γρίφοι… ίσως αναμετρήσεις με εσώτερους εαυτούς με κύριο συστατικό το αίμα, το οποίο φανερώνεται ή υποδηλώνεται, ζωοποιός δύναμη και σύμβολο θανάτου, μη διαχωρίζοντας τον άνθρωπο από το κτήνος. Όταν δημιουργηθεί ακριβώς η συνειδητοποίηση ότι άνθρωπος και κτήνος είναι Ένα, έτσι μοναχά ανακαλύπτει κανείς την εσωτερική δύναμη ώστε να το ξεπεράσει και να φτάσει στην απόλυτη ηρεμία, την ησυχία που περιμένει υπομονετικά να ξεδιπλωθεί μέσα σε αυτά τα αντίξοα περιβάλλοντα… γιατί άλλωστε, το σκοτάδι χρειάζεται στοργή και όχι φόβο…
Τζωρτζίνα Θέου
Ιστορικός Τέχνης – Διευθύντρια γκαλερί

Διάρκεια: 14 Μαϊου – 6 Ιουνίου 2020
Ώρες Λειτουργίας: Tρ.-Πεμ.-Παρ. : 15.00 – 21.00 , Τετ.-Σαβ.: 11.00 – 15.00


Βιογραφικό
Ο Πάνος Μπάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει κάνει πολυετή μαθήματα ζωγραφικής δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην τέχνη της ελαιογραφίας. Τα έργα του έχουν μια έντονα υπαρξιστική διάσταση. Ο ίδιος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του τόσο στο αντικείμενο όσο και στη σκιά που το περιβάλλει θέλοντας να αναδείξει το άρρητο μυστικό της σχέσης τους. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Έργα του βρίσκονται σε οργανισμούς και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Θυμηθείτε ότι στην γκαλερί θα επιτρέπονται άτομα με μάσκα που τηρούν τους κανόνες υγιεινής και τις αποστάσεις.
Μέγιστος αριθμός ατόμων: έως 6 άτομα.

Art Zone 42 gallery
Λεωφόρος βασιλέως Kωνσταντίνου 42,Αθήνα,Τ.Κ 116 35,
Τηλέφωνο επικοινωνίας: + 00 30 210-7259549
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη ,Πέμπτη και Παρασκευή: 15.00-21.00
Τετάρτη και Σάββατο: 11.00-15.00
http://www.artzone42.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διάρκεια έκθεσης: 14-5-2020 ως 7-6--2020

 

 

Ο Πάνος Μπάκας [Αθήνα,Ελλάδα,;] στο έργο "Νεφερτίτη"[Διαστάσεις: 100 χ 80 εκατοστά] παρουσιάζει με ζωγραφικό τρόπο την προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης[Θήβαι,Αίγυπτος,1370 π.Χ-Αμάρνα,Αίγυπτος,1330 πχ] ελαφρώς παραλλαγμένη από αυτήν που εκτίθεται στο μουσείο Νeues του Βερολίνου[1352/1332 π.Χ,ύψος 50 εκατοστά, χρωματιστός ασβεστόλιθος,18η δυναστεία] και βρέθηκε στην οικία του γλύπτη Τουθμώση. Η Νεφερτίτη που το όνομα της σημαίνει "η ομορφιά που έχει έλθει" παρουσιάζεται στο Μουσείο του Βερολίνου τόσο με σαρκώδη χείλη, ενδεικτικό στοιχείο της γενναιοδωρίας της και του πλούσιου λόγου της όσο και με μακρύ λαιμό, αφού η ομιλία της χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του υψηλού. Τα μάτια της ήταν ένθετα από χαλαζία, μία τεχνική που συμβόλιζε ότι η όρασή της καταγόταν από τον ουρανό και μετέδιδε τα μυστικά του στο άπειρο, ενώ προς τους υπηκόους της εξασφάλιζε τη γαλήνη και την ηρεμία με το βλέμμα της. Η απουσία του χαλαζία από το άλλο μάτι ενδεχομένως να είχε συμβεί για την ένθεση άλλου πολύτιμου λίθου με διαφορετικές ιδιότητες και αντίστοιχου νοήματος αυτών. Το διάδημα της Νεφερτίτης γνωστό και ως κεπρές συμβολίζει το ύψος και το μεγαλείο της βασιλικής της εξουσίας, ενώ η διακόσμηση στον κολιέ και η ποικιλία χρωμάτων του υπογραμμίζει τους πολλούς και εναλλακτικούς τρόπους υπηρεσίας της τέχνης στην εξουσία με εξωρα΄ι΄στική διάθεση.

