Brokeback Mountain

To κείμενο γράφει η Βαλεντίνη Δαφνούλη

 

Η θεατρική μεταφορά του Brokeback Mountain, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Ρήγου, στο Θέατρο Κνωσός, αποτελεί μια φιλόδοξη απόπειρα να αποδοθεί επί σκηνής η γνωστή κινηματογραφική ιστορία των Ennis και Jack, δύο ανδρών που παλεύουν με τις εσωτερικές και εξωτερικές αντιφάσεις της σεξουαλικότητάς τους.

Η σκηνογραφία του Ρήγου, με επίκεντρο μια εντυπωσιακή ντουλάπα επί σκηνής, αποτελεί κεντρικό σύμβολο της παράστασης, που, όχι μόνο μεταφέρει το κοινό στον κόσμο του Wyoming και του ράντσου, αλλά παραπέμπει και στον καταπιεσμένο ψυχισμό των χαρακτήρων. Παράλληλα, η σκηνοθετική προσέγγιση του Ρήγου αποδίδει το πάθος και την ένταση της ιστορίας των δύο πρωταγωνιστών και τη δυσκολία αποδοχής ή έκφρασης της σεξουαλικότητας τους.

Τα multimedia στοιχεία με προβολές του Βασίλη Κεχαγιά προσθέτουν μια μοντέρνα και πιο κινηματογραφική νότα στην αφήγηση, που δένει με τη σκηνογραφία και συνολική, αισθητική προσέγγιση. Ωστόσο, η επιλογή της live μουσικής με την μπάντα επί σκηνής αφήνει ίσως ανάμεικτες εντυπώσεις. Παρά την άρτια απόδοση των κομματιών από τους Κώστα Σιδηροκαστρίτη, Γιάννη Πανηγυράκη και Γιώργο Κωστόπουλο, σε ενορχήστρωση Δημήτρη Αρώνη (Moa Bones), η παρουσία της μουσικής δε φαίνεται απαραίτητη στη δραματουργία. Οι μπαλάντες, που στην ελληνική εκδοχή ερμηνεύει η Δωροθέα Μερκούρη, δυσκολεύονται να εμβαθύνουν περισσότερο στο συναισθηματικό βάρος της ιστορίας ή να αποδώσουν την εποχή της, που ολοκληρώνεται και αναδεικνύεται με τα φώτα του Χρήστου Τζιόγκα, την ενδυματολογία της Ιωάννας Τσάμη και τις ερμηνείες των ηθοποιών.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Καπουράνης ξεχωρίζει με την ενέργεια και την ευαισθησία που φέρνει στον ρόλο του Jack, ενώ ο συμπρωταγωνιστής του, Μιχαήλ Ταμπακάκης, αν και πιο συγκρατημένος αρχικά, εξελίσσεται δυναμικά, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του. Οι δύο ηθοποιοί καταφέρνουν να μεταφέρουν τη χημεία και το πάθος της σχέσης τους, προσφέροντας έναν τρυφερό ρομαντισμό και έντονο ερωτισμό – μια σπάνια και τολμηρή στιγμή για το ελληνικό θέατρο, αλλά κυρίως πολυαναμενόμενη.

Αξιοσημείωτες είναι και οι ερμηνείες της υπόλοιπης διανομής - ο Δημήτρης Καπετανάκος, παρά τον μικρό του ρόλου, προλαβαίνει άνετα να αναδείξει την υποκριτική ικανότητά του και τον χαρακτήρα του. Η Δωροθέα Μερκούρη, ως μητέρα του Jack, φέρνει μια αξιοπρεπή και συναισθηματική ισορροπία, ενώ η Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή ελίσσεται άνετα ανάμεσα στους πολλαπλούς της ρόλους, και ιδιαίτερα ως σύζυγος του Ennis, αποτυπώνει ξεκάθαρα την εσωτερική σύγκρουση του χαρακτήρα της.

Το Brokeback Mountain στο Θέατρο Κνωσός είναι μια παράσταση που σέβεται την πολυπλοκότητα του πρωτότυπου υλικού και την αποδίδει θεατρικά σε μια μοντέρνα προσέγγιση, στην οποία η σκηνογραφία, η υποκριτική και η χημεία των πρωταγωνιστών κερδίζουν τις εντυπώσεις.