Στιγμές μουσικής μυσταγωγίας θα ζήσουν και πάλι οι Θεσσαλονικείς, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στο εμβληματικό μνημείο της Ρο-τόντας. Το μουσικό έργο η «Μουσική της Ροτόντας» του Δημήτρη Μαραμή μετά την απήχηση που είχε τον περασμένο Μάρτιο, επανα-λαμβάνεται εμπλουτισμένο με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου 8tetto και του Θοδωρή Βουτσικάκη.
Ο γνωστός συνθέτης, μετά από ανάθεση που του έγινε από το Κέ-ντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνέθε-σε το έργο ειδικά για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.
«Η Μουσική της Ροτόντας» είναι ένα ελεγειακό έργο το οποίο δί-νει «ζωή», στο εμβληματικό μνημείο. Οι λάτρεις της μουσικής έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και πάλι τη «Μουσική της Ροτόντας», με ελεύθερη είσοδο.
Στοιχεία παράστασης
Δημήτρης Μαραμής
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΤΟΝΤΑΣ
Για φωνές & έγχορδα
Σύλληψη -Σύνθεση - Διεύθυνση
Δημήτρης Μαραμής
Συμμετοχή:
8tettο
Ήρα Ζέρβα, Λητώ Μεσσήνη, Σοφία Μάλαμα, Αντωνία Τζίτζικα,
Γιάννης Μανιατόπουλος, Νίκος Ζιάζιαρης, Δημήτρης Αλεξούδης,
Ηλίας Καπάνταης.
Φιλική συμμετοχή:
Θοδωρής Βουτσικάκης,
Μέλα Γεροφώτη, Ελένη Δημοπούλου
Κουαρτέτο εγχόρδων:
Κωσταντίνος Παυλάκος (βιολί), Δημοσθένης Φωτιάδης (βιόλα), Μυρ-τώ Ταλακούδη (τσέλο), Μιχάλης Σαπουντζής (κοντραμπάσο)
Πληροφορίες παράστασης
Η Μουσική της Ροτόντας του Δημήτρη Μαραμή, είναι μία Μικρή Ελεγειακή Λειτουργία (μη θρησκευτικού περιεχομένου) για τέσσερις φωνές και έγχορδα με ανθρωποκεντρικό θέμα την ίδια την ομορφιά των ήχων, των σιωπών, των σπαραχτικών μελωδιών, των αρμονιών. Ένας ύμνος στην αγάπη. Αιτία της δημιουργίας του νέου έργου του συνθέτη στάθηκε το ομώνυμο αρχιτεκτόνημα, σύμβολο της διαδρομής τριών αυτοκρατοριών και προστατευμένο μνημείο παγκόσμιας κληρο-νομιάς της Unesco σήμερα, όπου και έλαβε την πρώτη του εκτέλεση ως ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μα-κεδονίας το Μάρτιο του 2018. Έμπνευση της σύλληψης και της φόρ-μας του έργου αποτέλεσε το δέος που γεννά το μνημείο αλλά κυρίως η ηχητική ιδιαιτερότητα του μεγάλου θόλου της Ροτόντας, που είναι ο μεγάλης διάρκειας αντίλαλος, ο οποίος ενσωματώνεται στη σύνθεση ως προτέρημα χωρίς καμία ηχητική ενίσχυση. Ειδικά μελετημένη σύν-θεση ώστε στο φυσικό απόηχο να μη μπερδεύονται οι αρμονίες αλλά αντίθετα η κάθε μουσική φράση να ακούγεται καθαρά και να εκπνέει στην παύση ώστε να τη διαδεχτεί η επόμενη φράση διαυγής. Η απόκο-σμη καθυστέρηση του αργού σβησίματος των ήχων μέσα στον απόηχο δημιουργεί μία απόλυτα μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Η σύνθεση στοχεύ-ει στο ζωντανό πάντρεμα μουσικής και αρχιτεκτονικής του χώρου. Μέσα από τη μουσική ο χώρος ζωντανεύει με τη συμμετοχή του στο φυσικό ηχητικό αποτέλεσμα. Το έργο παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερα σκηνοθετημένο τρόπο από το συνθέτη. Οι ακροατές τοποθετούνται σε κυκλική ταξιθεσία χωρίς να βλέπουν τους ερμηνευτές και τους μουσι-κούς, ώστε ακούγοντας τη μουσική να εστιάζουν στον ίδιο το χώρο και σε μία εσωτερικότερη ακρόαση της μουσικής. Οι εκτελεστές αντί-στοιχα τοποθετούνται διασπαρμένοι μέσα στο χώρο για να εξυπηρε-τούν κυρίως τις ηχητικές ιδιαιτερότητές του εκάστοτε περιβάλλοντος αλλά και την αινιγματικά συγκινησιακή φόρτιση των ακροατών. Με αυτό τον τρόπο καταργούνται τα όρια ανάμεσα σε κοινό και ερμηνευ-τές ενώ η κλασική μορφή συναυλίας αποδομείται.
Σημείωμα συνθέτη
«Μουσική χωρίς λόγια, με τις αρμονίες να χτίζονται και να γιγαντώ-νονται με τον αντίλαλο του θόλου και να εκπνέουν στις παύσεις. Ένα παιχνίδι ήχων και σιωπών. Ένα παζλ συναισθημάτων και σπαραγμά-των. Λυγμοί που δεν θα ολοκληρώνονται ποτέ. Το έργο γεννιέται από τη σιωπή και χάνεται αργά πάλι μέσα στη σιωπή. Με μελωδίες εύ-θραυστες και ετοιμόρροπες. Μια μικρή ερωτική λειτουργία». Δημήτρης Μαραμής, συνθέτης.
Πληροφορίες:
Χώρος: Ροτόντα
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: 21.15
Είσοδος ελεύθερη με προσκλήσεις (έχουν ήδη διατεθεί οι 300 προ-σκλήσεις, όσες δηλαδή και οι θέσεις που επιτρέπονται από την Εφο-ρεία Αρχαιοτήτων)
Παραγωγή- Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Δημόσιες Σχέσεις/ Επικοινωνία: Έφη Τσαμπάζη