Αντιθέτως η "Νεφερτίτη" του Μπάκα δεν φοράει κεπρές, δηλαδή δεν παρουσιάζεται ως μια εξουσιαστική φιγούρα ούτε είναι διακοσμημένη με κολιέ´ μα με τη λιτότητα που τη χαρακτηρίζει δακρύζει σαν τις βυζαντινές εικόνες των θαυμάτων που ερείδονται στη λα΄ι΄κή χριστιανική πίστη, διαπνέοντας τόσο έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που υπήρχε στην αιγυπτιακή τέχνη με έμφαση στη ζωοδότρα εικονιστική αναπαράσταση όσο και μία διαπολιτιστική γέφυρα επιδράσεων του Βυζαντίου και της Αρχαίας Αιγύπτου. Επιπλέον η μύτη της Νεφερτίτης του Μπάκα είναι φθαρμένη,ενώ το μαύρο φόντο τονίζει το φωτισμένο πρόσωπο της βασίλισσας που μεταδίδει τις γνώσεις της στους υπηκόους της.Η Νεφερτίτη του Μπάκα προσιδιάζει περισσότερο με αυτήν της Αμάρνας [Καφέ χαλαζίτης,1340 π.Χ,ύψος 35 εκατοστά,18η δυναστεία] που ανευρέθη χωρίς ώτα, πιθανώς για την παρουσίασή της με φενάκη.


Στο έργο "Κερί"[Διαστάσεις: 50 χ 50 εκατοστά]το δεσπόζον στη σύνθεση κερί δίνει ζωή στο πορφυρό χρώμα του τοίχου ενός δώματος που χαρακτηρίζεται από την ερημιά και την εγκατάλειψη, όπως υποδηλώνει η σκεπασμένη με σεντόνι πολυθρόνα.
Στο έργο "Σταύρωση 1" [Διαστάσεις: 80 χ 120 εκατοστά]κυριαρχεί η μορφή ενός θνήσκοντος αμνού που συμβολίζει την απωλεσθείσα αθωότητα, ενώ το αρκτικόλεξο με τα αρχικά γράμματα του Ιησού Χριστού Ι.Ν.Β.Ι]Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς Ιουδαίων] στο πάτωμα παραπέμπει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και του σταυρού. Δεν έχει μόνον διακοσμητικό χαρακτήρα μα και υποδηλωτικό, επισημαίνοντας πως ο ταυτολογικός και συνάμα λεκτικός προσδιορισμός του πλάσματος υφίσταται εν είδει φωτοστέφανου και δύναται να παραλληλισθεί με τον σταυρό που υπέστη το εν λόγω ζώο. Ο καλλιτέχνης με αυτή την αποκρουστική εικόνα εμφυσεί στον επισκέπτη την συμπόνοια γιʼ αυτό το κρινώδες πλάσμα που χάθηκε με τόσο φρικιαστικό τρόπο. Στην Παλαιά Διαθήκη επίσης ο Θεός των Εβραίων απαγορεύει τη θυσία πρόβατος με ελάττωμα ή ελαττώματα.

capturefinal 1150
Στο έργο "Σταύρωση 2" [Διαστάσεις: 80 χ 120 εκατοστά]ο καλλιτέχνης επαναλαμβάνει την ίδια θεματική με το προηγούμενο έργο, παρουσιάζοντας ως πρωταγωνιστή της σκηνής τον χοίρο που θεωρείται ακάθαρτο ζώο τόσο στην Καινή Διαθήκη[με την αποστολή του Ιησού Χριστού[Βηθλεέμ,Ισραήλ,28-2-7/2 π.Χ Ιερουσαλήμ,Ισραήλ,7-4-30 ή 3-4-33 μ.Χ] των δαιμονίων από τους ασθενείς προς τα γουρούνια από τα Γάδαρα και τη χώρα των Γεργησηνών] όσο και στο Κοράνι[με την απαγόρευση του προφήτη Μωάμεθ[Μέκκα,Σαουδική Αραβία,22-4-571 μ.Χ-Μεδίνα,Σαουδική Αραβία,8-6-632 μ.Χ] αυτού του είδους της τροφής προς τους πιστούς του Αλλάχ εν είδει προστασίας] παραπέμποντας και στην ελληνική αρχαιότητα. Πιο συγκεκριμένα στο έπος του Ομήρου[Ιωνία,Μικρά Ασία,Τουρκία, 8 αιώνας π.Χ-Ίος] "Οδύσσεια"[710 π.Χ] οι σύντροφοι του ήρωα μεταμορφώνονται σε γουρούνια, ύστερα από ένα συμπόσιο εδώδιμών με μαγικά φίλτρα από την μάγισσα Κίρκη-πλην του Ευρύλοχου- και γλιτώνουν τον θάνατο την τελευταία στιγμή έντρομοι, επειδή η ίδια τον ερωτεύθηκε και αποφάσισε να τους ξανακάνει ανθρώπους. Ίσως και η χορτοφαγία να έχει τις βαθύτερες ρίζες της από τον ενδότερο φόβο των ανθρώπων ότι θα μεταμορφωθούν σε ζώα,ένα μοτίβο που συναντούμε συχνάκις στην αρχαία ελληνική μυθολογία αλλά και στις "Μεταμορφώσεις" του Λατίνου ποιητή Οβιδίου[Σουλμάνα,Ιταλία,20-3-43 π.Χ-Τόμοι, Σκυθία ή Κοστάτζα,Ρουμανία,17 μ.Χ].Η στοχοθεσία αυτού του έργου είναι παρεμφερής με το προηγούμενο έργο, ενώ το συμπέρασμα είναι πως τόσο τα ακάθαρτα ζώα όσο και τα καθαρμένα έχουν το ίδιο τέλος, τουτέστιν τον θάνατο.

 

www.arelis.gr/ www.theaterinfo.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Pin It